В 19 области майчинството е по-ниско от минималната заплата; НАП лови неосигурени през банковите им сметки; Общините трупат 180 млн. лв. борчове

Глоба до 500 лева за хазяи без декларация; Страната в опасност от наводнения, няма средства за диги; Пиян перничанин с над 3 промила отишъл в КАТ да си смени книжката

В 19 области майчинството е по-ниско от минималната заплата; НАП лови неосигурени през банковите им сметки; Общините трупат 180 млн. лв. борчове

Сега
Градовете ще получат 3 пъти по-малко европейски пари за развитие
67 града трябва да си разделят 275 млн. евро за следващите 7 години
20% от средствата по програма "Региони в растеж" ще отидат за саниране.
Три пъти по-малко средства за градско развитие по оперативна програма "Региони в растеж" ще бъдат разпределени след 2014 г. спрямо първоначалните искания на страната ни. Въпреки настояването на Брюксел ресурсът да се концентрира в 7-8 града, за да не се разпилява, страната ни не се е отказала от първоначалния брой и настоява средствата да отидат в 67 града. Те ще си поделят малко над 275 млн. евро (заедно с националното съфинансиране). Това става ясно от последния вариант на ОП "Региони в растеж". Общият бюджет на програмата също е силно орязан - 2.7 млрд. лв. Проектът, разработен от екипа на бившия регионален министър Лиляна Павлова, предвиждаше за регионално развитие да има 4.7 млрд. лв. Преди дни от Брюксел предупредиха, че страната ни подава проектни предложения за 4 пъти повече пари, отколкото е целият общ ресурс по еврофондовете за следващите 7 г.

Ако се запази сегашният брой на градовете, които ще получат целево финансиране, без да се състезават, както бе досега, то сумите за тях ще са нищожни на фона на предвидените в интегрираните им планове за градско развитие. Разпределението на парите между 67-те града, за което "Сега" писа, силно фаворизира София пред останалите градове, като се предвижда столицата да вземе 20% от целия ресурс. А следващите 8 по големина града - общо 15%. С други думи, столицата ще може да разчита на 55 млн. евро за градско развитие, а Варна, Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Велико Търново, Благоевград ще трябва да си поделят едва 41.3 мл. евро. За сравнение Столичната община е разписала проекти по всички оперативни програми за 4.5 млрд. лв. Бургас пък са разработили проекти за над 500 млн. лв. Интегрираните градски планове включват всички оперативни програми като източници на финансиране. Ясно е, е градовете няма да успеят да реализират голяма част от намеренията си, ако разчитат единствено на еврофондовете. Само проектите на Стара Загора с източник ОПРР надхвърлят значително целият ресурс за градско развитие за 8-те града - стойността им надхвърля 150 млн. лв.

Още по-нищожни стават сумите за 32-та малки града - 1 718 750 евро, което средно прави по близо 54 хил. евро.

Значителна част от общия ресурс на ОПРР - 20 на сто, е предвиден за енергийна ефективност. България си е поставила за цел до 2020 г. да повиши енергийната ефективност с 25%. Жилищните сгради у нас са в изключително лошо състояние, показват данните. У нас има 18 900 панелки с над 700 хил. жилища. В тях живеят близо 1.8 млн. българи. В проекта е записано, че в редица градове половината от всички жилища са панелни, а над 70 хил. от панелките се нуждаят от неотложен ремонт на вътрешните инсталации и на хидроизолацията на покрива. Голяма част от тези сгради се нуждаят от конструктивно укрепване. "Топлинните загуби през прозорците и остъклени балкони понякога достигат до 50 на сто от общите топлинни загуби", пише в проекта.

ПРОБИВ

Финансиране за малките пътища все пак ще има - над 168.5 млн. евро. Ще се финансират отсечки над 45 км, които осигуряват достъп до туристически райони.


В 19 области майчинството е по-ниско от минималната заплата
Парите за бебетата, които зависят от дохода на майките, са се увеличили само с 5 лв. за година
Непрекъснатото административно увеличение на минималната заплата доведе до опасни изкривявания в осигурителната система, показва внимателно вглеждане в статистиката на НОИ. Обезщетението за гледане на дете от 310 лв. вече е по-високо от т.нар. високо платено майчинство в 19 области в страната, става ясно от данните за обезщетенията за бременност и раждане през първите 6 месеца на годината.

През първата година след раждането средното майчинство е било 394 лв. на месец, което се изчислява като 90% от средния доход на майката за 24 месеца назад. Спрямо същия период на 2012 г. увеличението е едва с 5 лв. Тогава то е било 389 лв. В същото време от 1 юли обезщетението за гледане на дете, което не зависи от осигуровките и се определя административно от парламента, беше увеличено от управляващите от 240 на 310 лв., или с цели 70 лв.

Повече от 310 лв. е високоплатеното майчинство само в Бургас, Варна, Габрово, Пловдив, Разград, Русе, София-град, София и Стара Загора. В повечето случаи обаче то бие определеното с политическо решение обезщетение с не повече от 10 лв. Единствено в София-град майките разполагат с повече средства, средното майчинство за тях е над 540 лв. В София-област и във Варна то е около 370 лв. В останалите 6 области с "богати" майки то варира от 314 лв. до 331 лв. Най-бедни са родителите в Кърджали, където средното майчинство е 280 лв., следват ги в Силистра с 282 лв. и в Хасково с 286 лв.

Според експерти увеличаването на обезщетения от НОИ, необвързани с осигурителен принос при замразяване на плащанията, свързани с осигуровки, срива доверието в системата. Управляващите например нямат никакво намерение да разхлабят условията за изчисляване на високоплатеното майчинство, които бяха затегнати на два пъти от ГЕРБ. От 2012 г. то вече зависи от дохода за 24 месеца назад, след като през 2011 г. бившите управляващи за първи път увеличиха периода на 18 месеца от 12. Тогава това намали новоотпуснатите обезщетения за бременност и раждане с около 50 лв. заради включването на повече месеци с по-ниски доходи.

Сметките показват, че след това решение вече четвърта година високоплатеното майчинство почти не мърда - през 2010 г. то е било средно 389 лв., през 2011 г. - 390.60 лв., за цялата 2012 г. - 388 лв. и за първото шестмесечие на тази - 394 лв. И това при ръст на минималната заплата за този период от 240 до 310 лв. Тя е важен показател, тъй като дневното обезщетение за майчинство не може да е по-ниско от дневната работна заплата. Общата сума обаче може да падне много под месечната й стойност, особено в месеци с много празници, тъй като парите се плащат на работен ден. Средният осигурителен доход пък е нараснал от 570 лв. през 2010 г. до малко над 640 лв. до средата на 2013 г.

Въпреки изкривяването на принципите на осигуряването управляващите вече мислят за още по-високо обезщетение за гледане на дете, което обещават да стане 340 лв. идната година. Подобен подход не стимулира и майките да се връщат по-рано на работа, въпреки че управляващите постоянно обясняват как дългото майчинство им пречи да се квалифицират и израстват в кариерата. Сега на практика жената има повече изгода от втората година, отколкото от първата, което е точно обратното на замисъла на закона.

Монитор
ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА
Общините трупат 180 млн. лв. борчове
Общините ще приключат годината с между 150-180 млн. лв. просрочени задължения. Размерът на очакваните борчове обяви вчера изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) Гинка Чавдарова в Албена, където се проведе 10-ата годишна среща на местните власти. На форума присъства и премиерът Пламен Орешарски. По думите на Чавдарова общините вече нямат финансов ресурс, кадрови и експертен капацитет да изпълняват две трети от публичните услуги. Затова сдружението ще настоява централната власт да направи реални стъпки за финансова децентрализация.

„НСОРБ иска и коренно нови правила при налагане на санкции при изпълнението на европроекти на принципа на споделената вина”, заяви още Чавдарова. Според нея в момента механизмът на  финансовите корекции бил толкова неясен, че се използвал дори като форма на рекетиране. „Ако управляващият орган по дадена оперативна програма носи вина за недобрата реализация на проекта, също трябва да понесе финансова санкция“, поясни тя визията на сдружението за въвеждане на нови правила.

ФИНАНСОВИЯТ МИНИСТЪР С НОВА ИДЕЯ
НАП лови неосигурени през банковите им сметки
Частни учители, строители и гледачки масово не внасят пари за здраве
Министърът на финансите Петър Чобанов предлага на депутатите промени за затягане на контрола в здравноосигурителната система.
Данъчните да могат да разкриват през банковите сметки хората, които не се осигуряват за здраве, въпреки че имат доходи. Тази нова мярка срещу недобросъвестните платци предлага финансовият министър Петър Чобанов, става ясно от писмения му отговор на въпрос на депутатката от ГЕРБ и бивш здравен министър Десислава Атанасова. За целта той настоява да се направят законодателни промени, с които данъчните да получат достъп до информацията за открити и закрити сметки на българите в трезорите у нас. Чобанов предлага още поправки, които да осигурят на НАП

и достъп до кредитния регистър на БНБ

„В момента има парадоксални случаи на социално слаби, получаващи помощи и в същото време имащи значителни доходи и парични суми по банкови сметки или изплащащи кредити със значителни размери”, мотивира финансист номер 1 предложенията си за затягане на контрола.

От приходната агенция обясниха пред „Монитор”, че в момента могат да следят единствено дали се откриват и закриват банкови сметки на фирми, но не и на физически лица. Това става ежедневно чрез специална електронна система, с която обаче не се подават данни за наличността по сметките, защото това е обект на банкова тайна. Същото проследяване и за отделни граждани може да бъде разрешено чрез промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които ще влязат за разглеждане в парламента. В първоначалния вариант на поправките такава възможност не е предвидена, но според запознати тя може да бъде уредена между първо и второ четене на нормативния акт. С другото предложение за достъп на НАП до кредитния регистър на БНБ пък щяло да се помогне и за разкриване на данъчни измами. „Например има случаи на лица, които плащат кредит от 1000 лв. месечно, а през последните години не са получили и една стотинка официален доход”, коментираха от приходната агенция.

Предложенията на Чобанов целят да се идентифицират всички българи с доходи, които знаят, че трябва да си плащат здравните осигуровки, но нарочно не го правят. Данните в момента показват, че става въпрос за над 255 000 българи. „В тази категория основно са лица, работещи без договор в сферата на услугите – строителни майстори, гледане на деца, почистване на жилища, частни учители”, уточнява финансовият министър в отговора си до Атанасова. Единствено при сериозен здравословен проблем и постъпване в болница тези хора преценяват дали им е по-изгодно да си покрият на куп 36 вноски, за да получат статут на здравноосигурени, или да си платят самото лечение.

Други 131 000 българи пък въобще не знаят че трябва да отделят средства за данък здраве.

Българите, които не могат да плащат вноските си, защото нямат доходи, са 462 000. Най-голямата група неосигурени обаче се формира от сънародниците ни, заминали за дълго зад граница – близо 1,2 млн. души.

Стандарт
С бюджет 2014: 800 млн. повече за бедни и бизнес
Орешарски: Увеличаваме приходите с 1% от БВП
Приходната част в бюджет 2014 ще бъде увеличена с 1% от БВП в сравнение с 2013 г., съобщи премиерът Пламен Орешарски специално за "Стандарт" вчера. Това означава поне 800 млн. лв. отгоре, обясниха депутати от бюджетната комисия. Те уточниха, че за 2013 г. се очакват 79 млрд. лв. брутен вътрешен продукт. Прогнозата за следващата година е той да достигне 81,56 млрд.
Допълнителните приходи в хазната ще отидат основно за подпомагане на бедните и за насърчаване на бизнеса, казаха още парламентаристите.
"Съществената част от бюджета касае насърчаване на ръста и социалната защита на най-уязвимите слоеве. Дефицитът е важен, но всички пари са за хората и това е основен акцент в бюджет 2014", коментира Орешарски. Той допълни, че кабинетът има амбиция да подобри работата в здравеопазването и в иновативните политики.

Глоба до 500 лева за хазяи без декларация
Глоба до 500 лв. може да отнасят хазяи, лекари и нотариуси, които не подадат декларация за доходите си до края на октомври. Всички, които сами определят и внасят дължимия авансов данък, трябва да подадат до 31 октомври декларацията образец 4001 за налозите, дължими за доходите от третото тримесечие на 2013 г., припомниха от Националната агенция за приходи. Това са хора, които през третото тримесечие са получили доходи, например в качеството си на хазяи на физически лица, както и нотариуси, адвокати, стоматолози и др. самоосигуряващи се. Декларацията се подава три пъти годишно - до края на месеца след всяко тримесечие. В същите срокове трябва да се внесе и дължимият данък. Само за IV тримесечие на годината авансов данък не се дължи и съответно не се декларира.
До 31 октомври декларация трябва да подаде и всяко предприятие или самоосигуряващо се лице, което изплаща на граждани доходи извън тези по трудов договор и е задължено да удържа данък. Това са например доходи по извънтрудови правоотношения или за наем на хазяин, за които се удържа авансов данък от платеца. В тези случаи дължимите авансови налози се внасят и декларират в НАП до края на месеца, следващ тримесечието, през което е изплатен доходът. Само за IV тримесечие на годината фирмите и самоосигуряващите се не удържат авансов данък за изплатените от тях доходи извън заплатите.
Същата декларация се подава и от фирмите за изплатени доходи, които се облагат с окончателни данъци при източника. Това са данъци, удържани върху доходите на чуждестранни граждани (например от възнаграждения за услуги, неустойки, обезщетения, стипендии за обучение в България, доходи от лихви и др.), както и върху някои доходи на местни и чуждестранни граждани, като например дивиденти и ликвидационни дялове.

Труд   
Страната в опасност от наводнения, няма средства за диги
Тримата шефове от "Напоителни системи" са пуснати под гаранция с подписка   
Само преди няколко дни специалисти от „Напоителни системи“ предупредиха, че страната ни е заплашена от повтаряне на сценария в с. Бисер и от сериозни наводнения.

При проливни дъждове страната ни е заплашена от сериозни наводнения. Заради липсата на пари и изключително тежкото финансово състояние на дружеството, речните диги на места липсват. Огромни задължения към дружествата поставят под въпрос извършването на изключително важни дейности.

Задълженията са на стойност милион и 600 000 лева. Ако токът спре ще спрат и отводнителните дейности. По този начин нивата на водите се вдигат и се увеличава рискът от наводнения и заливане на земеделски земи и инфраструктура.

„Ако паднат такива дъждове, каквито имаше през 2005 година, това, което стана тогава, просто ще се повтори в по-голям мащаб. Ние поддържаме с тези сили и финанси, които имаме, но всъщност ни трябват 15 милиона лева, а ние сме отделили тази години около 3-4 милиона и то за сметка на всички други дейности”, обясни Валентин Славов от Напоителни системи пред bTV.

Само по протежението на река Струма критичните точки са няколко. В участъка при Радомир речната дига е изцяло погълната от водата. Укрепителни дейности трябва да има също и в с. Лобош, където жителите всяка година са изправени пред критична ситуация.

От края на 2011 г. средства от бюджета няма. Пари се търсят и от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Заради огромни сметки за ток отводнителните дейности в клон Долен Дунав могат да спрат.

Според земеделския министър на този етап реална опасност за населението няма, зашото нивата на водите са ниски, няма и обилни валежи. За момента трябват пари за заплати на работещите в „Напоителни системи“, но все още не е ясно кога ще бъдат преведени. Необходимата сума е около милион и половина, а хората не са взимали заплати от 25 август.

Утре предстои спешна среща на земеделския министър с работниците от дружеството. Ако споразумение няма, ще започне подготовка за национална стачка.
   
Синдикатите готови на стачка при орязване на администрацията
Синдикатите са готови на стачка, във връзка с обявеното намаляване на държавната администрация, заяви лидерът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев пред bTV.

„Ефектът какъв ще бъде? Първо хората ще се стресират масово, защото всеки се вижда в тези 10%. Това няма да доведе до подобряване на работата в никакъв случай. Аз не казвам да се запази, но ако се променя, да се променя с някаква мисъл", каза той.

Той допълни, че на някои места не трябва да се уволняват хора, а да се назначават нови.

По-рано днес премиерът Пламен Орешарски заяви, че съкращенията в администрацията няма да бъдат 10% , въпреки че вчера потвърди информацията.

"В хода на бюджетната процедура ще стане ясно дали ако се намерят средства, съкращенията ще са по-малко", посочи той в Разград.

24 часа
Пиян перничанин с над 3 промила отишъл в КАТ да си смени книжката
Алкохолът е станал причина за 550 катастрофи само от началото на годината. При произшествията са загинали 11 души, а 320 са били ранени, съобщи bTV.

4 промила алкохол в кръвта е един от алкохолни рекорди на пътя, поставен у нас, от жител на Шумен. Само през октомври двама шофьори са хванати да карат с над 3 промила - в Перник и в Пловдивско. Близо 10 000 души са останали без шофьорска книжка, след като са били хванати пияни зад волана.

Най-безпардонният рекордьор по алкохол в кръвта е от Перник. Той отишъл пиян в местния КАТ, за да си смени книжката си, и е бил хванат с над 3 промила.

Шофьор от град Раковски също е карал пиян, но е бил и без книжка, а превозното средство, което управлявал, било...мотокар. Отчетените стойности според дрегера са 3,3. Мъжът е осъден по бързата процедура. От 10-те хиляди хванати, повече от половината са осъдени чрез бърз процес.

„В малките часове се наблюдават водачи, които си позволяват да управляват автомобили с големи количества алкохол в кръвта - над 2-3 промила. Това е много сериозна концентрация и водачът трудно би могъл да владее автомобила и себе си и е много опасен на пътя", казва Антон Антонов от „Пътна полиция".

Два пъти уволнявали ченге, свитедел по делото срещу Цветанов
“Дело ще ми води той на мене, ти хляб ще му даваш.”
След тази реплика между бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и бившия кмет на Варна Кирил Йорданов бившият полицай Пламен Цолчовски е уволнен и от общината в морския град.

Датата е 19 декември 2012 г. В момента на разговора репликите са чути от тогавашния областен управител Коста Базитов, който е в кабинета на кмета Йорданов. След това Йорданов вика секретаря на община Варна Михаил Куликов, който трябва да подготви заповед за уволнението на Цолчовски, който е постъпил седмици преди това на работа там.

Два месеца преди случката Цолчовски е пенсиониран от МВР, където е шеф на отдел във “Вътрешна сигурност”. Току-що е навършил 45 години. Днес Цолчовски води дело срещу прекратяване на трудовия му договор с полицията и иска отмяна на заповедта на Цветанов.

Прави оплакване, че уволнението от МВР и по-късно от общината са свързани, а основната причина е, че през 2012 г. е придобил компрометираща информация за висши служители на вътрешното министерство,докато е работил по прокурорска разработка. Цолчовски завежда дело срещу уволнението си от МВР, но не му допускат свидетели, чрез които да докаже, че е пенсиониран, защото е разработвал близки до Цветанов.

Тогава Цолчовски информира Главна прокуратура за случая с великотърновския полицай Орлин Тодоров, който е арестуван и днес подсъдим. Дни след това от държавното обвинение обявяват, че Цветанов е злоупотребил с власт, а информацията за това е от проверката на работата на отстранения вече шеф на ГДБОП Станимир Флоров.

Всъщност основният коз на прокуратурата от самото начало е уволненият Пламен Цолчовски, става ясно от делото, което той води срещу ранното си пенсиониране.