Премиерът и социалният министър идват на годишната среща на общините в Албена

Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) организира за девети пореден път Годишна среща на местните власти от днес до 15 октомври 2013 г. в к. к. Албена.

Премиерът и социалният министър идват на годишната среща на общините в Албена

От 1998 г. честваме по традиция Деня на българската община на 12 октомври. Денят не е избран случайно – на тази дата през 1882 година е публикуван първият Закон за общините и градското управление в България.


От 2002 г. от к. к. Албена стартира отбелязването на празника на българската община под формата на Годишна среща на местните власти.

Всяка година форумът събира над 1000 общински лидери – председатели на общински съвети, съветници, кметове и ключови експерти, които дискутират тенденциите в развитието на местното самоуправление в България. По традиция на срещата присъстват и представители на централната власт – министър-председателят, много министри, представители на партньорски асоциации на общините от цяла Европа.

През 2013 г. акцентът на включените във форума прояви е върху приоритетите на взаимодействие между общините и централната власт и прякото влияние на това взаимодействие върху използването на европейските фондове. През 2012 г. направихме равносметката от усвояването на европейските средства пет години след присъединяването на страната ни към ЕС. Тази година вниманието и на местната, и на централна власт ще падне върху новите възможности, които ще получат общините през следващия програмен период.

На първия ден на срещата (13 октомври, неделя) ще бъдат представени разнообразни общински практики в различни сфери на дейност – социални услуги, устойчиво развитие, както и един от проектите на НСОРБ – “Е-Подем – в подкрепа на общинските европроекти”, финансиран по ОП “Техническа помощ”.

В 16.30 ще започне дискусията “Приоритети на взаимодействие между централна и местна власт”, с участието на министър-председателят Пламен Орешарски, както и на министъра на труда и социалната политика – Хасан Адемов. В края на дискусията се очаква да бъде подписано и Споразумение за сътрудничество между Министерски съвет и НСОРБ.

Сутрешната програма на 14 октомври предвижда провеждането на форуми, свързани с интеграцията на ромите, устойчивото развитие (втора част на международната конференция), лобирането и т. н.

От 14.30 стартира пленарната сесия “Българските общини в ЕС – поуките 7 години по-късно”, в която участие ще вземат вицепремиерът и министър на правосъдието, министрите на регионалното развитие, на околната среда и водите.

В края на сесията ще бъдат връчени и традиционните награди на НСОРБ – община и общинар – реформатор, партньор и дарител на общините, журналист и медия на общините.

На 15 октомври от 9.00 до 13.30 ч. се предвиждат четири форума по „общински” европрограми – ОП ”Региони в растеж”, ОП “Околна среда”, ОП “Развитие на човешките ресурси” и ОП “Наука и образование”, както и по Програмата за развитие на селските райони под общото заглавие “Програмен период 2014 – 2020 – потребности и приоритети”. На тях ще бъдат представени новите възможности, които имат общините като основни бенефициенти по тези програми и позицията на местната власт по представените проекти на програми. За участие в тези форуми са поканени ръководителите и експерти от Управляващите органи на финансиращите органи.