Данък здраве в частни фондове; Реформата е увеличила над два пъти пенсионерите инвалиди; Уволнен от ГЕРБ става зам.-шеф на НАП

Съдийка се оттегли от делото на Цветанов заради медии, писали, че е гадже на адвоката му; Трети опит на депутатите да освободят Филип Златанов

Данък здраве в частни фондове; Реформата е увеличила над два пъти пенсионерите инвалиди; Уволнен от ГЕРБ става зам.-шеф на НАП

Сега
Държавата прехвърля на частни фондове грижата за здравето на българите
2% от вноската ще отиват за покриване на основния пакет от дейности в болниците, а 6% ще остават в НЗОК, която ще надзирава процеса
Нови идеи за промяна на модела на финансиране в здравеопазването са на път да направят системата още по-нестабилна и зле обезпечена. Още от догодина - през лятото, а най-късно до септември, 2% от здравните вноски ще бъдат прехвърлени към частните здравни фондове и с тях ще се покрива основният пакет от дейности в болниците. По този начин ще се въведе втори стълб на здравното осигуряване. Здравната каса пък ще получава останалите 6% от вноските, но с тях само ще се изявява като надзорник и ще доплаща на фондовете за направени от тях допълнителни разходи. Болниците ще сключват договори само с частните фондове, не с държавния. Това съобщи здравният министър Таня Андреева вчера.

По-голямото противоречие обаче е в разпределението на парите. Досега и премиерът Пламен Орешарски, и шефката на здравната комисия в парламента Нигяр Джафер обясняваха, че частните фондове ще са доплащащи, а основният пакет ще се поема от НЗОК, както и досега. Сега от думите на Андреева излиза, че с едва 2% от приходите частните фондове трябва да финансират основната част от медицинската помощ, а касата ще разполага с останалите 6% за доплащане и контролни функции. До редакционното приключване на броя от МЗ не дадоха уточнения по изявлението на министъра.

При новия модел частните фондове биха имали избор с коя болница да сключат договор, докато сега НЗОК е задължена да го прави с всички здравни заведения, които отговарят на определени условия. Това ще доведе до конкуренция и би редуцирало болниците, които се финансират с пари от осигуровки - от една страна, положителен процес, но от друга, в момента с твърде много неизвестни как ще се защити достъпът до медицинска помощ на гражданите.

Реформата е увеличила над два пъти пенсионерите инвалиди
Възрастните, работили до последно, са намалели с над 375 000 души
Пореден анализ на НОИ доказа, че през последните години от затягането на условията за пенсиониране потърпевши са основно хората, които не търсят вратички в системата. Броят на пенсионерите с пенсии за осигурителен стаж и възраст е намалял от малко над 2 млн. души в края на 2000 г. до под 1.7 млн. към 31 декември 2012 г., или с 370 227 души. Това е с 18% по-малко. За сравнение за същия период броят на пенсионерите с инвалидни пенсии за общо заболяване е нараснал от 215 196 на 444 478, или с 229 282 души (51.6%).

Изкривяването в отпускането на инвалидни пенсии е била поредната тема, дебатирана от експертите с Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система. "Че в тази система има деформации се знае, но е важно първо да се направи анализ къде са те и тогава да се започнат промени", обясни Григор Димитров от БСК, който е член на съвета. И той, и бившият социален министър Иван Нейков са категорични, че не е нормално един човек да получава основна пенсия и инвалидна към нея или две инвалидни пенсии, което законодателството сега позволява.

По данни на НОИ над 1 млрд. лв. годишно от 7 млрд. лв. бюджет за пенсии отива за покриване на инвалидните. Тази сума постоянно расте заради различни индексации и преизчисления на пенсиите, както и заради тенденцията новоотпуснатите да са по-високи от прекратените. От 2.135 млрд. лв., плащани за пенсии за осигурителен стаж и възраст през 2000 г., сумата нараства на 5.7 млрд. лв. за 2012 г. Тревожното обаче е, че постоянно намалява делът на тези разходи за сметка на постоянно увеличаващия се дял на парите за други пенсии, основно инвалидни. От 2000 г. до 2012 г. този дял е намалял от 87.3% до 75.3%. В същото време разходите за други пенсии са се увеличили като дял от общите - от 10.4% до 20.6%.

Труд
Уволнен от ГЕРБ става зам.-шеф на НАП   
Георги Търновалийски е новият заместник изпълнителен директор на НАП.
Търновалийски е бивш шеф на НАП Пловдив, уволнен от ГЕРБ през август 2009 г.
Той поема новосъздадената функция "Събиране", която ще обединява дирекциите "Събиране", "Интрастат", "Централното звено за връзка" и "Държавни вземания".

Търновалийски е активист на БСП в Пловдив. Счита се, че е близък с лидера на партията в града и собственик на Пловдивския панаир Георги Гергов.

Търновалийски е заемал длъжностите от инспектор по приходите до директор на дирекция "Обжалване и управление на изпълнението" в годините от 2006-та до август 2009 г.

От началото на октомври приходното ведомство има и нов главен секретар. Това е Гавраил Забуртов, който изпълняваше същата функция в НАП между 2003 до 2012 г., се посочва в прессъобщението.

Трети опит на депутатите да освободят Филип Златанов    
Трети опит за освобождаването на Филип Златанов като председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси се очаква днес, информира Нова телевизия.

След като в две поредни заседания депутатите не успяха да го изслушат, днес би трябвало той да отговори на въпросите около тефтерчето, в което фигурираха инициалина някои висши партийци от ГЕРБ.

По настояване на ДПС точката беше отложена от вчера, тъй като Златанов не се яви в парламента. Освен това в пленарната зала липсваше и ръководството на ГЕРБ.

Във времето за парламентарен контрол на въпроси и питания на депутати ще отговарят вицепремиерите Зинаида Златанова и Цветлин Йовчев, както и още седем министри от кабинета.

Социалният министър Хасан Адемов ще трябва да обясни намеренията на правителството за промени в пенсионната система, както и мерките за увеличаване на заетостта.

Министърът на транспорта Данаил Папазов ще обясни състоянието и бъдещето на дружествата БДЖ и Български пощи, а вътрешният министър Цветлин Йовчев трябва да каже имало ли е неправомерно използване на специални разузнавателни средства и подслушване на граждани от МВР по времето на Цветан Цветанов.

24 часа
Съдийка се оттегли от делото на Цветанов заради медии, писали, че е гадже на адвоката му
Делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов започна с фалстарт и се отложи за неопределена дата, още преди да е започнало. Причината - отвод на съдия Димитрина Ангелова, поискан от прокуратурата заради публикации.
Дни преди началото на процеса в два вестника се появиха информации, че Ангелова била в близки отношения с Менко Менков, адвокат на бившия МВР шеф, и това можело да опорочи делото.

“Съдът е една от малкото независими институции в държавата ни, отстоявана с изключителните усилия на съдиите, и за да не се накърни вярата на обществото в тази независимост, съдията трябва да се отведе”, мотивира се Ангелова.
Цветан Цветанов е подсъдим за възпрепятстване на правосъдието. Според прокуратурата като министър през 2009 г. той написал 6 пъти “Не” на разрешени искания за СРС.

С тях трябвало да се подслушва и следи бившият шеф на атимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров, разследван за връзки с престъпни среди. Обвинителният акт бе внесен в съда в края на юли и още същия ден на случаен принцип се падна на Ангелова.
В 9 ч вчера, половин час преди делото, Цветанов влезе в Съдебната палата с Менков и германския си адвокат Ханс-Петер Ул - евродепутат от ЕНП. Ул познавал Цветанов от началото на кариерата му като министър и подготвял доклад за процеса. Другият известен подсъдим, който сред адвокатите си има чужденец, е Алексей Петров.
 “Не е приятно”, каза Цветанов пред зала 12, попитан как се чувства. За пореден път той обяви, че вярва в съдебната система.

Още в началото се разбра, че на 8 октомври наблюдаващият прокурор Калоян Ангелов е внесъл искане за отвод на съдийката. В мотивите си той посочил публикациите в два вестника. Прокурорът написал, че не коментира достоверността на твърденията. Те обаче
хвърляли съмнения за безпристрастност “Когато става въпрос за дела с публичен интерес, не бива да има съмнения”, каза той в залата. Искането бе подкрепено и от колегата му Стефан Рачев, който се прочу като прокурор по делото за убийството на Яна Кръстева.
Адвокатът на Цветанов бе готов за подобен ход. Менков ги упрекна, че се позовават на публикации в “булевардни издания”. Заради статиите той завел искове за по 50 хил. лв. срещу три медиии. Според него искането за отвод било обидно за съдията, Софийския апелативен съд и Върховния касационен съд, “защото едва ли не прокуратурата смята, че процесът ще приключи с оправдателна присъда”.Той упрекна обвинителите, че не действат по вътрешно убеждение, а по нареждане.

Според Ханс-Петер Ул с такъв аргумент може да се иска оттеглянето на всеки следващ съдия. Цветанов пък припомни, че преди 4 г. е имало публикации, които му приписвали и извънбрачна връзка. Той добави, че иска бърз процес и за него няма значение кой е съдията.

“Информацията в двата вестника е несериозна и без каквато и да е достоверност”, обяви съдия Ангелова. След 20-минутно съвещание тя съобщи, че се оттегля, въпреки че “смята, че притежава воля, професионален и личен морал да проведе обективен съдебен процес”.
След края на заседанието Цветанов се пошегува, че би било интересно какво ще се напише, ако следващият съдия е мъж. Ул пък добави, че бил силно изненадан от началото на процеса.

Стандарт
Данък здраве в частни фондове
Получават 2%, сключват договори наравно с касата
2% от данък здраве може да влизат в частни фондове. Така те ще плащат част от медицински дейности, които в момента покрива изцяло държавната здравна каса. Остатъкът ще се поеме от НЗОК. Това е вариантът, който засега най-много сме харесали с премиера Пламен Орешарски, имаме и други, съобщи министър Таня Андреева вчера. Проектът предвижда частична демонополизация на касата от юли догодина. Управляващите искат болниците да могат да сключват договор с всички фондове наравно с НЗОК. При този вариант касата ще има надзорна и дофинансираща функция, обясни д-р Андреева. Това е само един от вариантите, търсим най-добрия, коментира шефката на здравната комисия в НС Нигяр Джафер. Не съм запозната с идеята, за мен по-добре фондове да покриват неща, които в момента касата не плаща, като медицинските изделия и някои скъпи лекарства, заяви пък директорката на НЗОК Румяна Тодорова.

Дават статут на бегълците за 21 дни
От 5 месеца на 21 дни ще се съкрати срокът за получаване на статут на бежанец, съобщи шефът на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев на заседание на столичния общински съвет. Градският парламент се свика извънредно, като покани представители на институциите, които отговарят за бежанците, за да се информира за намеренията на държавата по приемането на чужденците, търсещи убежище у нас. Голяма част от сирийските бегълци обаче имали намерение да заминат в други европейски страни, където ги чакали близки. На сесията стана ясно още, че бизнесмени със сирийски произход заявили готовността си да поемат разходите за ремонти в центровете за временно настаняване, както и за покриване на евентуални щети по имуществото, причинени от техните сънародници. Сирийски лекари, които от години работят у нас, дават 24-часови дежурства в бежанските лагери, където едновременно изпълняват и ролята на преводачи, обясниха от МВР. Недоволство сред общинските съветници предизвика новината, че неправителствени организации предлагали да финансират изграждането на молитвени храмове в центровете, където в София са настанени бежанци - кварталите "Овча купел", "Враждебна" и "Военна рампа". По-късно зам. вътрешният министър Васил Маринов се поправи, че става въпрос приспособяване на помещения в центровете. Така силно религиозните сирийци ще могат да се молят там, вместо да бъдат да ходят до джамията в центъра на София.

Монитор
Парите за старини растат от юли 2014 г.
650 мнл. лв. отгоре за пенсии и детски
Наемат безработни за пазачи на паметници на културата
Допълнителни 650 млн. лв. за пенсии, детски и социални помощи ще получи МТСП догодина. Това  заяви социалният министър Хасан Адемов на заседание на ресорната комисия в НС вчера. Тази година ведомството разполага с около 1 млрд. лв., но след като служебното правителство отпусна още средства за заетост и след актуализацията на бюджета. С допълнителните пари за 2014 г. ще бъде осигурено увеличение на пенсиите от 1 юли, когато в сила ще влезе швейцарското правило. По данни на НОИ възрастните ще получат с 3% по-високи суми.

Таванът на пенсиите обаче ще остане за всички и догодина. Той ще се вдигне от сегашните 770 лв. на 840 лв. Коледни добавки пък може да получат около 660 000 души с до 200 лв. пенсия, а не 800 000, както бе по-рано обявено от министерството. Причината за намаляването на броя е индексацията на пенсиите на 1 април, когато парите за старини бяха увеличени средно с 9,8%. Още от първия ден на 2014 г. минималната заплата ще бъде 340 лв., а детските надбавки ще се увеличат с 5 лв. и ще достигнат 40 лв. Очакванията на хората са подоходния критерий от 350 лв. да отпадне. Но, ако това се случи ще са нужни допълнителни 480-500 млн. лв.

пресметна Адемов. От министерствата на социалната политика и на финансите все още водят проговори за увеличаването на пари по Националния план за действие по заетостта. Вече 2 г. по плана се отпускат по 71 млн. лв. Настояваме за 140 млн. лв., но трудно убеждаваме колегите от МФ, призна Адемов. Както „Монитор” писа, през следващата година стартират две нови програми за заетост. С държавни пари ще се наемат пазачи на културни паметници и хора, които да садят дървета в обезлесените райони.

Хората от третата възраст вземат пари 22,2 години
Българите получават пенсия средно по 22,2 г., сочи анализ на НОИ за пенсиите за стаж и възраст за периода 2002 – 2012 г. Възрастните към 2000 г. са получавали пари за старини в продължение на 16,4 г. Пенсионерите към миналата година са взимали пенсия 22,2 г. след излизането им в заслужен отдих. Именно за пенсии за стаж и възраст е най-големият дял от разходите на НОИ за 2012 г. – 5,7 млрд. лв. В същото време обаче за 12-годишния период делът за този вид пенсия намалява с 10,2 на сто. За сметка на това се увеличава делът на наследствените, инвалидните и социалните пенсии. Заключението на експертите е, че възрастта за пенсиониране може да се обвърже с продължителността на живот.