Ще доказваме пред ЕС, че ракията е традиционно питие за българина

Трябва да убедим ЕС, че гроздовата ракия е традиционна напитка. Затова сме подготвили доклада. Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов след заседание на Министерски съвет, след като правителството одобри доклада му за традиционния характер на българската спиртна напитка, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.

Ще доказваме пред ЕС, че ракията е традиционно питие за българина

Министърът на финансите Симеон Дянков ще трябва да предприеме съответните действия пред институциите на ЕС с цел България да прилага намалена ставка на акциза, която да е по-ниска от минималната, по отношение на продуктите, които представляват винена дестилирана спиртна напитка.


 

"Това е доста задълбочен и обширен доклад, който, според нас, доказва това. Ясно ни е, че няма да стане лесно, сигурно ще е процедура, която ще отнеме месеци, но ако това се случи, акцизът на ракията ще бъде на половина. Това означава, че литърът ще бъде с около 2 лева по-малко, т.е. ако си купите една бутилка ракия от 700 мл. би струвала с два-три лева по-малко", обясни Найденов.

 

По думите на министъра докладът е доста интересен. "На някой може да му звучи закачливо, но това е доста сериозен доклад, по който Агенцията по лозата и виното и експертите от Лозаро-винарската камара работят повече от година и наистина са търсили исторически доказателства, за да можем да покажем, че нашите дестилатори са били по-различни и тази напитка присъства по нашите земи от много векове назад. Надявам се да успеем и ако щете това ще бъде една национална кауза", каза още Мирослав Найденов.