Близо 500 млн. лв. осигуровки не е платил бизнесът; Младите шофьори с временна книжка; Бежанците изхвърлят дарени дрехи

Вестниците днес пишат за соломоновското решение на Конституционния съд по казуса Делян Пеевски и новата вълна недоволство на протестиращите срещу оставането му като депутат

 Близо 500 млн. лв. осигуровки не е платил бизнесът; Младите шофьори с временна книжка; Бежанците изхвърлят дарени дрехи

Труд
Соломоновски Конституционен съд
Конституционният съд взе соломоновско решение по въпроса дали Делян Пеевски може да е депутат.

С гласуване 6:5:1 съдиите отказаха да поемат отговорност по един изключително “сложен” казус, който сякаш им е за пръв път. Все едно са решавали теологически спор за душата и тялото.

При подобни политически въпроси КС действа така. Още от 1992 г., когато трябваше да реши противоконституционна партия ли е ДПС - половината съдии бяха на особено мнение.
При различните си състави през годините КС е като соломоновски съд, защото така е замислен. Четен брой от 12 души, който осигурява решения с “бягство от отговорност”. И дава простор на нотариалните заверки пред духа на конституционализма.


Покойник изсече 60 дка гора
Починал преди години мъж е получил позволително за сеч и за броени дни е окастрил 60 дка чужди гори край великотърновското село Къпиново. Един от собствениците на имота - професорът по музика в Софийския и в Нов български университет Панайот Панайотов, разказа пред "Труд", че гората е наследена от дядо му Стоян Попов, който е покойник от 60-те години на миналия век.

Негово разследване установило, че частен лицензиран лесовъд неотдавна е издал разрешителното за сеч на съименник на дядо му - Стоян Попов от гр. Елена, който също е покойник от няколко години.

От Агенцията по горите коментираха пред "Труд", че лесовъдите издават разрешителни срещу документ за собственост и удостоверение за наследници, но няма механизъм, по който да проверят тяхната достоверност. И признаха, че има и други подобни случаи, по които се водят дела.

24 часа
18-годишен убиец получи 8 г. затвор, удушил баба за отмъщение и 7 лв.
Старозагорският окръжен съд осъди на 8 г. затвор 18-годишния Николай Дурлов за убийството на 78-годишната Иванка Чолакова от с. Змейово.
Младежът, удушил бабата в стопанска постройка в двора , призна вината си и съдът намали с 1/3 наказанието му.

Дурлов има зад гърба си няколко присъди за кражби. Той посегнал на възрастната жена, за да отмъсти, защото свидетелствала по едно от делата срещу него.
След убийството Николай отмъкнал от дома й 7 лв., два мобилни телефона и DVD. Като съучастник в грабежа 16-годишният тогава ученик Атанас Буналов от Стара Загора получи по-рано условна присъда от 2 г. лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок.

Защитата на Дурлов поиска по-лека присъда, като посочи, че той има заболяване на черния дроб. Председателят на съдебния състав Красимир Георгиев не се съобрази с искането и аргументира присъдата си с утежненото съдебно минало на подсъдимия.

След 3 часа заседание Конституционният съд: Пеевски е депутат Делян Пеевски е депутат. Това следва от днешното тричасово заседание на Конституционния съд, на което не бе взето решение.

12-те конституционни съдии не успяха да отговорят на поставения им от ГЕРБ въпрос - дали Пеевски е изгубил статута си на народен представител, след като на 14 юни бе избран за шеф на ДАНС, а пет дни по-късно бе оттеглен от поста.

Въпреки че заседанието на съда приключи към 13 ч, официално решение от седем страници бе оповестено към 19 ч.

Шестима от 12-те конституционни съдии са защитили становище, че Пеевски е депутат и не е нарушил забраната за несъвместимост на длъжности. Това са председателят на съда Димитър Токушев, Пламен Киров (назначени от президента Георги Първанов), Красен Стойчев (избран от парламента при тройната коалиция), бившият главен прокурор Борис Велчев (назначен от президента Росен Плевнелиев), ексвисшите съдии Стефка Стоева и Гроздан Илиев (избрани съответно от съдебната квота и от мнозинството на ГЕРБ в миналия парламент).

Конституцията забранява на депутатите да изпълняват друга държавна дейност. При наличие на несъвместимост тя трябва да бъде прекратена в подходящ срок и при спазване на определена процедура, мотивират се шестимата. Те изтъкват, че КС прекратява мандат поради несъвместимост само когато народният представител не предприеме нужните действия в определения срок. Според тях случаят с Делян Пеевски не е такъв.

Дневник
Протестиращи блокираха кортежа на премиера Орешарски
Кортежът на премиера Пламен Орешарски беше блокиран в центъра на столицата от над 100 души на кръстовището на улиците "Гурко" и "Раковски".

Акцията беше организирана от противници на правителството, които излязоха на протест днес за 117-и пореден ден.

Гражданите пресрещнаха колата на премиера, след като той напусна сградата на Софийска градска художествена галерия, където заедно с френския посланик откри изложбата на Жул Паскин "От Видин до Париж".

Орешарски успя да влезе в колата си, докато полицаи и служители на НСО избутваха хората. Униформените обаче не успяха да предотвратят сблъсъка с гражданите, чиято бройка непрекъснато се увеличаваше.

Недоволните скандираха "Оставка" и бяха изтръгнали няколко колчета от тротоарите. Полицаи ескортираха пеша автомобила на премиера и предпазваха с телата си колата от протестиращите.

Сега
Близо 500 млн. лв. осигуровки не е платил бизнесът
Социалният министър Хасан Адемов застана зад криминализирането на неплащането на вноски
Близо половин милиард са начислените, но неизплатени осигурителни вноски по данни на НАП, цитирани вчера от социалния министър Хасан Адемов пред ТВ7. "Срещу тези начислени, но неизплатени осигурителни вноски стоят права, които работниците и служителите ползват. НОИ плаща и след това се чудим защо има дефицит", коментира Адемов. Така той аргументира и принципната си подкрепа по "брадясалата тема" за криминализиране на умишленото невнасяне на осигуровки.

Цитираните от Адемов данни обаче не влизат в тази хипотеза, тъй като са надлежно декларирани, не са правени опити за укриването им и на по-късен етап ще трябва да бъдат платени с лихвите. Не е ясно и дали това не са платени през т.г. осигуровки, които заради единната сметка са отишли за покриване на стари дългове.

Парламентът пък вече отхвърли законопрект, предложен от ГЕРБ, за укриване на осигуровки, макар че по мярката има принципно съгласие между синдикатите и работодателите, въпреки мнението на последните, че е излишна, защото е свързана с фалшифициране на документи, което е криминално деяние. "Това е много важно и за самите работодатели, тъй като има отражение върху конкурентоспособността. Този, който спестява по някакъв начин осигурителни вноски, на практика неговите цени на продукта и на труда са по-ниски и той е по-конкурентоспособен на пазара на труда", обясни Адемов.

Министърът се оказа на страната на синдикатите и по отношение на минималната заплата. "Отхвърлена от някои, желана и жадувана от други, тя е един стандарт за минимална покупателна способност. При всички положения трябва да задоволява минимум от потребности, обвързан с линията на бедност, да се определя от средната работна заплата, от инфлацията", смята Адемов. Точно това са показателите, с които искат да бъде обвързана методиката за определяне на минималното възнаграждение синдикатите. Работодателите обаче държат тя да е вързана само с икономически показатели и предлагат да е 40% от средната заплата за страната. Според Адемов социалните партньори вече обсъждат методика за определянето й, което обаче се прави повече от две години и работодатели и синдикати продължават да бъдат на непреодолимо различни позиции. Той беше категоричен, че има воля най-ниското възнаграждение да стане 340 лв. догодина, но не без преговори със социалните партньори в тристранката.

Социалният министър защити и минималните осигурителни прагове, въпреки че според работодателите те водят до по-висока безработица, а от КТ "Подкрепа" обявиха за безумие възможността да се внасят осигуровки върху доходи, които хората може и да не са получили. "С въвеждането на минималните осигурителни прагове приходите в осигурителната система в първата година, когато бяха въведени, нараснаха с 400 млн. лв., което означава, че минималните осигурителни прагове са онзи инструмент, който води до дисциплиниране на системата, до изсветляване на така наречения сив сектор", смята Адемов. През последните години обаче приходите от осигуровки, които се очакват от по-високите прагове, винаги са по-ниски от прогнозните.

Монитор
От СБА предлагат поредна мярка
Младите шофьори с временна книжка
Вземат постоянна, ако 1 г. не правят нарушения
Младите шофьори да получават временна книжка за 1 г. Това е едно от предложенията на Съюза на българските автомобилисти (СБА), което предстои да бъде обсъдено по време на обществения дебат за промени в Закона за движение по пътищата.

Тази временна книжка ще даде възможност на младия водач да се донаучи, защото тези 35 часа шофьорски курсове са крайно недостатъчни, защити идеята пред „Монитор“ шефът на СБА Георги Янакиев. Той обясни, че е много важно младежите не да бъдат дискриминирани по пътищата, а да не получават усещането, че са пълноценни шофьори, преди да са се научили да карат. Според предложението, ако временната книжка е за период примерно от една година, през това време водачите ще трябва да посещават допълнителни курсове, да карат с придружител и да не извършват нарушения. Ако спазят всички изисквания, едва тогава ще получат постоянна книжка.

Междувременно бившият транспортен министър и настоящ депутат от БСП Петър Мутафчиев обяви, че не е изключено въвеждането по предложение на обществени организации на ограничение за неопитните водачи за максимална скорост по магистралите от 110 км/ч, вместо както за останалите – 140 км/ч.

Има един интересен доклад на Комисията за безопасност по движението. Там е посочена статистика, според която най-много и опасни са нарушенията, предизвикани от шофьори със стаж до 2 г. Затова трябва сериозно да се помисли какви ограничения и промени могат да се направят в тази насока. Преди 89-а година трябваше да има знак за внимание на стъклото, коментира пред Нова тв Мутафчиев.

Не сме съгласни младежите да бъдат дискриминирани с ограничения по магистралите, просто трябва да им се даде време да се научат, и то наистина да изкарат курсовете, а не само да си платят и да си вземат книжката, възпротиви се обаче на идеята Янакиев. За целта от СБА ще настояват за крути мерки относно корупцията при даването на шофьорски книжки. Именно там контролът трябва да е най-стриктен, категоричен е Янакиев. Часовете кормуване също трябвало да бъдат увеличени, тъй като сегашният им брой от 35 е крайно недостатъчен, твърдят специалистите.

От СБА са против драстичното увеличение на глобите и санкциите. Да, трябва да бъдат завишени наказанията, но това, което се предлага - от 100 на 1000 лв. за преминаване на червен светофар и отнемане на книжка при превишаване на скоростта над 30 км/ч над разрешеното, е прекалено, смята Янакиев. Той определи тези предложения като доста жестоки и даде пример със скъпите мощни автомобили, при които скорост с 30 км/ч превишение трудно се усеща от водачите.

Едно от най-важните неща за СБА е преди всичко да се актуализират пътните знаци, тъй като в момента имало стари табели, които неоправдано свалят скоростта от 80 км/ч на 40 км/ч, без за това да има реална причина.

Бежанците изхвърлят дарени дрехи
Свързват котлоните с жиците на лампите и създават опасност от пожар
Бежанците в „Овча купел” изхвърлят даренията на улицата. Тротоарите и беседките са пълни с дрехи, които българите са дали, за да помогнат на сирийците, които бягат от войната в родината си.

„Не искат дрехи втора ръка”, заяви зам.-председателят на Държавната агенция за бежанците към МС Стоян Петров. Той съобщи, че общежитието в „Овча купел” се пука по шевовете.

В лагерите във Враждебна и Военна рампа има реален риск да се запали елинсталацията и да избухне пожар в помещение, натъпкано с над 50 човека предупреди шефът на дирекция „Обществен ред и сигурност” в Столичната община Красимир Димитров. Той беше на заседанието на комисията по обществен ред и сигурност заедно със зам.-шефа на агенцията за бежанците Стоян Петров, специалисти от здравното министерство и СДВР. Димитров обясни, че двете общежития не са пригодени за живот и там е предвиден ток само за крушките. Бегълците обаче си готвели на котлони, които свързвали директно с кабелите за осветлението. „Те използват пружините от матраците на леглата като нагреватели и така има опасност от пожар”, обясни Димитров. По думите му трябва да се обособят трапезарии.

“Започнали сме поставянето на контакти в спалните”, обясни зам.-председателят на агенцията за бежанците Стоян Петров. Кметството поиска засилен контрол в бежанските лагери и назначаването на отговорник, който да предоставя информация кои лица са настанени в там, и да следи кога влизат и излизат.

„Не получаваме информация кой бежанец къде е настанен и това създава известни трудности”, обясни зам.-директорът на СДВР Младен Маринов. По думите му на ден се проверяват около 60-70 човека. 

Половината от бежанците в София не са настанени в специализираните центрове, а живеят при роднини и приятели. „Въпреки това центровете за бегълци в цялата страна вече са пълни на 111%”, обясни Петров пред съветниците. Прогнозите са, че до края на годината ще дойдат у нас още 11 000 бегълци.

Вчера сутринта над 300 чужди граждани са били задържани на границата. До момента са пуснати 2600 молби за убежище и закрила, като едва половината от тях са от сирийци.

„Засега не се планира в София да се откриват нови бежански центрове”, увери Петров. Утре общинският съвет ще заседава специално по проблема с бежанците в столицата.

Стандарт
Решават до седмица: Пушим в кръчмата след 22 ч
БСП предлага да се върнат димните стаи и в офисите
Собствениците на заведения в страната масово признаха, че не спазват забраните за пушене на закрито. А с идването на зимата очакват тютюневото ембарго да падне. Депутатите от БСП са готови да спазят предизборното си обещание и да премахнат забраната. Но не напълно.

С план А и с план Б са се въоръжили червените депутати за премахването на тоталната забрана за тютюнопушене, научи "Стандарт". От пушкоми и в офисите до цигарен дим само в баровете. Но на всяка цена промени ще има заради предизборното обещание на Столетницата. Темата с пушенето в заведенията е била табу на снощното заседание на парламентарната група. А причината, че споровете между червените депутати само излишно преекспонирали темата. Промените в закона за здравето ще бъдат внесени в парламентарната комисия по здравеопазване вероятно следващата седмица. Те трябва да бъдат гласувани максимално бързо и в пленарна зала, отсекли ключови фигури на "Позитано" 20. Максималната либерализация на режима, която може да стане факт до седмици, е да се разреши на офисите да имат пушкоми. В заведенията да се пуши също в определени салони, а малките кафенета сами да решават дали ще приемат майки с малки деца, или ще сложат пепелници по масите. Защото на лица до 18 години ще бъде забранено да посещават баровете с цигари.

Махането на тоталната забрана за тютюнопушене е в полза на малките, фамилни заведения особено в по-малките градове. Но и на хотелите ни по Черноморието и в зимните курорти, аргументирали се от ресторантьорския и хотелиерски бранш.

В най-суровия си вид новите правила ще изглеждат приблизително така: Пуши се само в баровете, и то след 22 часа, признават червените избраници.

Докато вървят споровете "за" и "против", с ловки трикове кръчмарите край морето заобикалят забраната за пушене на закрито. Високи пепелници, скрити под масите, са най-оборотният номер, който върви от миналата зима. Клиентите си знаят, че като запалят папироси, трябва да ги държат дискретно ниско долу. В същото време ги изтърсват почти незабележимо в пепелниците под масите. Друг номер е да се ползват вместо пепелници декоративни чаши или вазички, аранжирани с изкуствени цветя. Вътрешността им е пълна с вода и оцет, който тушира никотиновото ухание. Повечето кръчми пък предоставят на клиентите си чаени чаши, пълни с напоени с вода салфетки, в които незабележимо се гасят фасовете.Кръчмар в Бургас обаче счупи рекордите по хитрост, като оборудва тайна стая за пушачите. Находчивият бизнесмен е преустроил склада си като уютна зала, а отвън го е замаскирал с декоративна стена пано. Така дори и при проверка инспекторите изобщо не могат да се досетят, че зад красивото пано клиентите масово пафкат като за световно. Има и такива, които са разрешили официално пушенето и са готови да си плащат глобите. "В заведението ми се пуши и изобщо не го крия. Каквото искат, това да правят. Аз ако забраня пушенето, трябва да си сложа въжето. Никой няма да ми влезе в ресторанта. Сложил съм си главата в торбата и докогато мога, ще издържа", коментира търговец, който смело е обявил война на ветото.

По-малко чиновници с по-големи заплати
Минималното възнаграждение е абсурд, от който държавата трябва да се откаже, заявява финансистът Емил Хърсев
Намерението на правителството да вдигне държавните заплати с 5% от догодина определено е оправдано. В България през последните години възнагражденията са се повишавали средно с около 8%, а в бюджетния сектор вероятно е констатирано известно изоставане. Сигурен факт е обаче, че и там, макар скрито и неогласявано, постепенно се увеличаваха заплатите. Но според мен по-големият въпрос, който стои пред кабинета, е не дали трябва да се увеличават заплатите в публичния сектор. Очевидно е, че те трябва да следват заплатите в частния сектор, както е редно да бъде във всяка една икономика. В противен случай държавата би се лишила от качествени служители, които да изпълняват отговорните задачи на администрацията. Големият въпрос е друг и той се състои в това, че имаме изключително раздута публична администрация, която се е превърнала в хранилка за партийни активисти. Неслучайно бе широко дискутирано в пресата, че има 150 000 души, заети в държавно-публичното управление. В Холандия например са 50 000. Така че би трябвало, след като се увеличават заплатите в държавния сектор с 5%, което е най-логичното, поне с около пет на сто за начало да бъдат съкратени тези очевидно преувеличени щатове в администрацията ни. Ясно е, че България може да се управлява достатъчно добре с не повече от 50 000 души.

А ако съкращението е от 10%, ще може да се увеличат заплатите в крак с възнаграждението в частния сектор и въпреки това в бюджета да има икономии от по-ефективното държавно управление.

По отношение на предвиждания скок на минималната работна заплата от 310 на 340 лева от догодина, смятам, че въпросният показател и регулатор, наречен минимална работна заплата, би трябвало тотално да изчезне от икономическата сфера. Защото той подвежда сериозно и създава впечатлението, че държавата може да вдига заплатата. Това не е вярно. Заплатите в икономиката се определят от това какво ние можем да произведем и при какви конкурентни условия евентуално можем да работим. Така че всякакви доводи, че видиш ли, вдигнали седемнайсет министри ръчичка и хоп - вдигнали се доходите, са груба заблуда и не отговарят на икономическата реалност. Заплатите се вдигат и с повече, но трябва да е ясна причинно-следствената връзка и как именно става това увеличение на доходите. А то се случва, когато работим повече и имаме по-голямо производство. В никакъв случай увеличението на минималната работна заплата няма да доведе до подобряване благосъстоянието на българина. Виждали сме ситуации, в които при увеличаване на минималната работна заплата средната се запазва на същото ниво и сме виждали да падат общите доходи при увеличаване на безработицата. Не съответства на истината това, че увеличаването на минималната работна заплата никога не е довело до увеличаване на безработицата. Просто нещата не стават толкова бързо. Никой не може да очаква, че от вдигането на минималната работна заплата днес ще има реакция след един месец. Реакцията следва след около половин година. За подобряването на благосъстоянието на българина може да се направи само едно - да се работи повече - денонощно, по 14 и по 16 часа.

Трябва да мислим какво да направим, от къде да спечелим пари, защото колкото и да очакваме някой друг да ни подобри благосъстоянието, това няма да се случи - най-много да ни излъже.

Няма доказателства за мрачните прогнози, които предвиждат срив на икономиката ни и задълбочаване на кризата догодина. Напротив, в момента има доказателства за обратното. Видимо спада безработицата, увеличава се производството и се наблюдава процес на възстановяване на инвестиционната активност. Но няма и място за оптимизъм. Депресията продължава и не се вижда нищо, което да изменя картината, която наблюдаваме от доста години насам. Според мен това, което трябва да се направи за съживяване на икономиката ни, е държавата да остави бизнеса да работи. Защото именно бизнесът произвежда доходи и благосъстояние и колкото по-далече стои държавата от този процес, толкова по-добре. А държавата може да облекчи бизнеса, като например намали броя на държавните си "хрантутници", за да може да увеличи разходите си за инфраструктура и за нещата, които правят условията за бизнес по-добри.