Много от проектите във ВиК-сектора нямало да се случат; Лудогорец стопли България

10 000 нелегални казана източват държавата; Очакваме 11 000 бежанци до края на годината; БСП събира коалиция за връщане на пушенето в заведенията

Много от проектите във ВиК-сектора нямало да се случат; Лудогорец стопли България

24 часа
Хванаха извършителите на банковия обир във Враца, чувалите с 90 000 лева не са открити
Полицията е задържала част от извършителите на банковия обир на клона на Интернешънъл Асет Банк във Враца, съобщава tribali.info.

При нападението във вторник вечерта двама маскирани и въоръжени мъже нападнаха служителя на охранителната фирма и избягаха с две чувалчета с пари от инкасото. Часове по-късно криминалистите са достигнали до извършителите и същия ден са арестували двама от участниците в обира.

Единият бандит е от Враца и живее в ж.к. „Дъбника", а другият е пришълец.

Днес и на двамата е наложена мярка задържане под стража за 72 часа, но цялата процедура е пазена в дълбока тайна.

Основният извършител на нападението и чувалчетата с пари, в които има около 90 000 лв., все още не се открити.

Още днес третият бандит е обявен за общодържавно издирване.

Заради продължаващите процесуално-следствени действия врачанската полиция упорито крие имената на извършителите, като на този етап се знае, че двама от тях се занимават със земеделие.

Много от проектите във ВиК-сектора нямало да се случат
Митистърът на екологията Искра Михайлова и кметът на Кърджали Хасан Азис направиха първа копка по проект за 70 милиона лева, с които ще бъде изградена пречиствателна станция и обновена канализацията в района.

Голяма част от проектите в сектора ВиК, подписани при предишното правителство няма да се случат, заяви в Кърджали министърът на околната среди и водите Искра Михалова. В последните месеци на кабинета Борисов са подписани договори за почти 4 милиарда лева, при осигурените от Европейския съюз и от националния бюджет под 2 милиарда лв.

"Проблемът със свръхдоговорирането ще се реши сам", каза министърът. Проектите били толкова забавени, че няма как да се случат. Имало цял пакет от 26 проекта, за които са сключени договори за инженеринг, подготовка, проектиране и изпълнение над 980 милиона лева, по които не е работена и те не са завършени. До края на тази година само пет от тях ще завършат фазата проектиране. Други 63 проекта в сектор "Води", по които се сключват търговски договори с изпълнители в последните три месеца от възможното време.
"За 12 от тях вече се знае, че няма да се реализират, защото те са на такъв етап, че до края на годината няма да се излезе от съда или от друго обжалване и по тях няма да се сключат договори. Това са още 410 милиона, които няма да се случат", подчерта Михайлова.

Според нея има проблеми и с големите водни проекти, които са готвени в продължение на последните 4 години, но те били в състояние, което карало сегашният екип на Министерството на околната среда и водите да се колебае дали да ги изпрати в Европейската комисия или не. До края на 2013 г. щели да се нанесат корекции и щели бъдат представени за одобрение от комисията.

Стойността им била над 300 милиона. Нито един от проектите за пречиствателни станции и канализация на населените места с 2 до 10 000 жители няма да бъде реализиран през този програмен период, каза още министърът.

България няма да може да изпълни стратегията си във водния сектор, каза още Михайлова. За да има навсякъде пречиствателни станции и подновени колектори са необходими 14 милиарда лева, а в следващия програмен период за България са предвидени 1 милиард евро.
Свещеникът отец Петър Гарена и мюфтията Бейхан Мехмед се включиха в символичната първа копка по изграждането на водния цикъл на Кърджали.

Трябва да се търсят средства от националния бюджет, а заедно с това и нови технологични решения. Един от вариантите е изграждането на по-малки модулни пречиствателни станции в по-малките селища, смята екоминистърът. Тя допълни, че пречиствателните съоръжения по Черноморието са под специален контрол и до края на 2015 година трябва да се приключи с казуса пречиствателни станции и зауствания.

В Кърджали Искра Михайлова направи първата копка на проекта за интегриран воден цикъл. Той е на стойност близо 70 милиона лева и включва изграждане и рехабилитация на 37 километра водоснабдителна и канализационна мрежа. Ще бъде построена и пречиствателна станция за 54 хиляди души.

Труд
17 млрд. лева замразени в строежи
17 млрд. лв. в България са замразени в недовършено строителство по данни на Камарата на строителите в България. Голяма част от проектите са разчитали на банкови заеми, но никой не води точна статистика в колко случая финансовите институции са станали собственици на недовършен строеж. “Труд” съобщи, че все повече банки са принудени да стават строителни предприемачи и да довършват започнатото.

Потърсените банкери, имотни консултанти и строители потвърдиха за проблема, но избягват да говорят за конкретни случаи. Става въпрос най-вече за търговски и офис центрове и ваканционни имоти, а по-рядко - за жилищни сгради.

“Към нас банките се обръщат преди всичко като към консултанти, които да им изработят стратегия за поведение на този пазар. Ние ги съветваме дали да задържат строежа, или да го продават”, каза шефът на “АГ Капитал” Сергей Койнов. Според него банките избягват да се занимават директно със строителство, а наемат фирми да довършат строежа.

Според председателя на Национално сдружение “Недвижими имоти” Иван Велков по време на имотния бум банките категоризирали големите кредити за строителство в специална графа. Въпреки че са ипотечни, в повечето случаи получателите им имали привилегията да бавят плащанията на главницата, докато се довърши сградата. Освен това имали много по-дълги срокове от нормалните, докато кредитът стане предсрочно изискуем, а не обичайните за ипотечен кредит 180 дни.

“Просто при тях чак сега настъпи моментът банките да си искат парите и затова наблюдаваме този процес чак сега, а не примерно преди 3-4 години, когато възникна проблемът с нормалните ипотечни кредити”, обясни той.

Банкери коментираха, че не се налага да довършват строежите по собствено желание. Условията това да се случи са две - обектът да е в завършителна фаза и в съответния регион да има търсене на подобни имоти. Проучването на пазара се прави от агенции за недвижими имоти. По тяхна оценка в момента например има интерес към жилища в големите градове като София, Пловдив и Варна, където в последните години няма изобилие от ново строителство. Банкерите обаче са категорични, че не се заемат с недостроени хотели, защото за тях няма търсене.
   
Светият Синод става консултант в туризма
Светият синод е приел офертата на икономическото министерство да стане консултант при подготовката на стратегията за развитие на туризма. В нея ще има специален раздел за религиозен туризъм, като идеи за дългосрочното развитие на сектора ще даде митрополит Галактион.

Това съобщи във Варна зам.-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев. Той участва на шестия Черноморски туристически форум на тема "Екотуризмът - нашето зелено бъдеще".

"Стратегията за развитие на туризма ще е с дълъг хоризонт - до 2050 г. В нея ще отчетем потребностите на бранша", коментира Ботев.

Браншовиците и министерството дадоха сходни прогнозни данни за ръста на чуждестранните туристи у нас тази година - 5,8%. "Финансовият ръст ще е 3,5% - двойно по-голям от този на икономиката като цяло. По-добре сме от съседите", заяви Ботев.

Увеличение имало на туристи от Русия, Украйна и Турция. Южните ни съседи идвали вече не само на ски в Боровец, но и на море.

Монитор
Едва половината гроздова реколта се преработва на светло
10 000 нелегални казана източват държавата
Хазната губи 200 млн. лв. годишно от контрабанден алкохол
10 000 казана за ракия работят незаконно у нас, а продукцията им е с 20 млн. литра повече, отколкото е цялото легално производство в страната, което е в размер на 30 – 35 млн. литра, алармираха вчера от Националната лозаро-винарска камара. В страната има 70 хил. хектара лозя, от които реколтата е около 350 000 тона всяка година. От тях в легалното производство се преработват около 200 хил. тона, сочат официалните данни. Тези цифри с пренебрежимо малки отклонения не са се променяли през последните 10-15 години. При това положение между 150 и

170 хил. тона грозде се преработва нелегално

коментира за „Монитор” проф. Пламен Моллов, председател на камарата. Предполага се, че 10-15 на сто от ракията се изпива в домашни условия. Това е стара българска традиция, срещу която камарата никога не е възразявала, защото е част от бита на българина, коментира той. Останалото количество обаче се преработва нелегално. От тях се добиват 40 млн. литра гроздова ракия. Освен това още 10 млн. литра плодови ракии се правят в сивия сектор, пресмята проф. Моллов. В различните райони на страната се варят люти напитки от кайсии, сливи, праскови и други плодове. Казаните работят целогодишно и бълват алкохол, който се прави също така от компоти, стари сладка и всякакви други материали със захар, които може да се изварят и да потече ракия. Общо около

50 млн. литра ракия у нас се върти нелегално, а „светлото” производство е между 30 и 35 млн. л годишно.

Не е тайна, че контрабандно произведената ракия се реализира основно по време на туристическия сезон, припомни проф. Моллов. Широко е разпространена търговията с такива питиета по малките населени места, дори в ресторанти в големите градове често във винената листа фигурират „Ракия и виното на майстора”, макар на никой да не му е известно кой е този майстор,  откъде идват напитките, нито какво е качеството им.

За това огромно количество нелегално произведена ракия, с което може да се напълнят 50 басейна с олимпийски размери, не се плаща акциз. Загуби за хазната се калкулират и от неиздължените ДДС и други данъци. Акцизът за литър ракия с 40 об. % алкохолно съдържание е 4,40 лева за литър. На практика над 200 млн. лева не влизат в бюджета. По данни на националната статистика консумацията на алкохол има 8% ръст за миналата година спрямо 2011 г. В същото време събраният акциз има едва 0,8% ръст, което неизбежно сочи, че се увеличава потреблението на нелицензиран алкохол.

Финансовите загуби и нелоялната търговия са само едната страна на проблема. Нелегалният алкохол в повечето случаи е с много ниско качество и е опасен за здравето на хората, припомнят експертите.

Не достигат оборудване и храна, но няма риск от епидемии
Очакваме 11 000 бежанци до края на годината
Арабите със социални помощи като нашите
Очакваме над 11 000 бежанци от Сирия до края на 2013 г. Това съобщи вчера вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев в парламента за хуманитарните проблеми във връзка с увеличаващият се брой сирийци у нас.

"От началото на годината до момента границата на България са преминали 5815 нелегални имигранти, които са задържани. По-голямата част от тях търсят закрила и след съответните проверки се настаняват в бежанските лагери", обясни Йовчев.  Криминогенната обстановка в страната на определени места се усложнявала. Благодарение на активната съвместна работа на всички институции обаче хуманитарната криза била овладяна към момента.

"Страната ни взе мерки, създадени бяха различни комисии, засили дейността си и Червеният кръст. С голяма надежда чакаме и решенията на ниво Европейски съюз", каза още той.

Притокът на емигранти на моменти достигал 200 души на ден. "Доскоро около 70% от местата за настаняване на бежанци бяха запълнени, някои от тях са с надвишен капацитет. Работим за

разкриването на нови места за настаняване,

каза министърът.  Имаме недостиг и на оборудване, затруднение с ремонтите, с храната, с ваксините, с хигиенните препарати и др.", подчерта още Йовчев. Според него ако този натиск не може да бъде намален, ще настояваме пред ЕС за прехвърляне на част от бежанците към трети страни, както и за директна финансова помощ.

"Към момента не трябва да се притесняваме, че има голям риск от огнища на зарази в местата, където са настанени бежанците. Взели сме мерки за това. Няма разлики в имунизационния календар на България и Сирия, но данните от последните три години за това кой е имунизиран са изтрити. Затова НЗОК е осигурила нужните количества 5-валентни ваксини за сирийчетата", заяви д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването и шеф на сформирания за целта щаб във ведомството. Това означава, че те ще бъдат ваксинирани срещу дифтерия, тетанус, коклюш, детски паралич и менингит.

"Хората със статут на бежанци получават права като българските граждани

 и децата, които се раждат тук, ще бъдат третирани по българския имунизационен календар", каза още той. Екипи от медицински специалисти посещават местата за настаняване, раздават се  различни медицински пособия и се учат хората как да ги ползват.

"Чужденците, на които е предоставен статут на бежанец, имат право на месечна социална помощ", заяви и зам.-министърът на социалните грижи Лазар Лазаров.

Критериите обаче били леко адаптирани и сирийците ги получавали по-лесно.

Всички имали право и на целеви средства за диагностика и лечение, както и на целеви помощи за отопление. По думите му специална грижи се полагали и за децата, които не били придружавани от родител.

Стандарт
Лудогорец стопли България
Лудогорец размаза Динамо Загреб с 3:0 пред 10 000 зрители на стадион „Васил Левески". Мачът бе от група В на турнира на Лига Европа. Така тимът от Разград си омъсти за миналогодишната загуба от хърватите в Шампионска лига.

В герои на разградчани се превърнаха Жунио Кишада (6-ата), Върджил Мисиджан (34-ата) и Светослав Дяков (61-ата).

Мачът започна с натиск на българските шампиони. В шестата минута престижно центриране на Шоко бе отклонено с глава от Марселиньо и Kишада, останал, почти на празна врата, вкара топката за 1:0.

Домакините продължиха с надмощието си и създадоха още някои добри положения за гол, пропуснати от Марселиньо и Мисиджан. В 34-ата минута, след грешка на вратаря на хърватите Зеленика, Мисиджан вкара много красиво попадение за два на нула. След това гостите от Загреб създадоха най-добрите си положения за гол, но Судани и Фернандес бяха спрени от Владо Стоянов, а 20 минути след почивката Светльо Дяков се възползва от нова грешка в хърватската отбрана и с хубав удар направи 3:0. До края на мача Лудогорец продължи да мачка, но пропусна още няколко шансове за гол.

На трибуните нямаше хърватски фенове. Причината за това бяха инцидентите от по-рано в столицата, при които група от около 30 фена на Динамо се сбиха с такива на ЦСКА. В резултат на това полицията задържа някои от тях. Те се оказаха от фракцията Bad Blue Boys, която е една от най-опасните в Европа. Заради този инцидент други фенове от тази фракция забраниха на по-мирните привърженици на хърватите да влязат на стадиона, иначе щели да ги пребият на връщане към Загреб.

Сега
БСП събира коалиция за връщане на пушенето в заведенията
Според социалистите 3.5 млн. българи, между които и всички ресторантьори, искат да се отмени сегашната пълна забрана
Няколкото студени дни накараха управляващите от БСП да зарежат другите си задачи и да се разбързат със забравеното покрай лятото обещание да се отмени пълната забрана за пушене в заведенията. Във вторник социалистите ще решават дали готовият законопроект за либерализация на режима за пушене да влезе за обсъждане в парламента. Не е ясно какво е разположението на силите по този въпрос. В "Коалиция за България" и ДПС ще гласуват по съвест, "Атака" подкрепя отпадането на забраната, а ГЕРБ е категорично против.
"Ако има мнозинство сред социалистите, законопроектът влиза за обсъждане в парламента", съобщи пред "Сега" депутатът от "Коалиция за България" Спас Панчев. "Имахме среща с ресторантьорите и по тяхно настояване ще обсъдим да се махне пълната забрана", обясни Панчев, който беше автор на идеята хипермаркетите да не работят в събота и неделя, за да се стимулират малките магазинчета. Ресторантьорите са изчислили, че за времето, в което действа забраната - почти година и половина, са фалирали стотици фирми, 15 хил. души са останали без работа, а загубите са милиони. По думите на Панчев пък пушачите, или 3.5 млн. българи, искат пълната забрана да падне и въпреки че "здравето е водещо, трябва да се мисли за правата на всички".

Според проекта на БСП в заведенията отново ще има зали за пушачи и непушачи. Пушенето ще е разрешено и на откритите стадиони, но ще остане забранено в офисите, административните сгради, на детските площадки. Червените не крият, че бързат заради студа. Татяна Буруджиева завчера обяви, че промените в закона за здравето трябва да са факт, преди парламентът да се посвети на бюджетните закони. Спас Панчев също смята, че реверансът към пушачите трябва да бъде направен до зимата.

Вчера в електронните си пощи всички медии получиха "опорни точки" по темата за тютюнопушенето от пресцентъра на БСП. Този тип съобщения обикновено свеждат вътрешни указания до депутатите и рядко са предназначени за журналисти. От "опорните точки" личи, че темата ще бъде използвана за нова атака срещу ГЕРБ. "Идеята е в големите заведения да може да се пуши в обособените помещения с вентилация. ГЕРБ принудиха собствениците на заведения да инвестират милиони във вентилация, след което тотално забраниха пушенето", пише в съобщението. То изрежда и други "козове" срещу опозицията: "Ако ГЕРБ наистина се стремят също да бъде ограничена безработицата, няма да попречат на отпадането на тоталната забрана, заради която хиляди служители ще загубят работата си през зимата". Финалът е в същия дух: "Редно е от ГЕРБ да се притесняват дали ще покрием изискванията за Шенген, след като Бойко Борисов преди години беше заявил, че сме готови за влизане, а след това се оказа, че не отговаряме на изискванията, и сега усилията ни са насочени именно в тази насока - да отговорим на тези изисквания".

Другият аргумент, който ще трябва да рецитират социалистите, е за примерите в другите страни. Според "опорните точки" в Белгия пушенето е забранено, но има специални помещения за пушачите, в които не се сервира нито храна, нито питиета. Подобни помещения има и в Естония, Финландия, Люксембург, Холандия, Словения, Швеция, Полша. Това индиректно значи, че управляващите не смятат да се вслушват в предупреждението на еврокомисаря по здравеопазването Тонио Борг, че Брюксел не гледа с добро око на идеите за разрешаване на пушенето у нас.

Любопитно е дали проектът за разрешаване на пушенето ще върне народните избраници в пленарната зала. Законопроектът на "Атака" за отмяна на забраната бе внесен още през май. "Ние сме против, защото сме в опозиция, но и защото от една година отстояваме забраната и ще бъде грешка тя да се махне", коментира пред "Сега" депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя вероятно ще получи подкрепа от колегите си в здравната комисия, тъй като председателката Нигяр Джафер (ДПС) коментира, че се надява комисията да не приеме либерализацията. Джафер беше категорична, че ДПС ще гласуват по съвест.

Само преди дни кардиолози напомниха, че над 60% от всички смъртни случаи у нас се дължат на сърдечносъдови заболявания, докато в Европа техният дял е 47%. Според тях над 80% от преждевременните смъртни случаи биха могли да се предотвратят чрез здравословна диета, редовни физически упражнения и въздържане от тютюнопушене. Пушенето остава основен проблем в борбата със сърдечносъдовите заболявания, казват специалистите. Привържениците на либералния режим обаче опонират, че забраната не намалява пушенето.

Либерализацията на забраната е предизборно обещание на БСП и депутатите й се впуснаха в преговори за реализацията му още в първите си дни в новия парламент.



МВнР преговаря със съседни държави да поемат бежанци
Водят се разговори за пренасочване на бежанци в съседни държави, стана ясно от думите на вицепремиера и вътрешен министър Цветлин Йовчев, който вчера беше изслушан на съвместно заседание на парламентарните комисии по правата на човека и по здравеопазване. "Външното министерство в момента провежда активни консултации и разговори", добави той, без да конкретизира повече.

"Надявам се не само да не сме имигранти в собствената си страна, а и да не ставаме емигранти навън", каза още Йовчев. Той отказа да коментира изявлението на еврокомисаря Кристалина Георгиева, която във вторник заяви пред БНР, че с бежанците може да се подобри демографската криза в България. Вчера ВМРО разпространи позиция, в която се възмути от "чиновническото говорене" на Георгиева. Днес тя ще посети бежанските центрове в софийските квартали "Военна рампа" и "Враждебна", в които бяха настанени хора без ремонт на порутените помещения.

Според Йовчев преобладаващата част от нелегално влизащите у нас са сирийци мюсюлмани. "Не ни трябват кльонове. Имаме изградена на три нива система за охрана на нашата граница и още на първо ниво залавяме всички", похвали се Йовчев. По думите му София е получила обещание от Анкара, че ще засили мерките по границата. Той отхвърли твърденията, че Турция пуска нарочно имигранти в България.

Йовчев посочи още, че организацията на процедурата по издаване на статут на бежанци е съкратена и ще върви много по-бързо. На всички деца, които нямат писмен документ, че са ваксинирани, ще им бъде направена ваксина, осигурена от здравната каса, каза зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

Дневник
Премиерът Орешарски отхвърли варианта със затварянето на границата
България е страна по международни конвенции и няма такава конвенция, която да допуска затваряне на границата. С тези думи премиерът Пламен Орешарски отговори на журналистически въпрос за евентуално затваряне на границата срещу бежанците от Сирия, цитиран от "Фокус".

Държавата ще се справи с бежанците с общи усилия, каза министър-председателят. Той увери, че се полагат усилия за настаняването на сирийските граждани.

"Направихме среща, в това число и с кметовете на населени места, на чиято територия сме идентифицирали нови бежански центрове, временни, разбира се", допълни той.

Премиерът каза, че сумата, с която Еврокомисията ще подпомогне България, все още не е уточнена. Днес той посети Пазарджик за среща с кметове от областта.

Мариана Георгиева предлага задължителни безплатни спортни часове в училище
Спортният министър Мариана Георгиева предлага в училищата да бъде въведен безплатно и задължително занимание със спорт като допълнение към часовете по физическо възпитание.

По време на обсъждане на състоянието на ученическия спорт в ресорната парламентарна комисия тя предложи да бъдат въведени до пет часа физическо възпитание. Сред тях Георгиева предлага да има задължително избираем спорт от осемте, които да са включени в програмата на ученическите спортни игри.

"Аз съм готова да стигнем дори до по-далеч - да се обсъди дали всяко училище да не назначи треньор, защото не всеки учител по физическо възпитание е специалист по тези осем спорта", заяви Георгиева в комисията.

"Имаме готовност да събираме и учителите по физическо възпитание на семинари. Програмата за разширяване и осмисляне на часовете по физическо възпитание трябва да започне възможно най-скоро, стига да има съгласие и да оформим необходимите нормативни актове", добави тя.

"Финансирането трябва да бъде повече и ще бъде. Не ни е това проблемът, това е най-лесното. Но ако въведем този един час по задължително избираем спорт, това ще доведе логично и до създаването на спортни клубове по училищата", каза Георгиева.

Заместник министърът на образованието Мукаддес Налбант изрази мнение, че е възможно да се помисли третият час по физическо възпитание да се превърне в час със специализирана спортна насоченост. Тя го определи като "по-либерализиран трети час".

"Един от големите проблеми в реализирането на тази идея е фактът, че материалната база в много населени места не позволява в определени периоди от годината да се провеждат пълноценни часове по физическо", каза тя.

"В момента на много места има тихи часове. Така че дали ще ги увеличим до пет е без значение, ако в това време не се провеждат физически занимания", каза тя.

Заместник председателят на комисията Георги Мърков подкрепи идеята, защото по изнесени от негови данни в България се увеличават платените занимания по спорт. Това ограничава децата, които нямат финансовата възможност да плащат.