Каракачанов: Не бежанци, а керван слонове може да мине през неохраняваните ни граници

В държавната комисия са похарчени 150 хиляди евро за юридически консултаци - ефектът е никакъв, твърди лидерът на ВМРО.

Каракачанов: Не бежанци, а керван слонове може да мине през неохраняваните ни граници

България се оказа неподготвена да посрещне и настани увеличен поток от бежанци от конфликта в Сирия. Това е мнението на Красимир Каракачанов, изразено в студиото на TV7. Лидерът на ВМРО отказа да коментира уволнението на шефа на Държавната комисия за бежанци, но посочи, че там са харчени пари, без да има постигнат никакъв ефект.

Според него, само за юридически услуги са похарчени 150 хиляди евро, има много командировки на служители за търсене на допълнителни места за настаняване на бежанци, но резултат отново няма.

Каракачанов смята, че назначенията в тази държавна структура са ставали на принципа “Да намерим добро място с прилична заплата на наш човек”. Той обаче бе категоричен, че държавата ни няма доктрина какво да се прави при увеличен поток от бежанци.

Според лидера на ВМРО, ако сирийците бягат от война, заедно с тях влизат и почти още толкова, които просто искат да емигрират на Запад и не са заплашени от нещо. Той изнесе данни, че от 6000 новопристигнали, само половината са от засегнати от войната в Сирия, останалите са от други държави от Близкия Изток.

Каракачанов поиска да бъдат затворени границите за нелегални емигранти, да влизат в страната само легални бежанци, защото сега над 90% плащат на каналджии, за да влязат в страната. Само 45 души охраняват южната граница, керван слонове може за мине, без да го видят, каза още Каракачанов.