Брюксел ни съди заради ветроенергиен проект в Калиакра; Балчик продава дела си в "Албена"

Защитават със закон хората с лоши ипотеки; Би Би Си излъчи филм за пиянските оргии на "Слънчев бряг"

Брюксел ни съди заради ветроенергиен проект в Калиакра; Балчик продава дела си в "Албена"

ТРУД   
Жених отвлече момиче и преби родителите му
Младо момиче избяга от кандидат-съпруга си и той си я върна, като я отвлече. За наказание женихът и негови роднини пребили зверски родителите на булката.
Екшънът станал в Троян в нощта на петък срещу събота, а 15-годишната Адрияна Горанова вече е обявена за общодържавно издирване.

Тримата бабаити нахлули в дома на девойката и се нахвърлили върху родителите с юмруци. След като ги привели в безпомощно състояние, отвели девойката. Когато се свестили от боя, майката и бащата подали сигнал в полицията.

По време на разследването станало ясно, че похитителите са от град Тръстеник. С единия от тях Адрияна живяла около месец преди време. По неофициална информация младата невяста обаче не харесала новия си дом, тайно събрала багажа си и избягала.
Младоженецът не се примирил с решението на Адрияна и решил да си я върне със сила. За помощници взел двама свои роднини. Родителите пък пребил за наказание, че са приели дъщеря си обратно.

По случая е образувано досъдебно производство, предприети са и издирвателни действия, за да се установи къде в момента е Адрияна.

МВР апелира всички граждани, които имат информация за 15-годишното момиче, да се обадят на тел. 112 или във всяко поделение на МВР.
   
Армията продава 8 имота за над 5 млн. лв.
Армията обяви продажбата на осем имота, за които сумарно иска да получи 5 150 834 лв. Недвижимостите ще бъдат предложени на търгове с тайно наддаване. Документите за участие в конкурсите могат да се закупуват от 10 октомври до 8 ноември. Самите търгове ще се проведат на 12 и 13 ноември. Най-скъпо е оценен имот в пазарджишкото село Черногорово. Той е с площ от 1200 дка и върху него има застроени 7 броя сгради. Първоначалната му цена е определена на 3 293 075 лв.

Предлагат се и два апетитни имота в софийското село Герман - до Панчаревското езеро. Единият е 10 дка и струва 383 853 лв., а другият е 15 дка и е на стойност 753 602 лв.

МОНИТОР
100 млн. лв. за 3 години вложени в цифровизацията
Над 96% е покритието на страната
С правилните настройки дори праисторически телевизор „Опера” може да излъчва програма с цифров сигнал.
Над 100 млн. лв. е инвестицията във въвеждането на цифровизацията за 3 г. Това съобщи Свилен Попов, изп. директор на компанията, която изгражда цифровите телевизионни мрежи в България. Той допълни, че само преди две седмици покритието на страната е било 95%, но със собствени средства на компанията то е увеличено на 96,2%. Попов поясни,че карта със зоните на покритие е публикувана още от началото на процеса на цифровизация, но е разбираемо, че за хората е трудно да се ориентират в изобразеното на картинката. Затова на единен национален номер всеки може да позвъни и да попита за региона и конкретното населено място, което го интересува. На този етап

без ефирно покритие в страната

ще са около 100 хил. души, като и при аналоговия сигнал също хиляди зрители не са могли да разчитат на обикновена антена. Все още е рано да се каже какъв дял от хората без сигнал биха гледали телевизия само чрез декодери. Много от потенциалните зрители все още попадат в райони, където и преди поради специфичния ландшафт ефирен сигнал не е получаван. Едновременното излъчване на аналогов и цифров сигнал започна у нас на 1 март 2013 г.  По план старият тип на антенно приемане на сигнал трябваше да спре на 1 септември, но поради обжалване на втората процедура за доставка на декодери съществуваше опасност хиляди хора да останат без сигнал и без нови устройства, които да приемат цифров сигнал. Декодерите са налични за всички от няколко седмици в търговските обекти и вече е въпрос на лична инициатива хората да отидат и да си ги вземат, обясниха от транспортното министерство.

От предвидените 210 хил. декодери за социално слаби с право на помощ за отопление над 90 хиляди от потребителите вече са се сдобили с устройствата. Хората ще могат да получават ваучерите си до края на октомври и да си взимат декодерите от магазините до края на ноември.

Според шефа на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков общият брой на безплатните канали, които могат да се излъчват ефирно у нас, е около 70.

Защитават със закон хората с лоши ипотеки
От ГЕРБ не са свършили работата за „Южен поток”
БСП поема отговорност да направи законодателни промени за хората, които не успяват да погасят ипотечните си кредити и рискуват да останат без единственото си жилище. Това обяви вчера министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. "Проблемът с банките и хората, които ще останат на улицата благодарение на лоши ипотечни кредити, е огромен, каза министърът на икономиката. За съжаление когато беше бумът на кредитите и на строителството, банките много лесно раздаваха заеми. Сега обаче положението е тежко, тъй като хората не могат да изплащат своите кредити и трябва да напуснат жилищата. Затова именно БСП поема отговорност да помогне на хората в тази отчаяна ситуация, да им даде надежда и ще има конкретни действия в тази насока. Но тук отговорността е и на банките", каза министър Стойнев при откриването на техническия панаир в Пловдив.

„Предишното управление не си свърши работата за „Южен поток”. В момента ние

наваксваме това, което не бе направено за 3 години и половина

каза още Драгомир Стойнев. Преди ден бившият премиер обвини правителството за липсата на първа копка и прогнозира провал на мащабния инвестиционен проект.

Само „за 100 дни управление кабинетът е защитил два дългосрочни ангажимента -  икономизиране на външните ни отношения и облекчаване на бизнеса у нас”, отчете още министърът на икономиката. Промените в бизнес средата не бива да бъдат налагани императивно и едностранчиво от държавата. „Бизнесът има своето изключително отговорно място в този процес. Общите решения и диалогът са ключът към всяка разумна политика”, заяви министър Стойнев в Пловдив.  Той подчерта, че освен традиционните партньори от ЕС, както и САЩ и Канада, страната ни има за цел развитие на икономическото

сътрудничество с бързоразвиващите се пазари

на Индия, Китай и Виетнам. От значение за икономиката ни са бизнесотношенията и със страни от Близкия изток, Северна Африка, съседна Турция и Руската федерация.

„Наш приоритет е стимулирането на високотехнологичните и експортно ориентирани производства. Политиката ни е насочена към стимулиране на научно-изследователската и иновационна дейност в предприятията. Правителството подобри достъпа до финансиране, включително за предекспортно финансиране, до обществените поръчки, облекчи регулаторната среда, създадоха се предпоставки за ускорено разплащане на държавата с бизнеса”, каза още при откриването на Техническия панаир Стойнев. В тазгодишното издание на бизнес форума изложители са над 1030 фирми от 41 държави, като за първи път официално участие има Индия.

СТАНДАРТ
Депутатите с 12 млн. лв. дългове
Българските депутати дължат като частни лица общо 11,69 млн. лв. Почти половината от народните избраници (111 от общо 240) имат борчове към банки, фирми, приятели и роднини за по над 5 хил. лв. Данните са извадени от последните годишни декларации за имуществото на депутатите и пресметнати от сайта "Отворен парламент".

Любимата банка на членовете на парламента е ДСК. От нея заеми са взели 38 народни избраници на обща стойност 2,053 млн. лв. Два пъти по-малко високопоставени клиенти има Райфайзенбанк - 16, със заеми за общо 1,21 млн. лв. Трета в класацията е УниКредит Булбанк, която е отпуснала 969 942 лв. на 16 депутати. С най-големи борчове - над 3 млн. лв., е Петър Курумбашев от БСП. Той обаче не е уточнил към кого са задълженията му - към банки или физически лица. В декларациите си депутатите са длъжни да посочват кредитните или финансови институции, както и други лица, които са им отпуснали средствата.

Данъчните закони като пременил се Илия
Очаквано обсъждането на новите данъчни закони започва предпазливо и по всичко личи, че големи промени няма да се правят. Основните данъчни ставки явно няма да се пипат, както между другото е записано във всички стратегически документи на страната.

Така за седма поредна година ще имаме познатите 10% данък върху доходите и печалбите и 20% ДДС, т. е. основния налог върху потреблението. Облагането на лихвите също няма да се променя, което беше очаквано - финансовото министерство няма да се откаже така лесно от нов приходоизточник, макар и не добре работещ. Основните промени са при т. нар. данъчни облекчения, като ефектите за бюджета едва ли ще бъдат сериозни.

* Разписано е отпадане на облекчението за млади семейства, мотивите са правни - открита процедура за нарушение на правото на ЕС от ЕК и спорна правна регламентация по отношение на условията за прилагане на облекчението. Няколко пъти сме коментирали, че това облекчение е много спорно от икономическа гледна точка и следва да се преосмисли. От облекчението се ползват близо 5500 семейства, а пропуснатите приходи за бюджета са около 2 млн. лв.

* В корпоративното облагане също се правят промени по отношение на данъчните облекчения, но този път в посока разширение на действието. Става дума за облекчението при производствена дейност в общини с безработица, по-висока от средната за страната. В момента корпоративният данък се преотстъпва напълно, ако се извършва производствена дейност в общини с безработица, която е с над 35% по-висока от средната за страната. За 2012 г. това са около 150 общини (определени със заповед на министъра на труда и социалната политика), а преотстъпеният данък или пропуснатите ползи за бюджета са около 17 млн. лв. (данни за 2011 г.). В новите текстове се предлага ограничителното условие да се разшири до 25% по-висока безработица от средната за страната, което най-вероятно би обхванало още общини. На практика облекчението ще обхваща почти всички общини без тези в областните градове. Въпреки широкия обхват през 2011 г. едва около 200 фирми са се възползвали от това облекчение, което поставя сериозни въпросителни около ефективността му. По-добре то въобще да отпадне и да се мисли за други мерки за свиване на данъчната тежест върху фирмите - например като не се облага реинвестираната печалба.

24 ЧАСА
Внос на арабски тютюн - новият хит сред контрабандистите у нас
Дребни и средни контрабандисти масово са започнали да внасят тютюн от арабските страни и Турция, а в последните 6 месеца незаконният внос у нас на тази сурова стока е скочил над 50 пъти, научи “24 часа”.

Промяната е усетена и от служителите на митниците и МВР, които при съвместни операции само през август т.г. са успели да заловят 60 тона тютюн. Като за същия месец през 2012 година били спипани само 293 килограма.

В последните месеци много контрабандисти на цигари също се прехвърляли към внос на тютюн, сочат данни на анализатори от митниците и МВР.

Една от причините за разрастването на незаконния пазар на тютюн е фактът, че на самите пушачи им излиза много по-евтино да си свиват сами цигари. В София, повечето големи градове, а и в по-малки селища е скочило търсенето на тютюн на нелегалния пазар.

Освен това крайните клиенти започнали да предпочитат тютюн вместо готови папироси, защото така имали и по-голяма гаранция, че пушат наистина качествена съставка, а не някакви боклуци, с каквито са пълни фалшивите цигари, обясняват експерти. Друга основна причина за бума на този вид контрабанда била и по-високата печалба и по-ниски предварителни разходи за самите контрабандисти, разясняват още специалистите.

Общата загуба на държавата и съответно печалбата на контрабандистите на тютюн и цигари продължава да е около 1 милиард лева годишно, категорични са експерти. Според разследващи обаче в последните 6 месеца има сериозно увеличение на дребната и средната контрабанда както на тютюн, така и на цигари.

Наричали убиеца на банкерката Любе Пянкялото - много говорел
57-годишният Любомир Симеонов, който уби банкерката Павлинка Йовчева в Бургас, е завършил средното си образование в Благоевград. Учил в Националната хуманитарна гимназия “Св. св. Кирил и Методий”, която по негово време била политехническа гимназия. Взел диплома през 1974 г.

Бил в XI “а” клас, но в последната година му намалили поведението от “примерно” на “добро” заради 5 неизвинени отсъствия и 54 извинени. Любомир завършил гимназията с успех 4,88. Шестици имал по основи на комунизма, физическо и електротехника. В IX клас останал на поправителен заради двойка по английски. По руски, история, физика и химия бил с много добър успех.

Съучениците му го наричали Любе Пянкялото, защото обичал да говори. “Беше душата на класа. Винаги весел и все пускаше по някоя шега. Беше момче на честта, затова и избра да учи за военен”, разказва съученикът му Румен Жерев.

Като разбрали за убийството, съучениците на Любомир почнали да си звънят един на друг, за да коментират инцидента.

“Никой не можеше да повярва, че Любчо е направил това. Той е открит, весел човек. Явно, за да стигне дотам, му е прикипяло, въпреки че нищо не оправдава отнемането на живот”, каза д-р Валентин Славов, с когото двамата били близки.

Завършилите випуск 1974 г. момчета си спомняха за своеобразен протест, който спретнали на директора на училището. Любо ги накарал да се обръснат и връстниците вкупом го последвали.

“Беше непримирим към неправдите и търсеше начин да се бори за истината. Не скланяше глава и спореше често, когато виждаше, че някой не е прав”, допълват съучениците му. Някои знаят, че Любо е стигнал до висок пост в армията, синовете му били много отговорни и съвестни.

ДНЕВНИК
Би Би Си излъчи филм за пиянските оргии на "Слънчев бряг"
Стейси Дули сред вихъра на купона на българското Черноморие. Тя е автор на няколко разследвания, включително за британците и туристическата индустрия в Тайланд.

Стейси Дули сред вихъра на купона на българското Черноморие. Тя е автор на няколко разследвания, включително за британците и туристическата индустрия в Тайланд.

"Това не е ваканция, това е да си търсиш смъртта. Освен това е възможно най-лошата реклама за българската туристическа индустрия."

Това е един от изводите на британската преса за излъчения в понеделник вечер документален филм "Пиячка, бой по баровете и България"  (Booze, Bar Crawls And Bulgaria).

В него 26-годишната разследваща журналистка Стейси Дули се слива с тълпите пияни млади британци по българското Черноморие, на които "просто не им остава време да се хранят - в гърлата им се излива безкрайна река от алкохол".

"Този филм отваря очите за реалността. Дули не е тесногръда и не раздава присъди, поради което картината, която тя представя, е още по-плашеща", пише в новия си брой таблоидът "Дейли мейл".

Изданието разказва за съдържанието на част от излъченото по ВВС3 и то е известно и от български репортажи: шпалир от барове край плажа, където алкохол се предлага за по 2 паунда, коктейли се сервират в 4-литрови вази, а тълпите младежи са посрещани още на прага с безплатна водка преди да се втурнат към бутилките с шампанско.

Сред щурия купон претъпкани микробуси пренасят компаниите между "алкохолните дупки", криволичейки с висока скорост по крайбрежната улица.

Дули е заснела как разпасаното поведение продължава и по хотелите. В един момент нафиркани младежи изблъскват семействата около басейна, за да си устроят парти. Четирима от тях би трябвало да отговарят за групата, но всъщност са организатори - двама се сбиват до кръв, другият прави секс във водата, четвъртият припада от препиване.

Един от организаторите на "почивката" споделя откровено пред камерата, че  оставя отговорниците за групите, които наема, да се чувстват сякаш не са на работа, а на безплатна почивка. Резултатът са наквасени с водка партита.

Всичко това се разиграва в "Слънчев бряг", който според друг британски таблоид - "Дейли Експрес", бързо измества като любима дестинация за подобни тълпи курорти като Магалуф на Майорка и Кавос на гръцкия остров Корфу.

Дули е заснела какви са последиците от партита без никакви правила, където алкохолът се продава на най-ниските цени в Европа, а по крайбрежната улица почти непрекъснато някой се сбива с някъде с някого. Журналистката разговаря и с млади българи, споделящи какво мислят за случващото се по множеството барове, побиращи по 400 и повече посетители.

Тя отива и по-далеч като повдига въпроса за достъпа, който тези британци, могат да имат до наркотици и какво правят българските власти срещу това. Дули прекарва известно време и сред роми, които са обвинявани за повечето от дребната престъпност в курорта.
Филмът ще бъде излъчен по ВВС3 още два пъти до края на седмицата - в четвъртък и неделя.

КАПИТАЛ Daily
Балчик продава дела си в "Албена"
Пазарната стойност на акциите на общината е около 20 млн. лв
Община Балчик ще търси инвестиционен посредник, който да организира публично предлагане на дела й в курортния комплекс "Албена". Решението е взето на заседание на градския съвет в края на миналата седмица, показва информация на сайта на общината. Тя притежава 304 570, или 7.13% в "Албена", които според пазарната стойност на борсата струват близо 20 млн. лв.

Разбира се, не е ясно дали за такъв пакет би се постигнало такава цена в настоящите условия на фондовата борса - ниска ликвидност и липса на ивнеститори. Решение за приватизация на общинския дял беше взето още през лятото на миналата година, но до продажба не се стигна. Ако общината успее да продаде дела си на добра цена, това ще е сериозен приход, който ще се равнява почти на годишния й бюджет за 2013 г.

В момента една акция на "Албена" се търгува за малко над 64 лв. на борсата в София, а пазарната капитализация на курорта е 275 млн. лв. За последните 12 месеца тя се е повишила със 65%. Основни собственици на компанията с общо над 70% са "Албена 2000" и "Албена ивнест холдинг", които се контролират от Красимир Станев, който е и изпълнителен директор на курорта.

"Поскъпването на акциите на "Албена" през последния месец красноречиво говори за инвеститорски интерес към книжата на компанията. Това е емблематичен курорт и интерес към акциите очаквам да има от основния собственик, а що се касае за интерес от други инвеститори, от значение ще бъде каква стратегия за продажба ще избере инвестиционният посредник по продажбата на книжата", коментира Георги Бисерински, изпълнителен директор на упавялващото дружество "Селект асет мениджмънт".

За първото полугодие на годината приходите на "Албена" са се повишили с 5 млн. лв. до 23.8 млн. лв., но дружеството е увеличило загубата си до 12.5 млн. лв. при минус 11.85 млн. лв. година по-рано. Този резултат не е показателен за компанията, чийто най-силен сезон е летният. Затова и отчетът за третото тримесечие ще покаже реалното състояние на компанията. За цялата минала година тя повиши приходите си с 2.7% до 102 млн. лв. и удвои печалбата си до 15.6 млн. лв., показва годишният консолидиран отчет. Това се дължи основно на свиването на разходите.

Първото дело на ЕС срещу България ще е за еконарушения
Брюксел ни съди заради ветроенергиен проект в Калиакра, свързан с бивш шеф на Комисията за потребителите
Наказателната процедура на Европейската комисия срещу България за одобряване на вятърни паркове в защитената от екомрежата "Натура" местност Калиакра ще влезе в съдебна фаза. Това съобщи министърът по околната среда и водите Искра Михайлова при отчета на стоте дни управление. Тази процедура ще е първата от 14 наказателни в областта на околната среда, която ще стигне до Съда на Европейския съюз и евентуално ще доведе до санкции за страната, уточни министър Михайлова.

През 2012 г. Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна одобрява два проекта за ветроенергийни паркове на свързаните компании "Уинд енерджи" и "Уинд Енерджи 3000".  Собствеността и в двете обединения е доста сложна, а инвестицията би трябвало да надхвърля 500 млн. евро. Управител и на двете дружества е Любов Лазарова, дъщеря на бившия шеф на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров. Съдружници са й по-голямата й сестра Елена, общинският съветник от групата на ГЕРБ в Добрич Живко Мартинов, Виктор Азманов и Гриша Ангелов. Фирмената дейност на дъщерите му стана причина Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси да се занимае с Дамян Лазаров. Ведомството не откри нищо нередно. Дейността на Комисията за конфликт на интереси обаче беше поставена под съдмнение наскоро след като прокуратурата обяви разследване за корупция срещу нейния председател - Филип Златанов, който беше обвинен в това, че е организирал поръчки и прикриване на сигнали по нареждане на висши партийни кадри в ГЕРБ.

Проектът на "Уинд енерджи 3000" предвижда изграждането на 150 турбини с мощност 300 MW в близост до Генерал Тошево. Проблемен обаче е този на консорциум "Уинд Енерджи", предвиждащ изграждането на 95 турбини с мощност 190 MW, тъй като е в близост до Дуранкулашкото езеро.

"Най-близкият ветрогенератор се намира на около 80 метра от границите на защитената зона за птиците "Дуранкулашко езеро" и на около 5 км от бреговата ивица на Черно море", както и на малко повече от 5 км от границите на защитена зона за птиците "Шабленски езерен комплекс", се казва в отрицателно становище по проекта на "Национална служба за защита на природата". Въпреки това РИОСВ Варна дава зелена светлина и на двата проекта. Следват голям брой възражения на природозащитни неправителствени организации. Екоминистърът Нона Караджова решава да отмени положителните становища на подчинената си РИОСВ, но пък нейното решение е атакувано в съда от инвеститорите и в крайна сметка отменено. Министър Искра Михайлова посочи, че този развой на събитията е следен под лупа от Брюксел, тъй като става въпрос за територия (Калиакра), за която вече има наказателна процедура, открита преди 6 години. "Това вече преля чашата", каза Михайлова.

Ограничаване на щетите

От думите на Михайлова стана ясно, че съдебното дело срещу България заради Калиакра е сигурно. Остава въпросът какви ще са евентуалните санкции и какви мерки ще предприеме страната ни, така че част от претенциите на Европейската комисия по случая да отпаднат. Министър Михайлова ще одобри решение за разширяване обхвата на защитена зона "Било" в района на Калиакра и ще издаде забрана за строителни дейности на нейна територия. Освен това ще се създаде нова защитена местност "Степен хабитат" - като компенсация за увредената природа от другите инвестиционни проекти в района. Обхватът на новите защитени зони ще стане ясен след заседание на експертен съвет на 8 октомври, каза Михайклова. "По този начин част от претенциите на ЕК срещу нас ще отпаднат", обясни министърът.

Другите процедури

Още 13 наказателни процедури има срещу България в областта на околната среда. Те са за намаляване на обхвата на зоните от "Натура" спрямо първоначално определените, заради строежи в района на Иракли (укрепване на коритотото на р. Вая), заради непълно транспониране на европейски директиви, свързани с климата, генно-модифицираните организми и отпадъците. В напреднала фаза са и наказателната процедура за замърсяване на въздуха над допустимите норми от ТЕЦ-овете, както и заради незатворени стари и неизградени нови депа за твърди отпадъци.