„Акробатиката” около парламентарния кворум продължава, сред бежанците има и обучени за терористични атаки...

3 партии влизат в НС при скорошни избори, протест срещу продажбата на земя на чужденци

„Акробатиката” около парламентарния кворум продължава, сред бежанците има и обучени за терористични атаки...

Парламентарната игра на нерви между управляващите и ГЕРБ е сред водещите теми на вестниците в понеделник.



„Ще посещаваме заседанията, но няма да осигуряваме кворума - така депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов очерта в предаването "Неделя 150" на БНР стратегията за поведението на партията в Народното събрание в предстоящата седмица.
Изявлението идва след три провалени заради липса на кворум заседания през миналата седмица, когато трябваше да бъде обсъден и гласуван внесеният от ГЕРБ вот на недоверие към кабинета "Орешарски". Събирането на изисквания по конституция кворум от 121 присъстващи за начало на пленарното заседание зависеше изцяло от най-голямата група, след като депутатите от "Атака" обявиха, че заминават за партийни срещи в Брюксел, а БСП и ДПС имат заедно 119 народни представители.
В сряда групата на ГЕРБ влезе в пленарната зала, но отказа да се регистрира, поради което заседание нямаше. В четвъртък председателят на парламента Михаил Миков надлъга хората на Бойко Борисов, като поиска квесторите да преброят присъстващите в залата, без да ползва електронната система за гласуване, и откри заседанието, на което беше обсъден вотът на недоверие. Малко след дебатите работата отново беше предсрочно прекратена заради липса на кворум. В петък от ГЕРБ отново не се регистрираха и парламентът така и не работи, а гласуването по вота остана за друг ден.
Осигуряването на кворума е задължение на управляващите, те да си го изпълняват, повтори тезата на ГЕРБ Станислав Иванов.
Малко преди него депутатът от "Атака" Венцислав Лаков обяви в ефира на БНР, че през следващата седмица групата ще бъде в пленарната зала, и гарантира, че Народното събрание ще работи нормално..." - в. „Дневник".

„Попитайте Сергей Станишев защо нямаше първа копка за „Южен поток".
Това призова председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.
По думите му, преди три дни е трябвало да има първа копка на „Южен поток", а журналистите услужливо са прикрили правителството...
„Защо няма първа копка за „Южен поток"? Защо вашите колеги не попитаха Станишев, когато говореше глупостите вчера - защо не направиха първа копка, защото този проект върви към провал, какво не са се разбрали, кой им се е скарал в Брюксел, каква става. Много е удобно да вземеш 1 млрд. заем и да кажеш "ще дам малко на майките, малко на пенсионерите и вижте аз какъв чичко съм, а в същото време убиваш държава." - коментира Борисов.
Според него пускането на АЕЦ „Белене" е абсолютна лъжа...
Вече няма парламент. Орешарски няма парламентарно мнозинство, заяви още той.
"Колкото и вашите собственици да ви притискат да правите анализи и да пишете глупости, затова че ГЕРБ са виновни, че няма мнозинство, че няма кворум, ще направя още един анализ, и се надявам да го напишете. Първо, самият Станишев не дойде да подкрепи своето правителство - мандатоносителят. След това, на третия ден "Атака" си върнаха хората, за да направят кворум. След това какво се оказа, че ДПС и БСП им няма депутатите и дори с "Атака" пак нямат кворум.
Това се казва бламиране на своя кабинет. Станишев и общо 17 депутата от БСП и ДПС бламираха кабинета на Орешарски. Всеки малко мислещ човек на мястото на Орешарски ще си подаде оставка", посочи Борисов..." - в.  „24 часа".

„Кворумът в това Народно събрание, при тази деструктивна роля на Бойко Борисов, зависи от Атака, но това е волята на българския народ". Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан пред бТВ, по повод поредното провалено заседание на парламента от изминалата седмица.
Партиите, които подкрепят правителството, не са заявявали, че разчитат на Атака за кворума, увери Местан. „Защо не броите 97 гласа на ГЕРБ за кворума? Народното събрание се състои от 240 представители, задължение на всеки е да изпълнява функциите, вменени му от суверена?", каза още депутатът от парламентарната група на ДПС.
„Моята парламентарна група всяка сутрин, освен колегите, които отсъстват по уважителни причини, е в Народното събрание. Разбирам, че при отсъствието на „Атака" и ГЕРБ, има проблем с кворума", обясни още той.
Бойко Борисов е „последният политик, който има право да бъде морален съдник за особената роля на „Атака" в 42-я парламент", каза политикът. И продължи: „В продължение на цяла година, особено след като РЗС и Синята коалиция оттеглиха подкрепата си, правителството на Борисов оцеля в три вота на недоверие именно заради явната подкрепа на Атака"... -  в. „Стандарт".

„Лидерът на ДПС Лютви Местан даде интервю за предаването "Нека говорят..." по Би Ти Ви, в което обяви, че има сценарий за демонизирането на Делян Пеевски, от което се облагодетелстват истинските олигархични кръгове в България...
"Тезата, че дните на това Народно събрание са преброени всъщност е тезата за предсрочните избори. Аз бих искал да попитам на свой ред: Защо? Защо се твърди, че 42-то Народно събрание е било нелегитимно?
Много дълго разсъждавах върху този въпрос и стигам до извода, че основанието да се обяви 42-ят парламент за нелегитимен е отсъствието на ясно мнозинство, което стои зад кабинета "Орешарски". Нека обаче си дадем сметка, че най-вероятно и занапред избирателят ще постави и следващите издания на Народното събрание пред още по-трудни ребуси, които ние трябва да решим...
Съотношението на силите в 42-то Народно събрание е по решение на суверена...
Понеже няма ясно мнозинство, собствено, в това издание на Народното събрание, това не е основание да пледираме за незабавни избори, защото това би означавало да твърдим, че българските избиратели са сгрешили и затова те трябва да се явят отново на вот, за да поправят грешката си...
Извинете, аз съм последния политик, който ще оценява по този начин суверена...
Разбирам, че при отсъствието на "Атака" и на ГЕРБ няма необходимия кворум. Аз питам: Какво ще стане, ако имаме подобно съотношение на силите и в следващото Народно събрание? Отново ли и на кого ще се сърдим? Ще определим ли и това Народно събрание за нелегитимно?..."  - в. „Дневник".

Всекидневниците публикуват и проучване на агенция АФИС, според което, ако изборите бяха днес, в парламента биха влезли 3 партии.

„Към момента само три партии влизат със сигурност в парламента - БСП, ГЕРБ и ДПС. Близо са и Реформаторският блок, НФСБ, "Атака".
Това показват данните на национално представително изследване на агенция АФИС, публикувано от БГНЕС. То е проведено сред 1050 респондентите с избирателни права в периода 10-25 септември.
На въпроса: Ако следващите парламентарни избори се провеждаха тази неделя, за коя партия или коалиция бихте гласували, 21,2% посочват БСП, 19,9% - ГЕРБ, 6,5% - ДПС. Под 4-процентовия праг са Реформаторският блок - 3,3%, НФСБ - 2,8% и "Атака" - 2,5%. Партия на протестите - 3,8%, друга партия - 4%. 13,5% казват, че няма да гласуват, 22,5% - не са решили и не са посочили отговор.
Шефът на АФИС Юрий Асланов посочва, че засега не се вижда "голяма мощ" на Реформаторския блок, както са убедени други социолози. Според резултатите от изследването, реформаторите имат равен резултат с НФСБ - около 3%. "Това е потенциалът на такъв блок, защото образуващите го партии поотделно получават сумарно около 7-8%. Но очевидно там вътре не всички се харесват помежду си или имат някакви притеснения по отношение на този или онзи. В никакъв случай такъв механичен сбор няма да даде очаквания резултат, на който разчитат. Но Реформаторският блок единствен в момента увеличава своето влияние, защото всички други намаляват своето влияние по преценка на анкетираните", каза Асланов.
АФИС също дава сравнително висок рейтинг на евентуална партия на Николай Бареков. "Това е другият феномен - Бареков по позитивен рейтинг е напълно съизмерим с опитния политик Меглена Кунева, но при Бареков неодобрението е по-ниско от нейното. Така, че нея я обичат, колкото Бареков, и я мразят повече отколкото него, обясни социологът..." - в. „Сега".

"Атака" губи много, особено в първия месец след изборите, но сега връща част от доверието към нея и отново е в зоната на 3-те процента, тоест потенциално представена, ако се случат избори.
В класацията за най-мразените политици доскоро Ахмед Доган е заемал първото място, но след изчезването му от политическата сцена, неговото място е заето от Волен Сидеров.
На второ място е Лютви Местан, като Асланов прогнозира, че той може да мине и на първо, на трето място е Цветан Цветанов.
"Личностите с позитивен рейтинг - такива, при които одобрението повишава неодобрението, вече са много малко", посочва социологът.
Това са еврокомисарят Кристалина Георгиева, президентът Георги Първанов и главният прокурор Сотир Цацаров.
След тях е президентът Росен Плевнелиев, но Юри Асланов очаква следващия месец и той да мине в негатива, защото само с около 1,5% повече е позитива..." - в. „Труд".

Вестниците съобщават и за нов десен политически  субект.

„Сдружението "Демократично действие - Д2", водено от бившия лидер на СДС-София Стефан Иванов, обяви, че се включва в политическата надпревара.
На национално съвещание учредителите на новото сдружение се определиха като общност от свободни хора, които не припознават Реформаторския блок и ГЕРБ, съобщи БНТ. В интервю за държавната телевизия Стефан Иванов обясни, че основната цел на формацията е промяна в политическия модел..." - в. „Дневник".

„Поредна формация даде заявка за гласовете на десните избиратели. Днес сдружението "Демократично действие - Д2" заяви, че се включва в политическата надпревара...
Те настояват за промяна на политическия модел, партийната система и смяна на начина, по който се излъчват представители на партията. Председател на формацията е бившият общинар от София и бивш лидер на СДС-София Стефан Иванов. Григор Малев, който пък е бивш лидер на СДС-Пловдив, а сега член на УС на "Демократично действие" заяви, че формацията ще се бори да "възстанови европейското минало на България" и да задържи младите и способните българи у нас. По негови думи обаче, това може да стане едва след като бъде създадена реална средна класа.
Срещата бе организирана съвместно с германската фондация "Конрад Аденауер", подкрепяща десни формации. Във форума участваха още бившият социален министър Иван Нейков, който е част от създаделите на движението, и доц. д-р Милена Стефанова, заместник-ректор на Софийския Университет „Св. Климент Охридски". - в. „Стандарт".

Вестниците продължават да следят темата за бежанците.

"В един такъв момент на наплив на бежанци, ние закъсваме най-напред икономически. След това, от тези среди, които пристигат в България има много хора, които са подготвени за терористични актове".
Това коментира пред Нова телевизия полк. Иван Бояджиев, експерт по тероризъм и сигурност, който е с 35-годишен стаж в системата на МВР.
Сред тях имало и йорданци.
От два израелски вестника Бояджиев разбрал, че Сирия се е превърнала в лагер за обучение на терористи, които да бъдат разпращани по целия свят.
"Тероризмът се развива от много години. Те търсят държави, които са по-слабо защитени. В Америка не отиват вече, защото там ги ловят бързо", коментира полк. Бояджиев.
По думите му е много трудно да се отсее кой какъв е в такъв огромен поток от прииждащи хора. Трудността идва и от факта, че вече няма къде да настаняваме тези бежанци, посочи експертът...
Той каза, че бежанците се оплакват, че трябвало да чакат шест месеца за документи. Според него обаче, скъсяването на този срок, ще попречи да се проучат пристигащите хора.
"Всички трябва да се проверяват. Те като стигнат на 500 метра от границата, каналджиите им взимат документите. И аз съм изненадан, че някои хора идват тук с документи и с много пари, което е много интересно - бягат от Сирия с много пари", заяви още специалистът.
Полковникът бе категоричен, че държавата не може да затвори границата си за хората от Сирия: "Въпросът е, че нямаме възможност. И тук трябва да се намеси Европейския съюз, който да ни отпусне средства"." - в. „Труд".

„Фандъкова: София не е подготвена за концентрацията на бежанци
Смятам, че концентрацията на бежанци в столицата създава определени рискове, за които ние не сме достатъчно подготвени. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред БНТ.
По думите й повече от половината от влезлите в страната бежанци вече са в София, като най-голям е броят им в центъра в квартал "Овча купел". Центърът във "Враждебна" има капацитет около 350 души, а отвореният преди няколко дни във "Военна рампа" - 500, като там вече са настанени около 150 души. Фандъкова обясни, че е разпоредила изпращането на допълнителни екипи на "Общинска полиция" около центровете и е поискала от министъра на вътрешните работи да засили капацитета на районните полицейски управления и да изпрати жандармерия.
"Гражданите имат своите притеснения, искат сигурност и спокойствие, искат повече полиция. Всички си даваме сметка, че това е хуманитарен проблем, но за да бъдат приети бежанците, трябва да има и подходящите условия, за да се минимизират рисковете. Трябва да има предварителна комуникация с местните власти и местните хора. Когато хората са информирани и когато те вземат решение колко, при какви условия, тогава вече наистина ще има една добра среда", каза кметът Фандъкова.
По данни на СДВР в районите около бежанските центрове са се увеличили криминалните престъпления - предимно дребни кражби най-вече на хранителни стоки..." - в. „Сега".

Вестниците информират и за протест срещу продажбата на земя на чужденци.

„Около 50 души протестират пред Министерство на земеделието и храните.
Един от организаторите заяви на мегафон, че този протест ще стане мащабен, като такъв ще се провежда всяка неделя. По думите му ще има работна група, която ще изготвя програма за цялостно развитие на земеделието, която ще включва и проблема с продажба на българска земя.
Някои от участниците държат плакати, на които пише: „Да спрем продажбата на българска земя. Божието - на бога, българското - на българите", „Румъния спира закона за земята 01.01.2014, а България?", „Не сме дали разрешение да продавате".
Други участници в протеста държат български знамена. В района има полицейско присъствие." - в. „Труд".

„Протестиращите срещу продажбата на българска земя на чужденци блокираха движението по бул. „Христо Ботев" в София.
Участниците в протеста под надслов „Долу ръцете от българската земя" освиркват силно и скандират „Мафия". Те се отправят по посока бул. „Ал. Стамболийски". Шествието е предвождано от голямо българско знаме.
В протеста има хора от всякакви възрасти, включително и деца..." - в. „24 часа".