Застреляха банкерка в сърцето; Билкарят превъртял заради дългове; Сменят 37 червени шефове

България се изправя срещу Полша в битка за четвъртфиналите на Евроволей; Смениха часа на следващите три мача на "Левски" в "А" група

Застреляха банкерка в сърцето; Билкарят превъртял заради дългове; Сменят 37 червени шефове

МОНИТОР
НЕК шарила по €950 000 месечно на консултанти
Шефове на държавната компания не спрели плащанията
17.1 млн. лв. са платени, след като проектът за Втора атомна бе замразен
По 950 000 евро на месец е плащала НЕК на консултанти по проекта АЕЦ „Белене” въпреки наложения от държавата мораториум върху строителството на втора атомна. В рамките на проекта са сключени договори за осъществяване на строителен надзор с дружествата „Уорли Парсънс” и „Риск Инженеринг”. Сумата на консултантите е плащана в продължение на близо година и половина след решението на предишния кабинет. Това е установила проверка на Софийската градска прокуратура.

Делото за злоупотребите в енергийната компания е образувано след сигнал на ДАНС. Разследването досега се води срещу неизвестен извършител за длъжностно присвояване в особено големи размери и умишлена безстопанственост. По изчисления на държавното обвинение за проверявания период от държавата са били източени 17,1 млн. евро.

Решението за налагане на мораториум върху изграждането на втора атомна беше взето от Министерски съвет на 29.3.2012 г. С него по същество се спира извършването на всякаква дейност, свързана с реализацията на АЕЦ „Белене”, твърдят от прокуратурата.

„Въпреки че съгласно клаузите в тези договори изрично е отразено, че решенията на държавни органи (в случая наложеният мораториум) се явяват форсмажорни обстоятелства, при настъпването на които страните по договорите се освобождават от задълженията си, двама от бившите изпълнителни директори на НЕК ЕАД не са предприели процедура по спиране на плащанията”, пише в съобщение на държавното обвинение до медиите. Според разследващите през следващите близо година и половина, въпреки отпадналото основание за плащане, по сметките на двете консултантски дружествата са били превеждани суми за извършване на строителен надзор по проект, който по същество е спрян.

По време на прокурорската проверка в ДАНС бил получен и втори сигнал, че докато тече разследването, в офисите на двете фирми е започнало унищожаване на уличаващи документи.

Заради тази информация прокуратурата извърши незабавни обиски в сградите на „Уорли Парсънс”, „Риск Инженеринг” и НЕК ЕАД. В хода на операцията са били задържани за 24 часа двамата бивши шефове на НЕК Иво Лефтеров и Крум Анастасов, както и изпълнителният директор на „Уорли Парсънс” Събин Събинов. След като офисите били претърсени, тримата са били освободени, без да им бъдат повдигнати обвинения.

Прокуратурата съобщи, че предстои анализ на огромното количество информация и документи, събрани в хода на проведената операция.

Показното покушение на метри от детска градина
Застреляха банкерка в сърцето
Бизнесмен натиснал спусъка, защото не му дала 1,5 млн. лв. кредит
57-годишен бизнесмен застреля с пистолет “Макаров” банкерка в центъра на Бургас. Убиецът Любомир Симеонов е гръмнал регионалната шефка на Булбанк в морския град Павлинка Йовчева, след като тя отказала да му отпусне кредит от 1,5 млн лв. Зверското убийство стана вчера сутринта пред зеленчуковия магазин “Свежест” на централната улица “Поп Грую”. Убиецът дебнел жертвата си от засада, след като предварително разузнал маршрута й по пътя за работа. Изчакал я на най-удобното място. Жената се спряла за секунда пред магазина, влязла вътре и след минута излязла. Точно когато прекрачила прага, килърът натиснал спусъка. Прострелял я с един куршум право в сърцето и си плюл на петите.

Смъртоносно простреляната жена не издала нито звук

Строполила се на земята пред зеленчуковия магазин и издъхнала на момента. Жестокото и показно убийство е станало пред очите на няколко свидетели. “Минавах по улицата и бях на около десетина метра от магазина, когато чух нещо като изстрел. Първо помислих, че децата от махалата гърмят бомбички. Но като се обърнах, видях жената паднала. До нея имаше и други хора, които бяха видели с очите си как я убива. Беше доста опасно, защото детската градина е на няколко метра от там и по улицата рано сутрин гъмжи от родители с дечурлига. Ако куршумът беше рикоширал, можеше да пострада и някое дете”, разказа очевидец на трагедията.

Продавачката в зеленчуковия магазин е била почти във фронтална позиция спрямо стрелеца, но не е видяла нищо, защото точно в този момент се обърнала с гръб, за да подрежда стоката си.

„Нищо не мога да ви кажа, не искам да се замесвам в това. Нищо не съм видяла”, каза магазинерката. Други очевидци обаче дадоха подробно описание на убиеца. Според тях килърът е среден на ръст и веднага след като стрелял, хукнал да бяга към Новата поща с бясна скорост. В рамките на следващите два часа събитията се развиха главозамайващо. Убиецът подкарал колата си към Сливен и пристигнал в полицията, където заявил, че е убил банкерката. В първия момент криминалистите не повярвали на ушите си и се усъмнили, че мъжът може да има психични отклонения. Когато обаче извадил пистолета “Макаров”, с който стрелял, не останали никакви съмнения за самопризнанията му. Той бил задържан светкавично още докато правел самопризнания. Бизнесменът разказал с подробности как и защо е убил Павлинка Йовчева.

Екип криминалисти от Бургас незабавно е пристигнал в Сливен, за да поеме разследването. “Мотивите и причините са следствена тайна и на този етап подробности не можем да оповестим”, казаха от бургаската полиция.

СТАНДАРТ
Билкарят превъртял заради дългове
Уникредит Булбанк съдили Симеонов за 300 000 лева заем
Огромни дългове, неизплатени заплати и отказан кредит. Това според разследващите са основните причини 57-годишният билкар Любомир Симеонов да застреля банкерката от Бургас Павлинка Йовчева.

Убийството потресе града сутринта, когато директорката от регионалния клон на Уникредит Булбанк в Бургас e открита с куршум в сърцето на улицата до офиса й. Трагедията се разиграла в 8,05 ч на метър от входа на зеленчуковия магазин "Свежест". 54-годишната Павлинка Йовчева била застреляна на тихата уличка "Поп Грую" 26 пред очите на трима свидетели. Единият от очевидците е баща на две невръстни хлапета, които водил към близката детска градина. Нито един от минувачите не успял да реагира, никой не хукнал да гони убиеца. Хората се вцепенили и не успели да помръднат от местата си. Минути по-късно един от тях хукнал към падналата в локва кръв жена, а друг позвънил в полицията. Банкерката издъхнала на място за секунди. Когато пристигнали полицаите и линейката, само установили смъртта й. След като я застрелял от упор, стрелецът хукнал да бяга по съседната ул. "Оборище" в посока хотел "Атаген". "Беше като сцена от филм. Жената излезе от зеленчуковия магазин, направи две-три крачки и проехтя изстрел, а после падна на земята", разказаха свидетели.

Йовчева е регионален директор "Банкиране на дребно" в морския град. Тя живеела в богаташкия комплекс "Лазур", но всяка сутрин минавала по ул. "Поп Грую" на път за банката. Не пропускала да се отбие в плод-зеленчука и да купи нещо, разказа магазинерката, която я познава като редовен клиент. Вчера сутринта Павлинка отново посетила магазинчето, но този път не купила нищо. Излязла спокойно с празна пазарска чанта. Извървяла не повече от метър-два, когато смъртоносният куршум я застигнал. В ръцете си носила и куп документи, вероятно служебни. Час след трагедията убиецът бе задържан, след като сам се предаде в полицията в Сливен. 57-годишният Любомир Симеонов е човекът, дръпнал спусъка срещу Йовчева. Той предал оръжието, с което е застрелял жената, и направил пълни самопризнания. След като избягал от местопрестъплението, Любо се метнал на джипа си "Мазда" и отпрашил към София с намерението да се укрие. По пътя обаче променил плановете си и решил да се предаде. Спрял в Сливен и отишъл сам в местната полиция.

Отказан кредит от 1,5 млн. лв. стои зад зверското убийство на банкерката. Любомир въртял бизнес с билки в сунгурларското село Черница. От година обаче яко закъсал с парите и затънал в дългове. Спрял да плаща заплати и наеми, а от няколко месеца го погнали и съдебни изпълнители. "Преди 5-6 месеца пристигнаха писма от съдия-изпълнител, залепиха ги на офисите и в склада му. Но какво бяха обявили за продажба, не си спомням", разказа кметът на с. Черница Атанас Доманов. От два месеца бизнесменът се опитвал да излезе от батака и разчитал да спаси бизнеса си с кредит. Преговарял с няколко банки, а последно се спрял на Уникредит Булбанк.

Водил дълги и мъчителни преговори. Поискал 1,5 млн. лв., които за него били последен шанс да изплува от финансовите си проблеми. Възлагал огромни надежди да сключи договора за заем, но в крайна сметка всичко пропаднало. От банката отказали да отпуснат парите и бизнесменът изпаднал в тотална безизходица. "В неговите очи за всичко била виновна банкерката Павлинка Йовчева, която имала последната дума по кредита и отговорила с "не"", коментираха криминалисти. Но уточниха, че отказът й най-вероятно е бил мотивиран със съдебно дело. Оказа се, че Уникредит Булбанк е водила няколко дела срещу фирмата на Любомир Симеонов "Ветоника" ЕООД. Последното решение на магистратите от районния съд в Бургас е с дата 1 август 2013 година. В него се казва, че банката настоява да се приеме за установено, че "Ветоника" дължи сумите, присъдени в друго гражданско дело. Става въпрос за иск от 300 000 лева. Районният съд обаче не е решил спора, тъй като по закон в него се решават претенции до 25 000 лева. Така делото попада в окръжния съд. Решенията на магистратите до момента показват, че най-вероятно убиецът е изтеглил чрез фирмата си "Ветоника" ЕООД от Булбанк кредити за поне за 300 000 лева.

Гласуват вота в четвъртък
Дебатите по първия вот на недоверие към кабинета "Орешарски" ще са в сряда, научи "Стандарт" от соцдепутати. Тъй като гласуването по закон трябва да е поне 24 часа след разискванията, то ще е в четвъртък. Това са първоначалните намерения на БСП, но решението ще бъде взето на заседание на Изпълнителното бюро днес. Кабинетът не се очаква да падне, защото дори "Атака" да е против него, с ГЕРБ имат общо 120 гласа при нужни поне 121 за събаряне на правителството.

Отново в четвъртък шестима министри ще направят на специални пресконференции отчет за работата си през първите 100 дни във властта.

Вотът бе внесен от ГЕРБ на 19 септември. Опозицията обвинява властта в провал в инвестиционната политика.
"ГЕРБ започва масирана атака с първия вот на недоверие. Ако искате да сме заедно, ни подкрепете при гласуването на вота. Това са законовите начини за сваляне на едно правителство", написа в профила си във Фейсбук лидерът на опозицията Бойко Борисов.

24 ЧАСА
Адвокат Марковски е убеден, че футболистът Стефан не е самоубиец
Марин Марковски - адвокатът, който се впуска в мистериозни дела, ще търси истината за мъртвия футболист Стефан Георгиев. “Нещо не е наред с това разследване. Няма категорични данни и доказателства, че момчето се е самоубило - каза преди дни във Враца столичният адвокат пред родителите на младежа. - Ще направим постъпки за ново разследване, защото в досегашното има непростими пропуски.”

По молба на родителите Марковски вече е внесъл жалба и във Врачанската окръжна
прокуратура. В нея се иска друг екип да разследва всички обстоятелства около смъртта на възпитаника на спортната гимназия във Враца. Настоява и да се разшири кръгът от свидетели, които да споделят видяното и чутото от фаталната нощ, когато Стефан е открит мъртъв зад блока.

В него той живеел с майка си и втория си баща. Тялото бе открито около 7 ч на 7 септември край бл. “Орбита-3” в кв. “Дъбника” на метри от терасата на апартамент на първия етаж. Според първото заключение на лекарите смъртта му е настъпила към 4 ч.

Дознателят предполага самоубийство заради открити на покрива следи от мокасините на Стефан. До мъртвото тяло една от обувките е събута, наоколо няма следи от кръв.
Полицейската версия е, че футболистът е влязъл в блока в третия, а не в първия вход, в който живее, и оттам стига до покрива. После минал няколко секции от него, за да стигне точно над вх. “Б” и скочил.

Смениха часа на следващите три мача на "Левски" в "А" група
БФС промени началните часове на предстоящите три мача на “Левски” от “А” група. По настояване на “синьото” ръководство утрешното домакинство на “Нефтохимик” от 10-ия кръг ще започне от 18 часа на “Герена” вместо предварително обявеното от 21 часа. Левскарите настояха за промяната, за да има повече фенове на стадиона.

След съгласуване с Тв7 са сменени часовете и за идващите два столични сблъсъка с участието на “сините”. Мачът “Славия” - “Левски” на 28 септември (събота) от 11-ия кръг ще започне в 15,15 часа вместо в 15. Двубоят “Левски” - “Локо” (Сф) от 12-ия кръг ще се играе на 4 октомври (петък) от 15 часа вместо от 16,30 часа, както бе по програма.

Заради тв излъчването утре “Ботев” приема “Черно море” от 16 часа. В събота “Лудогорец” посреща “Ботев” от 20,30 часа. В неделя “Локо” (Пд) и “Любимец” ще играят от 14 часа. А мачът от 13-ия кръг “Локо” (Сф) - “Ботев” ще е от 15 часа вместо от 16,30.

ТРУД
Пак няма пари за онколекарствата
Пълен хаос цари с плащането на онколекарствата, заяви пред "Труд" д-р Румяна Тодорова, управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

До 2011-а, когато здравното министерство покриваше медикаментите за раково болните, по това перо годишно се харчеха 132 млн. лв. "Т.г. разходите за тях ще стигнат над 160 млн. лв. при гласувани със закона за бюджета на НЗОК за 2013-а само 90 млн. лв.", посочи д-р Тодорова. Тя е категорична, че е абсурд равносметката да не се взема предвид, когато се прави бюджетът за следваща година.

В същото време броят на онкоболните нараства, в платения списък непрекъснато влизат нови медикаменти, защото фармаиндустрията работи интензивно в тази област. "Само че касата не е в състояние да покрива всичко и на всички. Трябва ясно да кажем на хората - наличните пари стигат за това и това.То е като в магазина: отиваш с 5 лв. и можеш да купиш продукти само за 5 лв.", обясни шефката на НЗОК. Занапред тя ще иска от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствата, когато въвежда нови медикаменти, да представя точна обосновка - колко души ще се лекуват с тях и колко ще излезе терапията. А посочените суми Тодорова ще праща в здравната комисия в парламента и във финансовото министерство.

"Така ще се види, че НЗОК е изправена до стената и че нормативната база е популистка - тя непрекъснато кара касата да вади едни пари, но без да се интересува какво влиза в нея", каза още д-р Тодорова.

"Хаос има и в закона за бюджета на касата. Не може НЗОК да плаща на Регионалните здравни инспекции и за тока на хладилниците, в които се съхраняват ваксините", коментира управителят. От 1 януари имунопрофилактиката премина от здравното министерство към касата, затова НЗОК трябва да посреща всички харчове по доставката на ваксините. "Така НЗОК стана като бакалия, в която заварваме да се продават и гуменки, и хляб", завърши д-р Тодорова.
   
Сменят 37 червени шефове
Тридесет и седем лидери на общинските структури на БСП, които станаха депутати след парламентарните избори, зам.-министри и областни управители, ще бъдат сменени до края на октомври.

Това ще стане на 21 градски, общински и райони конференции и на 16 областни съвета.

Причината е член 20 от устава на БСП, който забранява съвместяването на партийни и обшествени постове. Смяна предстои и в най-големите градове - София, Варна и Бургас.

ДНЕВНИК
България се изправя срещу Полша в битка за четвъртфиналите на Евроволей
След силното представяне в големите турнири през последнaта година и четвъртото място в завършилата преди два месеца Световна лига българските волейболисти заминаха за европейското първенство в Полша с амбиции за медал.

Националите обаче допуснаха две загуби в трите мача от груповата фаза и ще трябва да преминат по дългия и много по-стръмен път, за да постигнат своята цел. Те преодоляха първата фаза заради победата на Чехия на старта, но след това отстъпиха пред Германия и Русия и останаха трети.

Това отреди на българите тежък сблъсък срещу домакините от Полша още в плейофите за влизане в четвъртфиналите. Възпитаниците на Камило Плачи са обнадеждени от последните резултати срещу поляците, но този път срещу себе си ще имат още 12 000 зрители в зала "Ерго арена" в Гданск. 

"Наясно сме, че залата ще е препълнена, а полските фенове много бурно подкрепят отбора си. Изобщо не се притесняваме от този факт. Свикнали сме да играем пред пълни трибуни. Сега изцяло настройваме тактиката за мача с Полша, за да можем да го изиграем по възможно най- добрия начин. Бяхме се настроили, че така или иначе ще срещнем домакините по пътя към финалите", коментира пред "Гонг" водачът на българската делегация Любо Ганев.

България вече победи два пъти Полша това лято в Световната лига, а преди това надигра "дружина полска" на олимпийския турнир в Лондон.

Според посрещачът Николай Пенчев, който замени контузения Тодор Скримов срещу Русия, "Полша е напълно преодолим отбор". "Отиваме за победа и да се борим. Разбира се, че можем да играем на четвъртфинал. Напълно възможно е и сме тръгнали натам", каза той.

Очаква се всички български волейболисти, които имат проблеми с контузии, да бъдат на разположение за двубоя. Капитанът Тодор Алексиев, водещият реализатор Цветан Соколов, централният блокировач Виктор Йосифов и Скримов тренираха на облекчен режим в понеделник, но ще могат да вземат участие в мача.

Най-сериозните притеснения са около състоянието на Скримов, който се контузи при загубата от Германия (2:3) в събота. Той има мускулно възпаление.

"Лекарският щаб прави всичко възможно, за да го възстанови. Нашият доктор е като магьосник с ръцете. Но в крайна сметка ние имаме 12 играчи и всеки дава максимума от възможностите си, когато е на игрището. Това е най-важното. Вальо Братоев е в много форма форма, Ники Пенчев се включи силно срещу Русия, така че няма поводи за притеснение", коментира Ганев.

Полските волейболисти очакват труден и напрегнат мач с България, а основното им внимание е насочено към диагонала Цветан Соколов. "Вярваме, че можем да спечелим. Както обикновено, ние ще играем на върха на възможностите си, за да победим. Знаем, че това ще е много важен мач, изпълнен с емоции. Напрежението ще се усеща навсякъде", каза Якуб Ярош.

Съотборникът му Михал Кубиак иска да забрави последните три мача с България, в които Полша допусна три загуби. "Трябва да гледаме към настоящия момент. Много разчитаме на публиката", заяви той и припомни, че на финалите в Световната лига миналата година и това лято във Варна българските фенове са създали много впечатляваща атмосфера.

"България определено е отбор, който можем да победим. Трябва да играем на върха на възможностите си. Силата им е основно в нападение, най-вече заради Соколов. Ключът към успеха ни е да го спрем. Срещу нас той обикновено се представя на ниво. В състава им има много добри волейболисти, но и ние разполагаме с добри играчи", каза Кубиак.

Всички в полския отбор заявиха, че са доволни от разминаването с потока на Русия. Победителят от мача с България ще срещне Германия в четвъртфиналите, а в този поток са още Италия, Финландия и победителят от група С Финландия. 

Според Ганев това допълнително ще мотивира българите. "Анастази обяви, че иска България за съперник, защото е лек противник. Удовлетворихме желанието му, но да видим колко ще му е лесно. Това много мотивира нашите момчета за победа срещу домакините", заяви той.

Мачът между България и Полша започва в 21.00 часа. Срещата ще бъде излъчвана на живо по ТВ7. Според букмейкърите Полша е големият фаворит. Залози за победа на домакините в bet365 се приемат при коефициент 1.40, а шансовете на българите са оценени с 2.75.

Онкоболна ще търси убежище в чужбина заради геноцид от здравната каса
Надзорният съвет на здравната каса отказа да отпусне средства за 50 онкоболни с обяснението, че в бюджета на НЗОК има "формиран сериозен дефицит". Така Диана Борлакова, която миналата седмица разказа в отворено писмо до медиите историята на борбата си с рака на гърдата и със здравната ни система, и още 49 българки ще останат без лечение, от което зависи живота им. Става въпрос за медикамента афинитор, струващ над 7000 лв. на месец, който в случая на Диана Борлакова и останалите онко пациенти е единственото препоръчително и ефективно лечение.

"Днес здравната каса и всички властимащи органи, които стоят зад нея, издадоха смъртна присъда на жените с рак на гърдата, които се нуждаят от това лечение. Не съм възмутена, а омерзена. И ако не умра от онкологичното си заболяване, ще умра от учудване как тези хора заспиват спокойно вечер", коментира за "Дневник" Диана Борлакова. Видимо разстроената жена заяви, че отношението към болните в България прилича на геноцид, а българите очевидно не са приоритет на държавата си, щом онкоболните не могат да разчитат на подкрепа със собствените им средства за здраве. 

След като съобщи за отказа, пресцентърът на здравната каса припомни, "че и към момента за тази диагноза ("злокачествено новообразувание на млечната жлеза") е осигурено съвременно лечение с таргетна терапия, прилагана в болничната помощ, както и с хормонозаместваща терапия при домашно лечение".

Борлакова обаче обясни, че в нейния случай предишните терапии са спрели да дават резултат, докато афиниторът, за който се борят, е най-новото поколение. Със съвременното лекарство, което сама си осигурява от края на 2012 г., е постигнала ремисия за няколко месеца. "Аз не съм си избрала това заболяване по меню, например да мога да си избера ангина, но вместо това да съм предпочета рак на гърдата. По същия начин не мога да си избера и лечението", коментира жената. Според нея е абсурдно дискриминационното решение на касата да покрива въпросното лечение по два показателя (за рак на бъбреците и на панкреаса), но не и за третия вид, за който по принцип се изписва - на гърдата.

"Държавата трябва да е с ясното съзнание, че ни осъжда на смърт с това, че за тази болест има лечение, но тя отказва да ни го даде. Нека смъкнат знамената наполовина още днес, да обявят национален траур и в Световния месец за борба с рака на гърдата (октомври - бел. ред.) нека да не пеят и да правят концерти, ами да направят едно общо опело. Това е моето предложение към президента, премиера, към здравния министър и особено към Румяна Тодорова - шефа на здравната каса. Това е геноцид и е геноцид, облечен в държавна политика", казва пациентката.

Диана Борлакова изказа възмущението си, че дори представителят на пациентите в надзорния съвет на НЗОК Веселин Иванов е гласувал против предложението за реимбурсиране на лечението за рак на гърдата, защото нямало пари. В същото време в края на всяка година финансовото министерство си присвоява милиони надвнесени пари от касата, без никакво обяснение или отчетност, припомня тя. "Няма пари" не е оправдание. Ние знаем колко пари бяха пренасочени от здравни осигуровки по други места", казва тя.

Борлакова чула, че на съвета се е обсъдило предложение пари да се отпуснат само за нея. "Това никога не бих го приела. Аз няма да се скрия зад това и да оставя всичките тези жени без кураж зад гърба ми, без лечение. Защо са го предложили? "Да ? запушим устата, защото тя говори", вероятно", разсъждава тя. И допълва: "Това са политически маневри, които понякога минават, но не и когато се търси хуманност." По думите й обаче няма време за организация с останалите жени. "Всеки час е важен, тук говорим за животи. Представете си, че на някой му изтича кръвта на улицата и ние казваме, дайте да направим група във "Фейсбук", за да видим колко хора ще се съберат да помогнат. Не, просто някой ляга и дава от кръвта си", казва жената. 

Касата обещава и, че ще търси възможност да включи "новата терапевтична индикация в съответната клинична процедура" при преговорите за Национален рамков договор за 2014 г., които вече започнаха. Диана, която чака отговор и решение оттам по същия въпрос от повече от половин година обаче е категорична, че това време може да е фатално за онкоболните. До края на тази година опция било болниците да осигуряват лекарството и разходите да минават по Наредба 10, но това по думите на Диана също е недомислица при положение, че парите не стигат и за тях. "Това е прехвърляне на отговорност, равнодушно прехвърляне от папка в папка. Но аз не съм бюджет, аз имам собствения си живот", казва тя.