Българин кара трамвая да се катери; Ром си завива дървата с картина за $10 хил.; Връщат привилегиите за пенсии на военните

Иво Ангелов грабна световната титла по борба; 5 млрд. лв. борчове в енергетиката; Арести на бивши шефове на НЕК

Българин кара трамвая да се катери;  Ром си завива дървата с картина за $10 хил.; Връщат привилегиите за пенсии на военните

24 ЧАСА
Българинът харчи на година 2,2 млрд. лева за лекарства
Лекарства за около 2,2 млрд. лв. изпиваме за година. Почти толкова и даваме за алкохол, сумата е по-ниска от тази за цигари - 2,6 млрд. Лекарствата у нас са сред най-евтините в Европа, но пациентът плаща от джоба си повече от половината от цената.

Това съобщи д-р Кунчо Трифонов от анализаторската компания IMS Health на дискусия в Несебър. Гърците харчат 10 пъти повече, но това едва ли е, защото се лекуват по-лошо, смята експертът. Според него двойното увеличение на лекуваните в болница у нас сега в сравнение с преди 5 г. може да се обясни и с "икономичното" медикаментозно лечение.
Заради големия процент доплащане за лекарства българинът купува блистери вместо цели опаковки или хапчета с по-малко съдържание на активно вещество. На фона на демографската криза, застаряването на населението и увеличаване на заболеваемостта, разходите за здравеопазване ще паднат от 4 от БВП на 3,6%, добави д-р Трифонов.

Според проф. Генка Петрова от фармацевтичния факултет към Медицинския университет в София новите лекарства навлизат масово в България 5-7 г. след появата си заради процедурни изисквания. При някои медикаменти за изменчиви вируси това на практика ги обезсмисля. В същото време заради ниските цени на лекарствата у нас може да се стигне до паралелен експорт за други държави в ЕС и да има дефицит в България.

Най-новите прицелни терапии навлизат и у нас, но са много скъпи, курс на лечение е хиляди левове и достъпът на българина до тях невинаги е по медицински критерии, признаха водещи лекари в онкологията, ендокринологията и алергологията.

Бащата на прегазения в Катуница Ангел: Възмездие?! Няма такова в България
Какво възмездие? В България няма такова нещо. Виждате човека, който предизвика размириците в Катуница, как до завчера се изявява по националния екран.

Това промълви Атанас Петров, баща на прегазения Ангел. Премазан от мъка, той запали свещ и преля сина си. Десетки жители на Катуница изпълниха вчера сутринта траурния парк. Така дадоха начало на 4-дневните възпоминания в селото по повод две години от трагедията и размириците.

Засилено полицейско присъствие имаше в селото.

Рано-рано на гроба на Ангел бяха дошли негови връстници и приятели. "Бе прекрасно момче. Няма ден, в който да не се сетя за него", каза с насълзени очи 16-годишният Васил Бозов. Той е категоричен, че виновниците за смъртта на приятеля му не са получили справедливо възмездие.

"Най-големият виновник за събитията в Катуница след дни излиза от затвора", ридаеше Кирилка Тодорова, баба на Ангел. Майката на момчето Веселина отсъстваше, тъй като е на работа в Германия.

"Тези цигани нямат работа в село. Никой не ги обича и да не са посмели да се мярнат отново", отсече бабата. Никога повече да не се случват такива трагедии, нареждаше Костадин Димитров, дядо на Ангел.

"Има съдник за всичко. В такива моменти няма думи за утеха", рече отец Иван, който отслужи панихиди на гробовете на Ангел Петров и Павел Толев.

Един по един млади и стари се наредиха да запалят свещ и да отдадат почит на момчетата.

В същото време в другия край на траурния парк в Катуница роднини на Кирил Рашков лъскаха мраморните гробници на неговите братя Иван и Ангел. "Защо избрахте точно този момент?", попита ги "24 часа".

"Всяка събота почистваме гроба на баща ми", обясни племенникът на Цар Киро Георги Илиев. Той и съпругата му Велика казаха, че съжаляват за случилото се преди 2 години.
"Не знаем дали чичо Киро, чинка Костадинка и братовчедите Ангел и Събка ще се върнат в Катуница. Те са си отделно семейство и си решават сами. А и напоследък не сме толкова близки с тях. Не беше хубаво да се случи това с Ангелчо и Павелчо. Едно от момчетата беше приятелче на нашите внучета Кристиян и Валентин. Павелчо постоянно беше вкъщи", твърдяха Георги и Велика.

Възпоминанията в Катуница продължават днес с футболен мач и общоселски курбан, а в понеделник и вторник от 19 ч са планирани "черни" шествия. Хората ще тръгнат от центъра на селото и мълчаливо ще вървят до лобните места на Ангел Петров и Павел Толев.

ТРУД


Българин кара трамвая да се катери
Замисляли ли сте се защо трамваите могат да се катерят по стръмните нагорнища в столицата, а не се плъзгат обратно назад?

"Виновникът" за това е инж. Никола Гайдаров. Той е "бащата" на първата съвременна трамвайна талига у нас, която преодолява без проблеми и най-стръмния "баир".

Изобретението му, наречено "Комсомолец", успява да се изкачи със 70 метра надморска височина само за 1 километър път по бул. "Черни връх". Днес това постижение му носи званието "Почетен гражданин на София".

По-бърз от кола

Годината е 1958. София е започнала да се разраства. Хората, които живеят в горната част на днешния квартал "Лозенец", няма с какво да се придвижват. Ражда се идеята - трамваят да се качи по нагорнището, но това се оказва невъзможно.

"Аз бях конструктор във вагонния завод в Дряново. С жена ми бяхме на море във Варна и прочетохме във вестника, че търсят човек, който може да реши проблема с нагорнището. Пуснахме едно писмо до София и там веднага решили да ме наемат", спомня си инж. Гайдаров.

Тъй като обаче е най-добрият конструктор в железопътния транспорт, измислил как товарен влак да се движи със скорост от 70 километра в час при междурелсие от 760 мм, от завода в Дряново решават да приложат малка хитринка, за да го задържат. Обаждат се в София и казват, че тъй като удовлетворили някое и друго искане на инженера, той нямало да напуска и да се мести. Случайно или не Гайдаров разбира, амбицира се още повече и отива в столицата, за да направи мотрисата.

"Лесно измислих талигата с допълнителни двигатели за добавъчна тяга. Сглобихме я и тя направо "лапна нагорнището" - изкачи го по-бързо от леките коли", разказва гордият инженер. Така новото изобретение получава името "Комсомолец" - било модерно по онова време, пък и самият инженер бил комсомолец. А "бащата му" се сдобива със софийско жителство в очакване на още куп задачи.


"С увереност в нашите сили". Този лозунг, чийто автор е един от тогавашните началници в столичния транспорт - инж. Борис Манолов, помага изобретението на Гайдаров да не остане само на хартия или уникат. Така лека-полека се сглобяват около 60 трамвая, които се пускат в столицата.
"По принцип всички гледат да внасят нещо отвън - и тогава, и сега. Благодарение на Манолов тогава българското просъществува - конструкцията се възприе и започнахме да правим такива трамваи", разказва Гайдаров. Апелът ми към младите е и сега да избират българското - не само в технологиите, но във всеки един продукт.

Мотриса и
половина

Първо пуснали новите трамваи само по наклона на бул. "Черни връх". Всичко било наред, докато се появил друг проблем - мотрисите, които били единични, се препълвали в някои часове от деня.

"На мен ми хрумна, че ако имаше трамвай и половина, хората ще могат да се качват. Така направих и дълъг трамвай, който се чупи в средата - т.нар. съчленена мотриса", разказва инж. Гайдаров. Понеже трамваите били достатъчно големи, а и имало няколко бройки, линията била удължена до Централна жп гара.

Изобретението "Дълъг трамвай 901" не остава само в пределите на българската столица. Такива мотриси започват да се строят в доста страни в Източна Европа.
"В соцлагера нашият беше първият трамвай, който се чупеше в средата. Ни чехи, ни поляци, ни унгарци. Никой не правеше такъв трамвай преди нас", разказва инж. Гайдаров.

Днес той обича да се вози в трамвая из столицата и винаги отчита, ако има проблеми по конструкцията или релсите.
   
Арести на бивши шефове на НЕК
Трима души били арестувани в рамките на акция "Белене", започнала от ДАНС и прокуратурата, научи "Труд".

За 24 часа били задържани бившите изпълнителни директори на Националната електрическа компания (НЕК) Крум Анастасов и Иво Лефтеров. Третият прибран в ареста за денонощие е Събин Събинов, изпълнителен директор на "Уорли Парсънс" - компанията, наета за упражняване на строителен надзор по проекта "Белене".

Засега прокуратурата е решила да не повдига обвинения, тъй като ще се изчака анализът на иззетите при акцията в петък документи. По време на операцията бяха претърсени 17 адреса, сред които офисите на "Уорли Парсънс" и българският подизпълнител "Риск Инженеринг" в София. Докато агентите на ДАНС извършваха обиските в София, техни колеги претърсвали и офиси на двете фирми на площадката на "Белене". Извършени са били и обиски в централите на НЕК и АЕЦ "Козлодуй".

Акцията била разпоредена от Софийската градска прокуратура, след като пристигнала информация от ДАНС, че се готви унищожаване на документи.

Според източници на "Труд" държавното обвинение се готви да повдигне обвинения за безстопанственост и присвояване в особено големи размери. Причината - въпреки че има наложен мораториум върху строителството на втора атомна, държавната НЕК е продължила да плаща по близо 950 000 евро на месец за строителен надзор на "Уорли Парсънс" и българския подизпълнител "Риск Инженеринг". Така за времето от налагането на мораториума държавата е платила неправомерно 14 млн. евро, смятат прокурорите.

Решението за спиране на проекта бе взето от парламента на 29 март 2012 г. Според прокуратурата сам по себе си мораториумът се счита за "форсмажорно обстоятелство" и е достатъчно условие, за да се прекратят плащанията за строителен надзор. Обвинителите недоумяват защо се плаща за строителен надзор при спряно строителство. Във фактурите за платените суми пишело "нормални дейности", научи "Труд".

По закон прекратяване на строителен обект става с т.нар. Акт 10. До момента не е установено НЕК да е издала такъв документ. Проверката ще покаже кой е виновен за това и дали умишлено държавата не е била ощетена от бездействие на длъжностни лица.

Политически и частни интереси стоят зад акция "Белене" на ДАНС и прокуратурата, заяви вчера Богомил Манчев, собственик на компанията "Риск Инженеринг". "Политическият привкус е да нахраним очакванията на улицата, а частният е да ме махнат мен и да се даде работата на друг. Той си има лице, висок е към 1,90 м", заяви Манчев. Ден по-рано той обяви, че НЕК не иска да плаща за сключени договори за "Белене" и по думите му "търси как да се отърве". "Когато миналата година правителството спря проекта, не се разпореди на Българския енергиен холдинг и на НЕК да направят същото. Така заедно с "Уорли Парсънс" продължихме да работим по поддръжка на площадката, за което имаме договор. От НЕК не са искали да го прекратяват", допълни той.

В интервюта за няколко медии той заяви, че не е извършил нищо незаконно и ще съдейства на разследването.

СТАНДАРТ
Връщат привилегиите за пенсии на военните
Военните отново ще могат да се пенсионират по-рано. И няма да им се иска възраст, а само натрупан стаж. Социалната мярка бе в първите точки на предизборната програма на БСП и от приоритетите на военния министър Ангел Найденов. Изчислихме, че новите стари правила ще засегнат 1095 души, които биха получили право на пенсиониране, коментира за "Стандарт" министърът на отбраната. Соцдепутатите Атанас Мерджанов, Георги Гьоков, Борислав Гуцанов вече са разписали промените в закона за изменение на Кодекса за социално осигуряване (КСО).

Новите текстове ще бъдат внесени в деловодството на парламента идната седмица, потвърди пред "Стандарт" избраникът Борис Цветков, който също е сред авторите на законопроекта. В момента военните се пенсионират, след като са натрупали стаж и са достигнали възраст. За войниците, сержантите, офицерските кандидати и офицери с младши звания - 52 години, за офицерите със старши и висши звания - 54 години, а летците и водолазите съответно 42 и 44 години. Условията, наложени по времето на ГЕРБ предизвикаха вълна от напускания в системата.

С промените, които червените депутати внасят, се променя чл. 69 от КСО и военнослужещите придобиват право на пенсия при освобождаване от служба независимо от възрастта им при 27 години общ осигурителен стаж. Условието е само две трети от времето да е действително изслужено в системата. Промените премахват въведеното към първи януари 2013 г. допълнително условие за ранно пенсиониране на военните, а именно възрастта, обясни Цветков.

Иво Ангелов грабна световната титла по борба
Иво Ангелов ликува със световната титла на световното по борба, класически стил, на първенството в Будапеща.

Във финалната среща нашият национал надделя над Иван Куйлаков от Русия - с 3:2.

През тази година Ангелов триумфира и с европейската титла. За българската гордост това е 7-мо отличие от голямо първенство.

Така за България това е трето отличие след среброто на Владимир Дубов и Тайбе Юсеин в свободния стил.

В категория до 96 кг европейският ни вицешампион Владислав Методиев достигна до репешажите за бронза, но там загуби в първия кръг от иранеца Махди Абас с 1:4.

Утре е последният ден на състезанието.

ДНЕВНИК
България празнува 105 години независимост
По традиция празникът се отбелязва с тържествена заря-проверка във Велико Търново, където на този ден през 1908 г. в черквата "Св. четиридесет мъченици" е обявена независимостта. Мястото е избрано специално, за да се подчертае приемствеността със средновековната българска държава. България е обявена за царство, а княз Фердинанд I приема титлата "цар на българите".

На празника днес във Велико Търново ще присъстват председателят на Народното събрание Михаил Миков и народни представители.

Председателят на парламента ще присъства на тържествената заря-проверка на площад "Цар Асен І", която ще започне в 19.30 часа. Той ще поздрави представителните роти от Българската армия, ще приеме рапорта на командващия зарята и ще произнесе слово по повод годишнината.

Специални събития за отбелязване на годишнината се провеждат в цялата страна.

Денят на обявяването на независимостта на България се чества като официален празник на страната от 1990 г.

Драгомир Стойнев отрече предстоящо поскъпване на тока
След Нова година цената на тока няма да се увеличи, заяви пред журналисти в Русе министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, цитиран от БТА. По думите му с твърденията за поскъпване "може би някой цели да създаде някаква истерия, за да сплаши хората".

По-рано днес в телевизионно интервю бившият енергиен министър в правителството на БСП, ДПС и НДСВ Румен Овчаров заяви, че цената на електроенергията "несъмнено" ще върви нагоре. Подобни тези преди са изразявали и енергийните министри от кабинета на ГЕРБ – Делян Добрев и Трайчо Трайков.

"Истината е, че когато встъпих в длъжност, цената на тока трябваше да се увеличи между 20 и 30 процента. Това не се случи, а дори намаля", подчерта Стойнев в Русе.

Министърът коментира и вчерашната акция на ДАНС и прокуратурата в офиси на "Риск инжеренинг". "Хората трябва да разберат, че основната цел на това правителство е законът и държавата да се върнат във всяка една сфера и това съм го казал още от първия ден от встъпването ми в длъжност. Не мога да бъда като предишните управляващи, които пред камерите казваха кой е виновен или невинен. Съдът е този, който трябва да си свърши работата", заяви той и добави, че щом прокуратурата е преценила, че може да има досъдебно производство, значи има защо.

Стойнев е в Русе на церемония по повод откриването на трето хале във френския завод за автомобилни части "Монтюпе".

"Основната цел на правителството е да привлича чуждестранни инвеститори и за мен най-важното е да подобря диалога между правителството, общината и инвеститорите", каза още той пред журналистите. Посочи, че първият пакет от мерки, касаещи лиценционни и регистрационни режими, вече бил факт. И добави, че в последните месеци бизнес климатът осезаемо се подобрявал и доверието се връщало, а в момента се работело по няколко проекта за инвестиции на стойност над 1.5 млрд. лв.

МОНИТОР
Творбата на Петър Дочев изчезнала от блок в „Младост 1”
Ром си завива дървата с картина за $10 хил.
Минала и през битака, но не се продавала и търговецът си покривал жигулата с нея
Клошар отмъкна картина, оценена за около $10 хил., след което творбата попаднала в ръцете на ром, който си покривал дървата с нея, за да ги пази от дъжд. Куриозният случай води началото си от „Младост 1”, където живеели наследниците на соцреалиста Петър Дочев. Те оставили платното „Работник с лопата” на складово помещение на площадката между етажите. Там попаднал и бездомникът, който искал да се приюти на завет. Той обаче забелязал картината и я изрязал с макетно ножче от рамката й.

След като преспал, навил голямото платно на руло и изчезнал. Още същия ден мъжът се опитал да продаде картината в няколко антикварни магазини, но от там не проявили интерес към „Работник с лопата”. Така платното се озовало срещу 20 лева у ром, който продавал всякакви боклуци на битака в „Малашевци”. Картината обаче и там не се радвала на интерес и циганинът решил да покрие старата си жигула с нея, за да не гори от слънцето.

Платното обаче хванало окото на негов мургав колега, който му го отмъкнал заедно с три други картини. Вторият циганин също не успял да изтъргува соцтворбата и така скъпата картина се озовала в циганския квартал „Факултета”. Там мургавият антиквар бързо й намерил приложение – направил импровизирана вратичка, с която пазел дървата за чудото си от дъжд и сняг. Докато „Работник с лопата” се прехвърляла от ръка на ръка, полицията търсела следите на платното. Малко след изчезването й наследниците на Петър Дочев сигнализирали за кражбата и така служителите на реда тръгнали да я търсят. Те видели и лицето на клошаря, което било запечатано от камера в блока.

Така малко по малко стигнали до платното под циганския сайвант.

„Ако не бяха тези момчета, творбата щеше да изчезне безследно”, обяснили роднините на именития художник.

МВР е по следите и на десетки други платна, изчезнали през последните години у нас. Според експерти общата цена на творбите, задигнати само от 2011-а досега е над 100 хил. лева. Сред изключително ценните картини е и портрет на жена, рисуван от Златю Бояджиев. Тя е отмъкната от дома на негова състудентка на столичната улица „Прага”. Полицията е по следите и на портрети на известните български творци Константин Трингов, Димитър Вълканов, Николай Ников – Ничето, Лика Янко и др.

Премиерът Пламен Орешарски разкри:
5 млрд. лв. борчове в енергетиката
Кабинетът с екшън план за стабилизиране на сектора
Дълговете в системата на енергетиката са над 5 млрд. лв. разкри вчера премиерът Пламен Орешарски.

Той призна, че секторът е в критично състояние. „Съвкупно дълговете, ако ги сметнем на всички участници в енергийната система, да не казвам голяма цифра, но поне 5 милиарда надхвърлят”, заяви премиерът пред БНР. По думите му от голямо значение е в следващите няколко месеца да се предприемат мерки за ребалансиране на системата. Целта била да бъде постигната, ако не пълната й стабилизация, то поне нормализирането й. Орешарски подчерта, че кабинетът полага големи усилия да задържи цената на тока.

Според премиера правителството е свършило доста неща за първите си 100 дни и няма изоставяне от набелязаните мерки в управленската му програма.

„Следващата година няма да разполагаме с много повече пари от тази”, не скри Орешарски. Приоритет за управлението му щяло да бъде осигуряването на работни места с помощта на фирмите, а не чрез програмите за временна заетост. Орешарски допълни, че плановете за бюджетния дефицит за следващата година са той да бъде като тазгодишния, т.е. 2% от БВП след актуализацията или малко по-нисък.

Премиерът за пореден път отхвърли възможността за оставка
на кабинета. „Заявих публично, че ще си подам оставката, когато не мога да си изпълнявам функциите”, категоричен бе Орешарски, който увери, че към момента няма разногласия между партиите, подкрепящи правителството.

Подчертавайки, че няма предвид само изявлението на президента Росен Плевнелиев пред германското издание „Фокус”, министър-председателят отново отправи призив към всички, даващи интервюта за чужди медии, да не изкарват картината у нас черна, защото това не е добре за страната ни.