16 деца са пострадали по пътищата на областта през ваканцията

99 полицейски служители ще следят за безопасното предвижване на децата в първия учебен ден.

16 деца са пострадали по пътищата на областта през ваканцията

Традиционната акция на полицията "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!" ще се проведе от 16 септември до 31 октомври. С цел предотвратяване на пътни произшествия ще се осигури засилено полицейско присъствие в районите на училищата по време на отиване и връщане от часове. Основно ще се контролира рисковото движение на децата по улиците и даването на предимство от страна на водачите на пешеходни пътеки.



В област Добрич има 93 детски градини и 83 училища, от които 22 - в град Добрич. 99 полицейски служители ще охраняват около училищата в областта в първия учебен ден, 16 септември. До края на месеца на 35 кръстовища в пиковите часове ще има служители на МВР.

През миналата седмица представители на осемте районни управления на сектор "Пътна полиция" в областта са провели срещи с директорите на училищата и са извършили оглед на сигнализацията около тях - пътна маркировка, пътни знаци, осветление, парапети.

При пътни инциденти в област Добрич през миналата учебна година - от 15 септември до 30 юни, са пострадали 8 деца и младежи до 19 години. За отминаващата лятна ваканция броят им е два пъти по-голям - 16 човека са ранени. За щастие няма загинали деца по пътищата на областта през тези периоди. Основната причина за пътни инциденти с деца е несъобразената скорост. Затова говори фактът, че от 16-те ранени през ваканцията, един е велосипедист, един е пешеходец, а останалите са пътници и водачи, съобщи на пресконференция инсп. Евелин Енев от сектор "Пътна полиция" - Добрич.

Той допълни, че ежедневно по главните пътни артерии на Добрич се извършва видеоконтрол на скоростта. През тази седмица по улиците на града е заснет водач, каращ със 110 км/час. Веднага му е съставен акт.