Днес почитаме ген. Иван Колев – освободителят на целокупна Добруджа

150-та годишнина от рождението на ген. Иван Колев беше отбелязана днес с поднасяне на венци и цветя на паметната плоча на знаменития пълководец в Добрич

Днес почитаме ген. Иван Колев – освободителят на целокупна Добруджа



Сред официалните гости на събитието бяха посланикът на Украйна у нас Микола Балтажи, кметът на Добрич Детелина Николова, зам.-областният управител Даниел Йорданов.


Детелина Николова произнесе слово за прославения командир на I-ва конна дивизия ген. л-т Иван Колев, като припомни историческите събития, прославили българската войска в световен мащаб. Както и че това дава повод на Вазов да възпее легендарната конница.



„Докато ген. Иван Колев е начело на конницата, тя завоюва множество победи. „ Невероятният тактически усет на Колев, съчетан с неговата инициативност и готовност за поемане на отговорност са всъщност предпоставките за спасяването на Добрич на 7-ми септември 1916 г.”, каза в словото си Детелина Николова.


„Като воин и като човек, Иван Колев въплъщава в себе си най-добрите качества на българската натура. Той е чужда на тщестлавието, самонадеяността и показността. За нас, съвременните българи името на Иван Колев ще остане завинаги като символ на патриотизъм и героизъм. За добруджанци той е освободителят на целокупна Добруджа, върнал тази изконна бългаска земя обратно в лоното на Отечеството”, каза още Николова.



Присъстващите сведоха глави в поклон пред ген. л-т Иван Колев и поднесоха цветя на паметната му плоча.





Кметът Детелина Николова и първият й заместник Иван Колев поднесоха венец


Посланикът на Украйна в България Микола Балтажи присъства на поклонението и поднесе цветя на паметната плоча на ген. Колев



Зам.-областният управител Даниел Йорданов