Виа Понтика днес: 2 театрални премиери в Балчик, спектакъл на ансамбъл Тракия в Албена

След блестящото представяне на студентите от класа на проф. Здравко Митков вчера, които взривиха с изпълненията си в мюзикъла "Парижката света Богородица" препълнения храм "Св.св.Константин и Елена", днес (12 септември) в 18 часа гражданите и гостите в Белия град могат да ги видят и на сцената на читалище "Паисий Хилендарски" в премиерния спектакъл "Сън в лятна нощ" от Шекспир.

Виа Понтика днес: 2 театрални премиери в Балчик, спектакъл на ансамбъл Тракия в Албена

Михаил Сървански, Димитър Несторов, Наталия Цекова, Стелиан Радев, Лорина  Камбурова, Любомир Любенов и Рая Пеева не се ангажират с нов творчески прочит на комедията, която има безброй реализации. Те залагат на откровената сценична игра. Същият творчески състав ще представи утре – 13 септември, още една премиера - „ Рейс” на Станислав Стратиев.



„Сън в лятна нощ” и „Рейс” са и двата спектакъла, с които възпитаниците на проф. Здравко Митков ще участват в световен форум на висшите театрални училища, който се провежда ежегодно в края на септември в Пекин, Китай. Регламентът тази година изисква представителите на 16  театрални академии от целия свят, сред които и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, да подготвят два спектакъла - комедия от Шекспир и национална драматургия, съобщи директорът на Международния фестивал на младите в изкуството "Виа Понтика" доц. Веселин Ранков.

Втората театрална премиера в афиша за 12 септември е „Йерма” от Федерико Гарсия Лорка. Тя ще започне в 20 часа в Каменната зала в Двореца. За постановката режисьорът Николай Младенов е ангажирал Стойка Стефанова, Филип Гуляшки и Симеон Гълъбов, които са се дипломирали в Нов български университет. Творческият екип включва – Петя Попова – хореография, Георги Батилов – сценография, Георги Арнаудов – музика, Смилен  Савов – видео.

Освен театралните постановки, във фестивалната програма днес е предвидена и изява на студентите от Националната художествена академия. В 15 часа в Многопрофилната болница за активно лечение в Балчик ще бъде представена информационната система за улеснено ориентиране на гражданите „Визуална комуникация за болницата в Балчик”, която се осъществява с подкрепата на Ротари клуб - Балчик, и сдружение „Виа Понтика - 2010” с председател Красимир Ранков. С реализацията на проекта са се ангажирали доц. Мирян Мирянов и Захари Ганчев от специалността „Индустриален дизайн” в Националната художествена академия в София. Системата, която ще бъде монтирана в поликлиничната част на сградата, включва общо информационно табло, табели за лекарските кабинети, призми с двустранно номериране за ориентиране, сменяеми табели за лекарския състав. Изделията са изработени специално за конкретните пространства. Отчетени са всички ергономични, психологични и естетически аспекти за оптимизиране на сигналното ориентиране. Приоритет в следващия етап на проекта ще бъде улесняването на достъпа в сградата на  пациентите с увреждания, сподели Захари Ганчев.

Предпоследният ден в рамките на шестото издание на международния фестивал ще приключи с фолклорния спектакъл „Майка България” на ансамбъл „Тракия” – Пловдив. Формацията ще се представи на откритата сцена пред културно-информационния център в Албена. Началният час на програмата с песни и танци от различни фолклорни области в България е 20 часа.