Водата поскъпва с 50%; 330 лв. минимална заплата от октомври

33 млн. лв. издухали Бойко и компания във въздуха; Червените ветерани пак са в играта, пишат в политическите си новини вестниците днес

Водата поскъпва с 50%; 330 лв. минимална заплата от октомври

Труд   
Парите от вноските - само за здраве
От догодина всички събрани пари от здравни осигуровки, включително и тези от преизпълнението на приходите, ще отиват за здраве, а не както досега да потъват във фискалния резерв. Това са решили здравните експерти на БСП и ДПС, научи "Труд".
През миналата година от здравни вноски бяха събрани близо 40 млн. лв. повече. Но заедно с други 40 млн. лв. (става дума за спрения от Конституционния съд трансфер, който здравната каса трябваше да преведе на министерството) и още 27 млн. лв. от предходни години, така и не стигнаха до болните българи.

"Идеята на здравното осигуряване е средствата от вноските да се харчат само за лечение! Не може да отиват за други нужди като инфраструктурни проекти и какво ли не. Нетърпимостта към подобни действия трябва да е голяма", коментира д-р Нигяр Джафер (ДПС), председател на здравната комисия.

Тя съобщи, че в разглеждания проект на закона за бюджета на здравната каса за 2014 г. изрично ще се запише, че парите за здраве ще отиват само за здраве. "Това е и нашето искане и не може да бъде по друг начин", потвърдиха и от БСП. Те подчертаха, че няма да допуснат отклоняването на пари от здравни вноски за други сектори, защото е грубо нарушение. "Да не говорим, че м.г. ГЕРБ оставиха разходи за лекарства от ноември и декември да се покриват с пари от бюджета за 2013-а! А преди 2009 г. карахме лекарите да отчитат дейност и до 20 декември, за да може да плащаме и в последния работен ден на календарната година. Само и само да не остава преходен остатък", казаха от БСП.

Още не е решено дали новата мярка ще се запише и в закона за държавния бюджет за 2014 г. Според финансистите това е задължително условие.
   
330 лв. минимална заплата от октомври
Минималната работна заплата може да бъде увеличена от 310 на 330 лв. от 1 октомври. Такава е политическата воля по въпроса, заяви пред "Труд" социалният министър Хасан Адемов.

От седмици БСП иска най-ниското възнаграждение да скочи още от следващия месец. Очаква се социалисти да настояват мярката и датата да бъдат записани и в екшън плана "Орешарски", който парламентът предстои да обсъди.

Окончателното решение по въпроса обаче ще бъде взето в края на септември, след като темата бъде обсъдена със синдикатите и работодателите в Съвета за тристранно сътрудничество. Бизнесът е категорично против увеличението. Пред Нова телевизия Адемов гарантира, че кабинетът ще направи всички възможно то да се случи.

Досега социалният министър защитаваше идеята да се изработи механизъм за определяне на минималната заплата и размерът да зависи от обективни критерии като производителността на труда, инфлацията и ръста на средната заплата. Според източници на "Труд" обаче подобен инструмент няма да бъде въведен заради несъгласието на Министерството на финансите.

Правителството ще направи всичко възможно да намери 35-40 млн. лв., за да даде коледна добавка на около 800 000 възрастни с пенсии до 200 лв., добави Адемов.
Единият вариант бил всички пенсионери да получат по 50 лв., а другият - добавката да е диференцирана и най-бедните да получат повече пари. Окончателен отговор ще има, когато приключи анализът на приходите в държавното обществено осигуряване и в държавния бюджет за третото тримесечие на 2013 г., каза Адемов.

Според министъра е възможно индексирането на пенсиите по швейцарското правило да стане още от 1 януари, въпреки че според Кодекса за социално подпомагане това трябва да се случи от 1 юли догодина. В плана "Орешарски" не е записана дата за тази мярка.

Социалният министър ще настоява през 2014 г. правителството да увеличи до 120-140 млн. лв. парите за субсидиране на работни места.

24 часа
Пенсия на баба фантом се трупа 9 г. в банка, никой не тегли парите
Ветеранка от Втората световна война е изчезнала мистериозно преди десетина години, но за това се разбра едва преди дни, когато я потърсили от Областния съвет на ветераните от войните във Видин.

Опитът да бъде открита Стефана Михайлова Бойкина обаче поставя въпроса не само за изчезването , но и за живота , каза председателят на видинските ветерани Пламен Станкулов. Той е подал искане в полицията да се установи евентуалното местонахождение и състоянието на жената. Областната дирекция на МВР във Видин вече я е обявила за местно издирване и разнищването на случая е възложено на дознател.

Всяка година Националният съвет на ветераните от войните актуализира списъка с останалите живи ветерани и Стефана Бойкина се намира в него. По данни от регистъра
на 13 септември бабата трябва да стане на 90 г.

Миналия месец от съюза  изпратили паричен запис от 50 лв., тъй като ветераните получават такава финансова помощ на кръгли годишнини. Записът обаче бил върнат с пояснението, че на посочения адрес не живее такова лице. Затова отишли да я потърсят на място на ул. “Цар Симеон Велики” 121. Оказало се обаче, че в къщата живеят майка и син, които твърдят, че там никога не е имало баба с името Стефана.

За такава жена не знаят и съседите. “Аз съм на 77 години и откакто към се родила, живея тук, познавам всички комшии, но на този адрес никога не е имало жена с такова име”, каза пред “24 часа” съседката Еленка. Тя е категорична, че не е виждала лицето от снимките на Стефана, които са  правени при издаване на лични документи. Дъщерята на баба Еленка също твърди, че не знае в квартала им да е имало такава баба.

Те познават семейството, което от край време живее на ул. “Цар Симеон Велики” 121 - били две сестри, едната от които наскоро починала. “Когато установихме тези факти, бяхме силно разтревожени и започнахме издирване. Отскоро съм председател на областния съвет на ветераните и първо потърсих информация в архивите ни, но не намерих нищо. От разговорите с най-възрастните живи ветерани в града стана ясно, че те също не си спомнят да са виждали някога тази жена на сбирките си”, разказа пред “24 часа” Пламен Станкулов.

Последвали проверки в регистрите на ЕСГРАОН и НАП, където такова лице със същото ЕГН и същия адрес във Видин съществува и се води като живо, но няма имоти, няма задължения. Не са открити данни за родителите , няма данни и за роднини и наследници.

Стефана Бойкина е включена и в регистрите на осигурените лица в РЗОК - Видин, но няма избран личен лекар, няма данни да е лекувана, да е лежала в болница и да е получавала лекарства. Има я и в избирателните списъци, според които гласува в 57-а избирателна секция във Видин.

За последно  е издаден безсрочен документ за самоличност през 1997 г. от Областната дирекция на МВР във Видин с посочен постоянен адрес отново на “Цар Симеон Велики” 121. Тъй като всички следи във Видин водят до задънена улица, Станкулов се свързал с Централния военен архив във Велико Търново Светлин Радев.

От проверката в архива се разбрало, че Стефана Михайлова Бойкина е жител на Видин и е била доброволка във Втората световна война. Издадена  е ветеранска книжка с номер С5685 през 1987 г., но документът бил изпратен на адрес в Сливница, който бил посочен в молбата за издаването му. През 1991 г. бил издаден диблукат на книжката, който отново бил изпратен в Сливница.

Нова доза объркване в цялата история внася и любопитен факт около пенсията на видинчанката. През 2004 г. тя е прехвърлена за получаване по сметка в Банка ДСК. Тя продължава и до момента да постъпва там всеки месец. Вече 9 години обаче си се трупа и стои непокътната, без да е изтеглен и един лев.

От НОИ отказали да предоставят информация кой е поискал прехвърляне на пенсията, което евентуално би помогнало при изясняването на случая.

“Поисках я не като частно лице, а в качеството си на председател на Областния съвет на ветераните от войните, но въпреки това отказаха”, възмущава се Пламен Станкулов.
Председателят на Областния съвет на ветераните от войните във Видин Пламен Станкулов. Заедно със сигнала си от 30 август той е предоставил на полицията всички факти, които е успял да намери, и очаква там да съберат и информация, до която съюзът на ветераните няма достъп.

“Не знаем какво да мислим и дори не можем да предположим какво ще излезе от този случай, защото всичко около него е много странно”, обобщава шефът на ветераните.
А въпросите са много: Жива ли е, или е умряла Стефана. Ако е умряла, къде и при какви обстоятелства, и защо никой не е съобщил.

Ако някой беше теглил пенсията  или ако беше имала имоти, които някой би наследил или обсебил, можеше да се подозира престъпление. Ако е жива, къде е. И как така по документи е живяла на адрес, на който никой не я помни.

“Правим всичко възможно да изясним каква е съдбата на тази жена и да я намерим, но към момента няма съществен напредък”, коментираха от полицията.

Бобът от Смилян с етикет за автентичност
Реколтата от смилянски фасул от есента ще бъде защитена от ментета със специални етикети, върху които ще бъдат изписани името на производителя и номерът на телефона му. Така, освен че ще се избегнат фалшификациите, земеделците ще носят отговорност за продукцията, съобщи кметицата на родопското село Събка Миткова.

Приготвени са етикети за 15 тона боб - 5000 бройки за дребен фасул и 10 000 за едър.
Местната кооперация "Смилян" защити преди време в патентното ведомство словесната марка "Смилянски" като географско понятие и отделно термина "смилянски фасул". Местният боб си има запазен знак, който ще бъде на етикета. В кооперацията членуват 470 производители от селото.

Всички членове ще ползват безплатно етикетите със знака, а тези, които не са членове, ще плащат само разходите за направа на етикети, каза шефът й Сафедин Чикуртев. Той планира в бъдеще да сложат на етикета и холограмен знак, тъй като очаква търговците да фалшифицират сегашните знаци.

Тази мярка се предприема заради десетки сергии, които продават фасул, внесен от Турция или Китай, под името смилянски и така хем продавали стока от по лев-два килото за 7-8 лева, хем лъжели хората за качествата му, обясни Чикуртев. В Смилян тази година са засети 130 дка площи. Очакваме добра реколта от 150 до 200 кг от декар, каза Миткова.

Репортер
Водата поскъпва с 50%
До 50 на сто ще се повиши цената на водата у нас през следващите 7 години, прогнозира зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев.

Причината са близо 12 милиарда лева нужни за инвестиции във ВиК сектора до 2020 година.

Около 60-70 процента от водопреносната мрежа в България е остаряла и трябва да се подмени, обясни Симидчиев. Според него от нужните 12 млрд. лева инвестиции за - 30 на сто могат да бъдат осигурени от европейски програми, но останалите ще трябва да бъдат за сметка на ВиК-дружествата, а оттам и на клиентите.

Три пъти по-малко са българите, които това лято са засегнати от проблема с безводието в сравнение с миналата година, отчете Симидчиев. Една от причините е, че за разлика от миналата година, когато имаше четиримесечен период на засушаване, това лято превалявания не липсваха. Проблем с водоснабдяването в момента имат 127 000 жителите, 19 области, 68 общини и шест града.

Добромир Симидчиев апелира за комплексен подход, при който паралелно с изграждането на пречиствателни станции да се обърне внимание и на водоснабдяването, защото до момента европейски средства бяха предвидени основно за канализацията и за отпадни води.

Системите, които ние ползваме, в тяхното огромно болшинство идват от 60-те и 70-те години на миналия век. Те са проектирани и изграждани в една друга система, в една друга среда и са проектирани при коренно различни условия, когато съотношението между население и индустрия е било 20 към 80%, обясни Симидчиев.

33 млн. лв. издухали Бойко и компания във въздуха
Бившият премиер прекарал в небето 37 денонощия
Близо 33 милиона лева от джоба на данъкоплатците са отишли за полетите на Бойко Борисов и министрите от кабинета „ГЕРБ”. Това е записано във финансов доклад, който беше представен в парламента пред комисията, разследваща дейността на  „Авиоотряд 28” и Военновъздушните сили при предишното управление.

Само Борисов, в качеството си на министър-председател, е летял 267 пъти, което е струвало на бюджета 1 663 587 лева.

„Сметката показва, че настоящият председател на ГЕРБ е прекарал във въздуха 37 денонощия. За това време е пропътувал 666 000 километра, което се равнява на 17 обиколки на Земята, или на един полет до Луната”, заяви председателят на комисията Венцислав Лаков.

Общо представителите на предишното правителство са летели 1810 пъти до 949 дестинации.

Венцислав Лаков обясни, че в графика на „Авиоотряд 28” има и данни за извършени търговски полети – такива, за които се заплаща, защото въздухоплавателните машини са наети за частни цели.

„Установили сме, че те са извършени извън обхвата на член 3 от правилника за Авиоотряда. Общият им брой 70, а похарчените за тях пари са 876 578 лева”, каза Лаков.

На заседанието на комисията беше изслушан и бившият министър на отбраната Аню Ангелов.

Той бе обвинен от депутата от ДПС Рамадан Аталай, че крие информация от народните представители. Аталай упрекна Ангелов, че отказва да отговори дали е Борисов е нарушавал закона с безразборните си пътувания с вертолетите „Кугър”.

Ексвоенният министър Аню Ангелов: Никога не съм се интересувал

„Никога не съм се интересувал с каква цел са изпълнявани полети с премиера Бойко Борисов”, заяви пред депутатите от комисията бившият военен министър Аню Ангелов.

Той обясни, че е бил уведомяван с факсове от Дирекция „Протокол” към Министерския съвет, които са съдържали искания за изпълняване на полетите.

„Всичко съм препращал към началника на отбраната, който ги одобряваше”, обясни Ангелов.

Стандарт
Празник на плодородието в Шабла
Първи по рода си Празник на плодородието ще се проведе на 14 септември в Шабла.

За участие са поканени земеделски производители, хотелиери, ресторантьори, неправителствени организации, сдружения, училища, детски градини, майстори на блюдата и виното, които да се включат в надпреварата със свои идеи и изобретателност. Щандовете ще бъдат разположени по централните алеи в парка. Подреждането на щандовете е предвидено за 13.00 часа.

Предвиждат се награди, които ще бъдат определи от компетентно жури, с председател - телевизионният водещ Ути Бъчваров. Журито ще номинира най-едра ябълка, най-атрактивен плод, най-атрактивен зеленчук, най-добре аранжираната маса или щанд, най-нестандартните изделия, както и най-вкусните гозби. Наградите са изненада и ще отличат най-идейните, най-прецизните и най-провокативни изделия на производителите и майсторите. За гостите на събитието са предвидени и много музикални изпълнения, които започват от 15.00 часа. Кулминацията е в 19.00 часа, когато започва концерт на група „Сигнал".

За празника в Шабла са поканени Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков, изпълнителният директор на ИАРА, областният управител на Добрич и кметовете на всички добруджански общини.
 
Той беше категоричен, че никакви закони не са били нарушавани с полетите на предишната власт.

Червените ветерани пак са в играта
Отборът на Първанов атакува големите крепости на Станишев
Мощен сблъсък на лобитата в БСП започва в първите дни на есента. Хората на Станишев ще премерят сили с верните на Георги Първанов, Румен Петков и Румен Овчаров крила, след като стана ясно, че в дузина общински и областни организации на соцпартията ще се проведат избори за председатели до 30 септември.

Предстоят смени в ръководствата в София, Бургас, Кърджали, Смолян, Сливен, Шумен, Благоевград, Пазарджик, Плевен, Варна и другаде. В последните два града ще имат вот и за общински, и за областни ръководители.

Причината е прословутият член 20-и от устава, който забранява на социалистите да съвместяват партийни постове с държавни като министри, зам.-министри, депутати и областни управители. Поправката беше приета след изключително бурна дискусия на конгреса през октомври 2008 г., когато БСП беше на власт. Заради изострените дебати влизането на член 20 в сила бе отложено с 4 г. и нормата започна да се прилага след конгреса през май 2012 г. Неофициално тогава се говореше, че промяната е въведена, за да се ограничи влиянието на двамата най-солидни партийни играчи - Румен Петков и Румен Овчаров. Сега обаче и двамата имат шанс да се върнат на бели коне на бившите си постове начело на софийската и плевенската организации.

Най-голямата структура на червените - столичната, ще се строи за избори, тъй като новата лидерка Анна Янева стана зам.-министър на икономиката. Това отваря път за завръщането на Овчаров. Миналата пролет той сдаде поста, а през тази година се отказа и от депутатската листа.

Това е последният път, в който отстъпвам. На нито един от столовете, от които станах през последните години, не седна суперреформатор", предупреди тогава Овчаров. Думата му все още силно се чува в столичната БСП, затова ще бъде трудно на вероятните му конкуренти - лидера на движение "Русофили" Николай Малинов и депутата Калоян Паргов, които са дали заявки за участие в надпреварата. На "Леге" се спряга и името на харизматичния депутат Борис Цветков, който напоследък нашумя с кампанията си за референдум за отмяна на водната концесия на София.

Областният съвет на Плевен е твърде възможно да бъде оглавен от Румен Петков, който все още не е решил дали да се кандидатира. В Сливен пък се обсъжда завръщането на бившия строителен министър Асен Гагаузов. Очаква се на всички конференции сили да премерят крилата на Станишев и Първанов, като излязат със свои кандидати. Напрежението в партията се усили, след като на фона на уличния натиск срещу кабинета двама ключови играчи обявиха намеренията си да градят политически проекти - Георги Първанов и Татяна Дончева.

Румен Петков потвърди, че е изправен пред дилема дали да се върне като шеф на областната организация на БСП, както писа "Стандарт". Той заяви, че червени кметове и председатели на общински партийни съвети вече разговаряли с него. Петков не отхвърли варианта да приеме, но все още обмисля предложението, преди да вземе окончателно решение.

Сега на дневен ред е избор на общински председател на БСП в Плевен, където постът е овакантен от новия консул във Франкфурт Любомир Петков. Според Румен Петков общинската организация е изпаднала в летаргия. В последните месеци практически е нямало работещ общински партиен съвет. Наследникът на Любомир Петков трябва да е действен човек, познат в партията и обществото, очерта профила той, но отказа да посочи свой фаворит за поста. Предстои му къртовска работа на терен, за да извади структурата от това състояние, предупреди Петков.

Варна е пред труден избор за градския лидерски пост на БСП, който от 2006 г. заема сегашният депутат Борислав Гуцанов. Той трябва да се раздели с него на принципа за несъвместимост на постовете според партийния устав. За председател на градските социалисти Борислав Гуцанов беше преизбран през април миналата година. Тогава безспорен претендент за партийния пост беше бившият зам.-областен управител на Варна Боян Димитров. Повече от година по-късно обаче името му не се спряга сред евентуалните наследници на Гуцанов. Трудно е да се намери човек с такъв опит и подготовка, признават част от съпартийците му край морето.

Други смятат, че достоен негов заместник ще бъде младият юрист Христо Боев, който е в градския съвет, а преди това е трупал опит като председател на Младежкото обединение в морската столица. Да наследи поста на Гуцанов в местната партийна организация се спряга и името на Светла Такева, която е изключително активна като общински съветник. Рано й е още, категорични са обаче червени ветерани във Варна. Според решението на Националния съвет на БСП срокът за общинските и градски конференции, които трябва да избират нови местни лидери, е 30 септември.

Градският съвет на социалистите във Варна още не е насрочил конференция. За градовете с районни структури като Варна и Пловдив можело да има и забавяне. Не се знае все още кога ще се свика и областният съвет на БСП, за да излъчи нов лидер за Варна и региона, след като досегашният - Красимир Янков, влезе в парламента. Преди това той беше преизбран с пълно мнозинство за нов мандат начело на областното ръководство на БСП миналото лято в присъствието на Сергей Станишев.

Лидерът на БСП в Пиринския край Емил Костадинов се оттегля от поста на 5 октомври. Той застана начело на социалистите в региона през юли 2012 г. след конгреса на партията, когато влезе в сила условието депутатите и министрите повече да не могат да съвместяват и постове на областни партийни лидери. А тогавашният шеф на червените в Пиринско Корнелия Нинова се оттегли. Сега ще го направи и Костадинов.

Още през юни общинският шеф на партията в Гоце Делчев Тодор Радулов, който също стана депутат, бе сменен от зам.-кмета на общината Валери Сарандев. На постовете си като общински лидери остават обаче Димитър Капитанов в Петрич и Костадин Дурчов в Банско, въпреки че и двамата станаха заместници на областния управител на Благоевград.

"Нямам представа колко кандидатури ще има за мой наследник. Личното ми мнение е, че предимство трябва да има човек от най-голямата ни организация в областта - тази в Благоевград. Не се предвиждат конференции на общинските структури, така че там няма да има промени", заяви за "Стандарт" Емил Костадинов. В областния съвет участват около 40 души и те трябва да гласуват кой ще бъде лидер на социалистите в Пиринския край. Логично е шефът на БСП-Благоевград д-р Владимир Пандев да е изборът на социалистите, но той не се радва на широка подкрепа сред членовете на областния съвет.

Бизнесмен или адвокат ще застане начело на Столетницата във Велико Търново, ще стане ясно на областната конференция на БСП на 28 септември. Според партийния устав досегашният областен лидер Мариана Бояджиева, която стана депутат, трябва да се оттегли. Имената, които се спрягат за нейни наследници, са на двамата й заместници - бизнесмена Валентин Ламбев, който е и председател на групата на червените в ОбС, и на кандидат-кмета от последния вот адвокат Николай Илчев.

Сега
И след актуализацията на бюджета кабинетът няма да се разплати с бизнеса
Основната част от парите отиват за покриване на зле планирани дейности на министерствата. 3.5 млн. лв. получава федерацията по мотокрос
Въпреки клетвите на кабинета и след актуализацията на бюджет 2013 бизнесът няма да получи в пълен обем просрочените си вземания от държавата. Правителството обяви как ще разпредели 163 млн. лв. от одобрени от парламента 200 млн. лв. за допълнителни харчове на министерствата. Едва 26.2 млн. лв. от тях обаче са предвидени за покриване на просрочени задължения към фирмите. Основната част от парите ще отиде за зле планирани дейности с неосигурено финансиране и за извънредни скандални субсидии - например за федерацията по мотокрос.

Това става ясно от подготвения проект на постановление за разпределяне на извънредните 163 млн. лв. субсидии по бюджетите на министерствата и държавен фонд "Земеделие". След отпускането на тези пари свободният ресурс, с който кабинетът ще разполага, ще е едва 37.4 млн. лв.

Бързото разплащане с бизнеса бе един от основните аргументи за актуализацията на бюджет 2013. При внасянето на законопроекта от финансовото министерство съобщиха, че от общо 200 млн. лв. допълнителни разходи 160 млн. лв. ще отидат именно за това. Витиевато бе обяснено, че основната част от тези задължения са натрупани от министерство на отбраната, министерство на правосъдието и МВР. В рамките на тези 160 млн. лв. от МФ обещаха пари и за земеделските производители, както и за капиталови разходи на здравеопазването.

От предложеното постановление става ясно, че сумите за покриване на просрочени задължения са далеч по-скромни. Според разбивката МВР ще получи 10 млн. лв. за разплащане на задължения към доставчици, министерство на правосъдието взима 8.5 млн. лв. за задължения на затворите, 3.3 млн. лв. отиват за екоминистерството за просрочени задължения по проекти, съфинансирани от Кохезионния фонд. Министерство на външните работи ще плати 1.335 млн. лв. за данъчни задължения на посолството ни в Берлин, датиращи от 1998 г., а Министерският съвет ще приведе 3 млн. лв. по забатачен договор от 2008 г. за изграждане на оптичнокабелни трасета.

Основната част от извънредните средства отива за финансиране на зле планирани дейности на министерствата. Най-голям дял от парите - 30 млн. лв., ще получи военното министерство. Сумата е предвидена за освобождаване на радиочестотен спектър за наземното цифрово тв разпръскване, както и за изграждане на мобилни комуникации по проекта за електрификация на жп линията Пловдив - Свиленград. За нуждата от допълнителни средства за освобождаване на честоти се знае от години. Проектът за електрификация на жп линията Пловдив - Свиленград е с еврофинансиране и не е ясно защо трябва да се дават допълнителни пари на военното министерство.

Голяма извънредна субсидия взима и Министерският съвет. Кабинетът ще си самоотпусне 23.3 млн. за изпълнението на сключен през 2012 г. договор с "Майкрософт" за осигуровка на ползвания от администрацията софтуер. В изпълнението на този договор няма нищо извънредно. Необходимостта от плащания по него е била известна при приемането на бюджет 2013 и дори е включена в програмния бюджет на МС. В тази графа като разходи за 2013 г. са записани 29 млн. лв. и не е ясно защо те не са влезли в официалните разчети.

Министерството на вътрешните работи, което е с бюджет над 1 млрд., но парите не стигат за елементарно зареждане с гориво, ще получи извън сумите за стари дългове и 15 млн. лв. за нови доставки на горива и вещево продоволствие.

Най-скандалното е за какво получава извънредно пари спортното министерство. 3.6 млн. лв. ще отидат за покриването на такси за провеждане на световния и европейския шампионат по мотокрос и шампионатите по супермото. Този спорт години наред се радва на благоволението на властта благодарение на топлите връзки, които президентът на мотоциклетната федерация (БФМ) Богдан Николов поддържа с управляващите и най-вече с бившия вътрешен министър Румен Петков. При тройната коалиция например извън парите за издръжка през 2008 г. БФМ получи от бюджетния излишък 3.9 млн. лева за облагородяване на пистите за мотокрос у нас.

Само миналата година федерацията не получи от спортния министър Свилен Нейков желаните 2 млн. лева, поради което дълго се оплакваше, че този спорт ще бъде закрит в България. Николов и Румен Петков дори дадоха сърцераздирателна пресконференция, на която бившият мотоциклетист разказа как бил изтеглил кредит от 680 000 лв., като заложил цялото си имущество, за да спаси този спорт. "Аз съм Богдан Николов-Босия", изтъкна тогава шефът на БФМ. Всъщност федерацията не бе сключила договор със спортното министерство за исканите 2 млн. лева, но то й преведе 400 000 лв., за да си плати таксите в международната централа. Не е ясно защо при повсеместната криза и недостиг на пари, включително и за по-успешни спортове, и при тази актуализация се отпускат милиони на мотофедерацията.

Няма яснота дали и какви други просрочени задължения имат централните органи. Въпреки критиките по време на дебата за актуализацията на бюджета списък не се появи, а опасенията за липса на прозрачност бяха парирани с обяснението, че при разпределението на парите ще се види за какво отиват. Малко по-подробна информация за задълженията на централната администрация даде през февруари бившият финансов министър Симеон Дянков, който обяви, че към онзи момент министерствата имат просрочени задължения за 102 млн. лв. Основна част от тях - 66 млн. лв., бяха дългове на Военномедицинска академия. Тези задължения видно не се покриват с настоящото разпределение на субсидии. Не е ясно защо просрочените задължения не се отчитат периодично, още повече че по време на кабинета ГЕРБ бе въведен лимит за задълженията към доставчици. Към 31 декември 2013 г. те не бива да надхвърлят 320 млн. лв.

В пакета от 163 млн. лв. са включени и 40 млн. лв. за покриване на недостиг в областта на социалната сфера. За подпомагане на тютюнопроизводителите и производителите на плодове и зеленчуци са заделени съответно 11.5 и 3.5 млн. лв. Здравното министерство получава 8 млн. лв. за капиталови разходи. От ведомството обясниха, че има дълъг списък с болници, основно общински, които имат нужда от спешни ремонти и нова техника и тепърва ще се обсъжда разпределението на допълнителното финансиране. Най-вероятно 2 млн. лв. от него ще отидат за ремонт на детската клиника към Александровска болница, която не е реновирана от десетилетия. Здравният министър Таня Андреева обеща парите преди време на лечебното заведение.

В допълнителната субсидия не са предвидени исканите 4 млн. лв. за финансиране на фонда за лечение на деца, чийто бюджет вече е изчерпан, но днес кабинетът трябва да ги отпусне от други икономии. От МЗ ще дадат още 2 млн. лв., спестени от други разходи.

Управляващите отказват да оправят хаоса с единната сметка
Промените в данъчното законодателство разделиха работодатели и синдикати
Въпреки възстановените заседания на тристранката синдикатите отново твърдят, че социален диалог няма, защото министерствата не работели с тях, а обсъжданията в съвета били проформа.
Бизнесът ще бъде тормозен още месеци с административния хаос, който създаде въвеждането на единната сметка, тъй като управляващите признават огромните й недостатъци, но нямат волята да ги поправят накуп, стана ясно при дебатите на предложенията за промени в Данъчно-процесуалния кодекс в Националния съвет за тристранно сътрудничество. С тях се дава право на длъжниците да могат да погасят първо главниците си, а след това лихвите, върху които не се трупат нови лихви, и таксите. В момента автоматично се погасява най-старото задължение. Така пари за главници могат да отидат за погасяване на лихви и върху новия дълг започват да се трупат нови наказания.

Остават нерешени обаче другите два основни проблема на единната сметка - възможността с пари за осигуровки, срещу които стоят права да се покриват данъци, ако те са по-стар дълг, както и премахването на възможността дългове да се погасяват по давност, ако от НАП не са направили нищо за събирането им. Когато всяка вноска, независимо за какво е тя, отива за погасяване на най-стария дълг, 5-годишната давност на практика отпада.