Българи горят по нова схема с возила втора ръка; Пращат на съд 12 полицаи за корупция; Печелим от депозити по 115 млн. на месец

Конфликтът в Сирия и как се отразява на нашата страна е сред водещите теми на всички ежедневници

Българи горят по нова схема с возила втора ръка; Пращат на съд 12 полицаи за корупция; Печелим от депозити по 115 млн. на месец

Труд   
Смениха пак шефовете на електроенергийния оператор
Държавният Електроенергиен системен оператор (ЕСО), който управлява основната електрическа мрежа в страната, ще има нови шефове, решиха от Българския енергиен холдинг.Това се случва само два месеца след като бяха назначени настоящите директори на дружеството.

Постът изп. директор поема досегашният консултант на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране доц. Валентин Колев. Той е управител на инженеринговата компания „Елконтрол" ООД, която има лиценз за търговия с електроенергия до 2017 г.

Колев поема поста шеф на ЕСО от Иво Лефтеров, който беше назначен на тази позиция през юли. Преди това Лефтеров управлява два пъти Националната електрическа компания - от март 2012 г. до август 2012 г. и от май 2013 г. до юли.

Два месеца след като беше назначен в ЕСО от компанията си тръгва и Камен Тодоров. Неговото място ще заеме Северин Въртигов. Той е бивш брокер, който беше и финансов мениджър в Българския енергиен холдинг (компания майка на ЕСО).

До 13 май Въртигов участваше в съвета на директорите на Държавната консолидационна компания, но постът му беше закрит от служебният министър на икономиката Асен Василев.

Това са поредни смени в ръководството на ЕСО след като преди две седмици беше сменен и шефът на Централното диспечерско управление Митю Христозов. Постът му зае Делчо Бодуров.
   
Пращат на съд 12 полицаи за корупция
12 магистрални полицаи ще бъдат изправени пред спецсъда днес по обвинение в корупция, научи “Труд”.

Полицейски инспектор, десет младши автоконтрольори и командир на отделение ще отговарят пред закона за участие в организирана престъпна група за вземане на рушвети. Пътните полицаи вземали предимно подкупи от по 10 и 20 лева.

24 часа
50 имигранти вдигат бунт в Бусманци
50 нелегални имигранти се вдигнаха на бунт в дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци вчера, съобщи БНР. Чужденците отказали да закусят, настоявали за по-бързо издаване на документ за статут на бежанци. Някои почнали да изхвърлят дюшеци през прозорците или да ги мятат в коридорите.

Бунтът става само ден след като 32-ма сирийци обявиха гладна стачка в Любимец. Те също протестират срещу бавната процедура по издаване на документи.
"Знам за хора, които са хвърляли одеяла, чаршафи и дюшеци", каза Ибрахим, който преди дни напуснал дома в Бусманци. Той е от Того и вчера бе пред високата ограда на дома, за да занесе храна на приятел.

Кристиан Абидал, който преди месец пристигнал от Мали, каза пред БНР: "Хората, които стачкувахме, ни изведоха в стая с решетки - "изолатор". Там няма дюшеци за спане, нито килим. Не се дава и храна."

Директорът на домовете за временно настаняване в Бусманци и Любимец комисар Йотко Андреев заяви, че това не е истина. Някои от чужденците искали да се завърнат в родината си, но затова трябвало да мине дълга процедура.

"Други искат да бъдат приведени в Агенцията за бежанци и решават да си хвърлят дюшеците от спалните, с което увреждат нашето имущество", обясни Андреев.
101 чужденци са минали границата ни с Турция само в нощта срещу неделя на 10 различни места в района на Елхово и Свиленград. 56 са мъже, 17 са жени и 28 - деца, повечето от Сирия.

Засега правилата на европейските структури и фондове не позволяват да инвестираме средства по оперативните програми за бежанци, но за следващия програмен период бих искала това да е възможно, каза министърката на правосъдието Зинаида Златанова вчера след дискусия за европарите за 2014-2020 г. Златанова се надява Брюксел да обмисли тази възможност.

Пращат още прокурори по границата

Главният прокурор Сотир Цацаров нареди да се командироват прокурори от Пловдив и Бургас в Елхово и Свиленград. Причината е бежанската вълна от Сирия. Делата за незаконно минаване на границата в Елхово са се увеличили 7 пъти в сравнение с м.г., а в Свиленград са скочили със 75%.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев се срещна в Брюксел с комисаря по вътрешните работи на ЕК Сесилия Малмстрьом. Двамата обсъдиха ситуацията по българо-турската граница и мерките, които предприема правителството ни.

Пиян опита да прегази полицай
Пиян шофьор опита да прегази полицай, който му дал знак да спре, съобщиха от полицията в Пазарджик.

Инцидентът станал малко след полунощ вчера на централната улица в село Церово.
Автопатрулна двойка извършвала рутинна проверка, когато по улицата се задал леко криволичещ фиат.

Единият от полицаите подал сигнал със стоппалка на водача да спре за проверка. Вместо това 40-годишният Петър П. от близкото с. Виноградец дал газ и насочил колата към униформения.

Полицаят успял да отскочи и автомобилът минал на сантиметри от него.
В преследването на нарушителя освен автопатрула се включили и екипи на магистрална полиция. Те последвали беглеца, когато той тръгнал към магистрала "Тракия".
Шофьорът обаче не успял да стигне до нея, тъй като се блъснал в паркиран автомобил в покрайнините на Церово.

Петър П. бил задържан в смачканата си кола. Той бил без наранявания, но видимо пиян. Нарушителят отказал да бъде тестван с дрегер.
Това ще му коства поне 2 години лишаване от право да кара кола. Отделно шофьорът ще бъде съден за опита си да прегази полицай.

Стандарт
Печелим от депозити по 115 млн. на месец
Хората спестиха 3 млрд. лв. за година, разходите на банките за лихви остават същите

По 115 млн. лв. на месец печелят гражданите от своите депозити в родните банки, сочат данните на БНБ. За първите седем месеца на годината депозитите на граждани са генерирали лихви на техните притежатели в размер на 804,6 млн. лв.

Спестяванията на хората, съхранявани на влогове в банките, нарастват четвърта поредна година и в края на юли достигат рекордните 37,263 млрд. лв. Скоростта, с която се увеличават депозитите обаче, е много по-голяма от дохода, който носят тези влогове. Към края на юли миналата 2012 г. общата сума на влоговете на граждани достигаше 34,2 млрд. лв., или с 3 млрд. лв. по-малко спрямо юли на настоящата година. А общата сума на лихвите, генерирани от тези депозити през първите седем месеца на миналата година, е била 801,5 млн. лв. Така, въпреки че общата сума на депозитите е нараснала с малко над 3 млрд. лв. за година, разходите на банките за лихви по влоговете на граждани са се увеличили само с 4 млн. лв. Причината за това е падането на лихвите. Това се потвърждава и от лихвения бюлетин на БНБ.

През юли 2012 г. средните годишни лихви по новите депозити, договаряни в левове, е била 4,94%, а за тези в евро - 4,45%. През юли на настоящата година доходът на новите влогове в левове пада до 4,01%, а за тези в евро - до 3,65%. Въпреки това движение надолу трябва да се отбележи, че средната доходност по влоговете в България надвишава сериозно лихвите в Западна Европа. Това обаче върви успоредно с по-високите лихви по кредитите у нас.

Петков и Гагаузов пак шефове в БСП
Поправят устава, за да спрат хора на Първанов към върха на Столетницата

Гореща изборна есен се очертава в редиците на БСП. След като една дузина партийни шефове станаха депутати, сега организациите в Плевен, Варна, Бургас, Сливен, Шумен трябва отново да избират местни лидери.

Причината е спорният член 20-и в устава, който преди 2 г. забрани съчетаването на постове в управлението на държавата и в партията. Текстът бе наречен "Поправката Румен и Румен" - срещу влиятелните Румен Овчаров и Румен Петков, които тогава бяха депутати. По средата на мандата си в парламента те трябваше да се разделят с шефските места в партията. Но сега спокойно могат да се върнат в кабинетите си в София и в Плевен. Приближените до соцлидера Сергей Станишев коментират неофициално, че на следващо заседание на конгреса трябва да премахнат параграфа за несъвместителство на постовете. Защото "предизвиквал излишни трусове в организациите". Опасенията на "Позитано" 20 са, че сега близки до Георги Първанов ще заемат високите партийни постове.


Столичната конференция на червените е насрочена за 12 октомври. Още не е ясно дали Овчаров ще се върне официално на лидерските позиции. Но на "Леге" 10 очакват номинациите му. Сега там управлява посочената от него Анна Янева, но заради поста й на зам.-министър на икономиката тя не може да е повече шеф на БСП-София. Предварителните слухове вкарват в челната тройка за поста соцдепутата Николай Малинов, както и оргсекретаря Калоян Паргов. Ако Малинов бъде избран обаче, ще трябва да се откаже от парламента.

В Плевен е повече от сигурно, че Румен Петков ще е новият стар шеф на червените. Или посочен от него човек. В града са вакантни постовете и на общински, и на областен лидер. Считаният за близък до соцлидера Сергей Станишев досегашен общински председател Любомир Петков не само стана депутат, но и от няколко дни е консул във Франкфурт. Заместниците му в местната организация са съответно губернатор и депутат на мястото на дипломата в парламента. Новината за Франкфурт свари неподготвени местните социалисти. След като Любомир Петков стана депутат, трябваше да се избере негов наследник. Но спряганият за поста Димитър Кочков ще заеме депутатското му кресло и партийният пост отново увисва.

Репортер
Експерти по сигурност: Американци подготвят БГ армията за война
Спецчасти тренират наши военни за реакция при конфликт в Сирия
Учението продължава до края на месеца, заради което от МО предупредиха, че на наша територия ще преминава американска техника.

Българската армия и спецслужбите ни се готвят за война в Сирия. Силите ни са съсредоточени  в първото съвместното учение с американските специални части –  „Хвърлена ръкавица 2013 г.” База „Ново село” край Сливен, чиято основна цел е реакция при конфликт като този в Сирия и борба с тероризма.

Това коментираха пред РЕПОРТЕР експерти по национална и международна сигурност във връзка с разпространената информация от Министерството на отбраната за провеждане на редовно учение на българската армия, което нямало общо със ситуацията в азиатската държава.

„Всъщност в момента се провежда тренировката, която е нужда на нашите части с оглед положението в Сирия. Учението с американците се прави, за да може да се реагира при евентуален конфликт. Тренировъчните действия се извършват, за да сме готови, защото не е ясно какво и кога ще се случи в Сирия”, обясни пред вестника доц. Николай Радулов, експерт по национална сигурност.

От Министерството на отбраната обявиха, че „Хвърлена ръкавица 2013 г.” е планирана много по-рано и няма общо със ситуацията в Сирия. „Никой не може да предвиди химическа атака, каквото стана през август, а нашето учение е планирано доста преди това”, обясни Григорий Недялков, директор на пресцентъра към ведомството пред вестника.

В същото време началникът на отбраната ни ген. Симеон Симеонов също отрече учението да има пряка връзка с война в Сирия и уточни, че у нас в тренировката са включени и базите в Сарафово и Безмер, където вече кацнаха самолети на САЩ.

„Става дума точно за действие по системата за противодействие срещу заплахи. За страната, каквато е кризата в Сирия. Инвестира се в координация на силите ни, като основа цел е борба с тероризма. Говорим за реакция при екстремални ситуации като настоящата и всички, които имат отношения, трябва да участват. Правим го американците, защото са водещи в НАТО”, каза пред вестника председателят на Комисията по отбрана в парламента Янко Янков.

На крак
Службите се готвят за терористи

Най-вероятно подготвяме инфраструктурата си заради бежанския поток, който представлява най-голяма заплаха за България, уточни проф. Богдан Богданов пред вестника и допълни, че това е  причината за първото участие на службите ни във военно учение.
„ДАНС, МВР и НРС участват, защото имат своите функции относно положението с бежанците в момента. Ние не знам кой се движи с тях, може да има членове на терористични групи. Пътят им към главните им цели – Европа и САЩ – е точно този с бежанците”, уточни доц. Николай Радулов пред РЕПОРТЕР.
В същото време американският държавен секретар Джон Кери заяви, че Сирия може да предотврати потенциалната военна атака, ако президентът Башар Асад предаде всички химически оръжия в рамките на следващата седмица.

Жените увисват на въжето на 37 години, а мъжете на 47
На ден осем опитват да се самоубият, двама успяват, пише Репортер в Световния ден за предотвратяване на самоубийствата - 10 септември

Българките посягат на живота си на 37 години, а мъжете - на 47 г. Това е средната възраст на самоубийците у нас. Това сочат данни на Националния център по обществено здраве и анализи за последните години.

Жените се самоубиват най-често през юни и септември, а мъжете през август.

Средно на ден край на живота си опитват да сложат над осем души, а двама от тях успяват. През 2012 г. са регистрирани 3005 случая на опити и завършени самоубийства, а през 2004 г. – 3618. Според специалистите обаче тази година ще надмине всички досегашни пикове, тъй като от 2009 г. се отчита трайна тенденция. 

Най-разпространеният метод е натравянето с лекарства, става ясно от данните. На второ място самоубийците избират да увиснат на въжето. Агония, която не винаги води до смърт, а до много тежки усложнения, се причинява и от химическите препарати като отрови за мишки или аграрни препарати, обобщи д-р Владимир Наков от сектор „Психично здраве” към Центъра. Отчаяните от живота избират смърт от високо и порязване с нож. Самозапалванията, каквато вълна имаше у нас от зимата досега, не са сред най-разпространените.

Специалистите представиха и националната програма за превенция на самоубийствата до 2018 г., според която лекари и учители ще бъдат обучени да разпознават и предотвратяват опити за посягане.

Сега
Кабинетът иска минималната заплата да се увеличи на 340 лв. от 1 януари 2014 г.
Синдикати и работодатели още спорят за осигурителните прагове
От 1 януари 2014 г. минималната заплата най-вероятно ще се увеличи с 30 лв. до 340 лв. Това става ясно от процеса на договаряне на минималните осигурителни прагове между синдикати и работодатели. Препоръката на социалното министерство е била партньорите да водят преговори, като се съобразяват с този размер на най-ниското възнаграждение. Договорките в 44 икономически дейности от 85 обаче са сключени при 310 лв. минимална заплата. Това означава, че промени в праговете може да се наложат и след окончателното им договаряне. Сега средният им ръст е 4.1%, но той не включва евентуалния нов ръст на минималната заплата.

От указанията излиза, че управляващите вероятно се отказват от намерението си да вдигнат два пъти най-ниското възнаграждение - от 1 октомври и от 1 януари. За октомври те се застраховаха, че ще има увеличение само ако се разберат социалните партньори, но те от години не намират допирни точки в позициите си.

Бизнесът твърди, че всяко административно увеличение на доходите без икономическа обосновка води до фалити и сривове на пазара на труда. При ръст на минималната заплата автоматично с нея се изравняват и най-ниските прагове, на които се осигуряват нискоквалифицирани работници с ниска производителност на труда. Така според работодателите техните заплати се изравняват с тези на по-квалифицираните служители, на които няма възможност да се увеличат парите. Това ги демотивира да работят по-добре и по-качествено.
Синдикатите обаче настояват, че административното увеличение на доходите изсветлява икономиката, тъй като се вадят на светло пари, които иначе се дават под масата. Те искат минималната заплата да стане 330 лв. или 340 лв. още сега, а догодина да има нова крачка за увеличение. Профсъюзите са съгласни да се изработи механизъм за вдигането й, за да не става това административно, но искат в него да влизат и социални показатели. Бизнесът държи само на икономически. Социалният министър Хасан Адемов все още не отрича напълно възможността за увеличение на минималната заплата от 1 октомври, но дава да се разбере, че по-вероятно е да се направи малка крачка догодина. Според него без такава няма как правителството да изпълни ангажимента си до края на мандата работещите у нас да получават най-малко 450 лв.

Междувременно продължават споровете и около договорените споразумения. Най-скандален е огромният ръст от над 13% в няколко сектора в здравеопазването. Под него няма подпис на асоциацията на директорите в здравеопазването, които ще бъдат най-засегнати от промяната. Увеличението е на фона на над 350 млн. лв. дългове на болниците, от които 90 млн. лв. просрочени. Механизмът на договаряне обаче позволява споразуменията да се легализират дори от една работодателска или синдикална организация в даден сектор. Ръстът в здравеопазването е подписан от БТПП и КРИБ. Днес комисията по договарянето трябва да се събере за последен път за изчистване на различията, макар че процедурата трябваше да е приключила на 2 септември. Без увеличението на праговете в здравеопазването средният ръст е под 2%.

Не е ясно дали Хасан Адемов ще вдигне административно минималните осигурителни доходи в останалите 41 сектора без споразумения със средния ръст, както искат синдикатите, или те ще се запазят по настояване на бизнеса. Адемов ще вземе решение след разговор със социалните партньори. Без минималните прагове не може да се прави бюджетът на социалното осигуряване, защото от тях зависят доходите от вноски.

Прокуратурата е затрупана с дела за незаконно влизане в България
Засега страната ни може да разчита само на техническа помощ от ЕС
Заради лавината от дела главният прокурор Сотир Цацаров е наредил шефовете на апелативните прокуратури в Пловдив и Бургас да командироват обвинители и служители в Свиленград и Елхово. А вътрешният министър Цветлин Йовчев търси финансова помощ от ЕС.
Нарастващата бежанска вълна от Сирия и Северна Африка към България е довела до бум на разследванията за незаконно преминаване на границата. В районните прокуратури на Свиленград и Елхово от началото на годината до края на август са образувани над 1400 дела, съобщиха от държавното обвинение. За същия период през м.г. двете прокуратури са имали общо 500 такива разследвания. В Елхово те са скочили от 102 на 737, а в Свиленград - от 398 на 697.

По закон "не се наказва онзи, който влезе в страната, за да се ползва от правото на убежище съгласно конституцията", т. е. става дума за бежанци, "преследвани за техните идеи, убеждения и международни признати права и свободи". Въпреки това обаче прокуратурата е длъжна да образува разследване за всеки случай и да изясни дали става въпрос за търсене на убежище. Заради лавината от дела главният прокурор Сотир Цацаров е наредил шефовете на апелативните прокуратури в Пловдив и Бургас да командироват обвинители и служители в Свиленград и Елхово. Тепърва ще се изяснява какво подкрепление е нужно.

Вече почти 3400 души са нелегалните имигранти само за тази година. Над 1400 от тях са от Сирия. За цялата м.г. броят им е бил общо 1387. Прогнозите на вътрешния министър Цветлин Йовчев са, че бежанците могат да достигнат до 10 хил. души. Това поставя страната пред много тежка ситуация, тъй като бюджетите на ведомствата, грижещи се за имигрантите, няма да стигнат. България вече се обърне за помощ към ЕС и Международната федерация на червения кръст и червения полумесец.

Йовчев се срещна в Брюксел с еврокомисаря по вътрешните работи в ЕК Сесилия Малмстрьом, с която разговаряха за обстановката на българо-турската граница, предприетите мерки за справяне с кризата и реформата в сектора "Сигурност". "Помощта, на която може да разчита България от Брюксел за справяне със сирийските бежанци, ще е предимно експертна, при по-сериозна бежанска вълна ще очакваме и осезаема финансова подкрепа", заяви вътрешният министър, цитиран от БНР. Техническата помощ, която очакваме да получим от европейската служба за бежанците и граничната агенция "Фронтекс", ще е най-вече по линия на приемане на хората, превод при провеждането на интервютата с тях и съдействие при оформяне на документите им. "На този етап обаче не можем да разчитаме на значителна финансова подкрепа, защото в бюджета на Еврокомисията не са останали много пари за подобни цели", допълни Цветлин Йовчев. Страната ни ще трябва да се справи сама с настаняването на бежанците.

Поради крайно влошената ситуация по сигурността в Сирия МВнР предупреди всички българи да напуснат арабската държава при първа възможност. "Предвид продължаващата дестабилизация на обстановката и критично нарасналата заплаха за сигурността след многократните предупреждения за напускане на страната, отправени от МВнР чрез българските медии, всяко оставане в Сирия ще бъде изцяло на отговорността на всеки гражданин", посочиха от дипломатическото ведомство. Както и досега, Външно настоятелно препоръчва да не се предприемат и никакви бъдещи пътувания до Сирия до нормализиране на обстановката. Министерството предупреди и за влошаваща се ситуация в Ливан.

Петдесетина нелегални имигранти от различни националности са започнали вчера сутрин гладна стачка в Дома за временно настаняване в Бусманци, съобщи БНР. Бежанците са недоволни от отношението на управата на дома към тях. Домът е на подчинение на дирекция "Миграция" към МВР и там се задържат бежанците, докато текат производствата срещу тях. Сред оплакванията на имиграните е, че не ги пускат да излизат извън дома и че молбите за убежище се бавят с месеци. Има оплаквания и от случаи на агресия.

В началото на юли от физическо населие се оплакаха и бежанците в дома в Пъстрогор, който е към агенцията за бежанците. През почивните дни имигранти негодуваха, че домът е препълнен. Според комисар Йотко Андреев, директор на домовете за временно настаняване в Бусманци и Любимец, твърденията на хората не отговарят на истината.

Монитор
Българи горят по нова схема с автомобили втора употреба от Италия
На мераклиите за ново возило, които искали лично да си харесат и докарат кола от Ботуша, им пробутвали външно много добре изглеждащи возила на атрактивно ниска цена, които обаче впоследствие се оказвало, че имат задължения от глоби към КАТ или други тежести, които могат да надхвърлят 2000 евро. За да отпишат колата от италианските служби и да могат да я докарат, купувачите задължително трябвало да платят задълженията, ако искат придобивката им да напусне пределите на Италия.

Акцизът на цигарите и алкохола без промяна
През 2014 г. не се предвижда повишаване на акциза на алкохола и цигарите, съобщи вчера зам.-министърът на финансите Людмила Петкова. Тя припомни, че действително ще има поетапно увеличаване на ставките, но то ще започне от 2015 г. Причината е, че според европейска директива България трябва да достигне до 2018 г. минималните нива на облагане в ЕС на тези стоки. „Пием все повече бяло вино и розе” - В последните няколко години консумацията на розе и бяло вино се увеличава непрекъснато. Така охарактеризира пазара Райна Костадинова-Николова, брандмениджър на вина на „Винпром Пещера”. „Бяло вино вече се пие не само през топлите месеци на годината, а и през зимата”, уточни тя.