Съдът решава за замяна на наказание пробация със затвор на осъден за блудство

В 30-дневен срок Добричкият окръжен съд ще се произнесе по предложението на Пробационен съвет с район на действие Районен съд – Добрич, за замяна на наложеното на 40-годишния Стефан М. Ив. наказание пробация с лишаване от свобода.

Съдът решава за замяна на наказание пробация със затвор на осъден за блудство

На 16.03.2010 г. той е бил признат от Районен съд – Добрич, за виновен за две престъпления. На 20.08.2009 г. е извършил блудствени действия с цел да възбуди или удовлетвори полово желание без съвкупление по отношение на навършила 14 годишна възраст добричлийка като употребил за това сила. На 26.08.2009 г. е извършил същото по отношение на друга жена от Добрич.


 

За двете деянията първоинстанционният съд е наложил на Стефан Ив. наказание пробация с три пробационни мерки: задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 3 години, задължителни периодични срещи с пробационен служител за същия срок и безвъзмезден труд в полза на обществото в размер на 320 часа годишно за срок от 3 години. Съдът приспаднал от определения срок времето, през което осъденият е бил с мярка за неотклонение задържане под стража и постановил, Стефан Ив. да изтърпи наказанието пробация за останалия срок от 14 месеца и 3 дни като положи общо 303 часа безвъзмеден труд.

 

Изпълнението на наказанието започнало на 14.04.2010 г. По първата пробационна мярка Стефан Ив. е допуснал само 5 пропуска. По втората пробационна мярка обаче, той е преустановил срещите с пробационен служител след 17.08.20010 г. По третата мярка той е отработил 8 часа, въпреки че по негово желание бил променен обектът, където трябвало да полага безвъзмеден труд в полза на обществото.

 

Поради липсата на цялостно изпълнение на наложеното на Стефан Ив. наказание без основателни причини Пробационният съвет предлага остатъкът от 5 месеца и 25 дни да бъде заменен с лишаване от свобода. Окръжна прокуратура – Добрич подкрепи искането. Стефан Ив. обясни, че е през последния месец е работел в строителството в Бургас, за да осигури лекарства и храна за децата си. Той помоли да продължи изпълнението на наказанието пробация.