Стартира европейска акция за контрол за сигурността на пътя

Контролната операция, организирана от Европейската мрежа на службите „Пътна полиция” в ЕС /TISPOL/, продължава до 15 септември

Стартира европейска акция за контрол за сигурността на пътя

Засилен контрол за използването на колани от водачите и пътниците в автомобилите, както и обезопасителни системи и столчета за децата и каски за мотористите ще се осъществява на територията на страните от Европейски съюз от 9 до 15 септември тази година. По време на акцията ще се извършват и проверки за валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите.


Контролната операция е поредната организирана от Европейската мрежа на службите „Пътна полиция” в ЕС. Като член на TISPOL “Пътна полиция” в нашата страна също ще се осъществи засилен контрол на пътя през периода.

Поредната акция цели постигането на превантивен ефект и намаляването на риска от сериозни наранявания или смърт при пътни инциденти.

От проведената подобна операция през март 2013 г. се забелязва увеличение с 1 164 на установените нарушения, свързани с ползването на обезопасителни колани от водачите на автомобили и пътниците на предните седалки. От проверени 37 099 МПС са установени 5 046 нарушения или 13.6%. По този показател страната ни се доближава до водещите страни в Европа. Все още обаче не е постигнат необходимия резултат при ползването на обезопасителни колани от пътниците на задните седалки и детски обезопасителни системи. Във водещите страни от Европейския съюз коланите на задните седалки се ползват от над 90 % от пътниците.