В първия ден на Международния фестивал „Виа Понтика”- изложба живопис и класическа музика в Балчик

С изложба живопис започват проявите днес, включени в програмата на шестото издание на Международния фестивал на младите в изкуството ”Виа Понтика”.

В първия ден на Международния фестивал „Виа Понтика”- изложба живопис и класическа музика в Балчик

В 18 часа в Художествената галерия  в Балчик  ще бъде открита експозиция с творби на студенти от Националната художествена академия в София и Факултета за приложни изкуства в Белград, Сърбия. Свои картини ще представят Стилян  Петров, Йовица Миленов, Гергана Николова, Габриела Петрова, Ангеларий Димитров и сръбските студенти Анджела Среич, Анджела Петровски, Йелена Вучич, Данило Миятович от специалността „Приложна графика – фотография” с ръководители д-р Селма Джулизаревич  и проф. Бранимир Каранович. Всеки автор представя по две свои творби, изработени с акрил и масло.


В 19 часа студенти от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” ще представят вечната музика в православния храм „Св.св. Константин и Елена” в Балчик. Любомира Михайлова - кларинет, Ели Стойнева - виола и пианистът Емил Вучев ще изпълнят произведения на Брамс, Равел, Паганини, Моцарт.

20 е началният час на концерта „Звукови картини”,  който ще събере почитатели на класическата музика  на терасата на 17-я етаж в хотел”Добруджа” в Албена . Те ще слушат творби на Хайдн, Стравински и Пиацола  в изпълнение на Александър Иванов – цигулка, Фарадж Акбаров – кларинет, Теодора Атанасова – виолончело, студенти от НМА ”Проф. Панчо  Владигеров”.

Официалното откриване на културния форум, което бе популяризирано от национални медии, ще бъде достъпно и за зрителите на телевизионните програми на Ростовская Государственная телерадиокомпания. Журналистически екип, който придружава Ростовския Академичен драматичен театър „Максим Горки” в Балчик, записва и събитията на фестивала. Отразяването започна с интервюто на председателя на сдружение ”Виа Понтика” Красимир Ранков, което той даде на руския журналист Любов Суркова.