Технологичен парк ще изграждат в Добрич

Той трябва да е уникален и да отговаря на потребностите на региона, заяви председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров при подписването на споразумение за сътрудничество с Община Добрич

Технологичен парк ще изграждат в Добрич

Двете страни ще си сътрудничат при разработването на експертизи, становища, експертни оценки по проекти. Ще си взаимодействаме в различни сфери, съобщи кметът Детелина Николова.  В меморандума днес бяха подписани и клаузи, насочени към основните цели за мониторинг на околната среда, за опазване на природните ресурси в региона, за защита на населението и критичната инфраструктура, за управление на риска от природни бедствия и аварии, за екологичен градски транспорт и други области, свързани с динамичното развитие на българските градове, в .т. ч. и Добрич.


Нашият град е десетият, в който се създава академичен център, като част от националната мрежа.  Целта е среща на науката с бизнеса.

Главната цел на академичната мрежа, освен българската духовност и ценности, ще бъде и икономическото развитие, каза акад. Воденичаров. Учените искат да възвърнат чувството на принадлежност и отговорност към българската нация у младите хора, за да се разминем с лошите прогнози за обезлюдяване на държавата.

Днес в Добрич е подписано и споразумение за научно-техническо сътрудничество с бизнеса и образованието, съобщи проф. Димитър Димитров, съветник на председателя на БАН. Идеята е да се срещнат научните открития с потребностите на бизнеса в конкретния регион. Първата крачка в работата на академичните центрове е именно тази – проучване на потребностите на местно ниво. Около 20 септември БАН събира представителите им с ръководствата на университетите в страната за планиране на цели за икономическо развитие. Проучването ще покаже какъв точно технологичен парк трябва да бъде изграден в Добруджа.