"Виа Понтика" отново събира в Балчик младите в изкуството

В 20 часа тази вечер в центъра на Белия град ще бъде даден стартът на шестото издание на Международния фестивал на младите в изкуството "Виа Понтика".

"Виа Понтика" отново събира в Балчик младите в изкуството

Иницииран от братята Веселин и Красимир Ранкови, по традиция в началото на септември културният форум събира в Балчик театрали, музиканти, художници, фотографи, кинодейци. Двореца, Художествената галерия, читалище "Паисий Хилендарски" се превръщат в своеобразни енергийни зони, които привличат жителите и гостите на морския град. За първи път тази година  някои от проявите, включени в програмата на фестивала, ще се проведат и в курортен комплекс Албена. 



В дните от 3 до 13 септември зрителският интерес ще бъде провокиран от представители на Националната художествена академия – София, Факултета за приложни изкуства в Белград, Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов", Нов български университет, Институт "Сервантес" – София, Фолклорен ансамбъл "Тракия", Алианс за регионални и граждански инициативи, сдружение с нестопанска цел "Комън степ".

Организаторите са отправили специална покана  за участие към два  спектакъла - "Вишнева градина" на Академичен драматичен театър "Максим Горки" – Ростов на Дон, Русия и моноспектакъла "Живак" на продуцентска къща Credi Arte – награден с Аскеер за дебют на Димитър Живков.

Културният форум, в който тази година ще се включат над 150 участници, ще бъде открит от председателя на сдружение "Виа Понтика - 2010" Красимир Ранков. Изненадата  за гостите е  концертът на Криста и DJ Мартен, който ще започне в 20 часа на открита сцена пред сградата на Община Балчик. Впечатляващият вокал на Криста ще се комбинира с миксовете на DJ Мартен. Новото предложение на двамата музиканти е The Funkyfied Project – със своеобразна премиера тази вечер, което със сигурност ще спечели феновете на качественото звучене. Криста и групата й представиха България на  фестивала Eurosonic в Холандия в началото на тази година.

Международният културен форум  се организира от сдружение "Виа  Понтика - 2010" с председател Красимир Ранков, с безспорната подкрепа на Община Балчик, Курортен комплекс Албена, ДКИ  КЦ Двореца, Художествена галерия – Балчик, читалище "Паисий Хилендарски" – Балчик, Университетски ботанически градини – СУ Св. Кл. Охридски, Ротари клуб – Балчик.