НОИ иска пенсионната възраст да расте с продължителността на живота; Сензационна находка на археолозите в Перперикон

МВР призна, че битовата престъпност заплашва националната сигурност; Осигуряват лекарите поне на хиляда лева

НОИ иска пенсионната възраст да расте с продължителността на живота; Сензационна находка на археолозите в Перперикон

Труд
Настаниха в дом 4 сестрички, по чудо неизгорели живи   
Социалните служби осигуриха закрила на четири невръстни сестрички, които по чудо не са изгорели живи при пожари в дома си. С четири решения на Районния съд в Белоградчик момиченцата са настанени в социален дом.

В началото на юли т.г. полицията сигнализирала социалните за два пожара в къща във видинското село Буковец, които за щастие се разминали само с унищожено имущество и опушени стени. Оказало се, че причина за инцидентите е детска игра с огън от системно оставяните без надзор момиченца. Проверката на социалните слуижтели установила, че майката З.П. редовно зарязвала децата си да стоят сами, малките ходели мръсни, а домът им тънел в мизерия.

Броени дни след сигнала застрашените деца са настанени временно в социално заведение, докато съдът се произнесе.

Многодетната З.П. има още едно дете, което живее в приемно семейство.
Решението на съда може да се обжалва.
   
Салич сдава новините на Би Ти Ви    
С пълна промяна Би Ти Ви отвръща на удара, нанесен от напусналите я водещи на сутрешния блок Ани Цолова и Виктор Николаев, научи "Труд". Няма да има защитени територии за внедряване на нови лица. Ще се посегне дори на централната емисия в 19 ч.

Обсъждана е идеята емблематичното име на вечерните новини Ани Салич да бъде свалена от престижния ефир, за да започне да води свое предаване - "Вокс попули". То ще представя филми за любов, престъпления, социални или професионални драми, но с отворен край, както неотдавна съобщи "Труд".

Най-вероятно в стола на Салич ще седне красивата и амбициозна Виктория Петрова, която отдавна "диша във врата", водейки следобедните новини в 17 ч.

"Ако има промени сред лицата на новините, ще ги съобщим официално", бе коментарът от пиар отдела на телевизията, запитан вчера за смяната на Салич.

Ден преди старта на сутрешния блок, все още не е съобщено дали на мястото на Ани Цолова ще видим Генка Шикерова или звездата на телевизията Миролюба Бенатова. Но запознати са категорични, че Бенатова няма да иска да изостави предаването си за разследвания "Хрътките". Шикерова се спряга и за водеща на "Тази събота" и "Тази неделя", след като позицията оваканти бременната Лора Крумова.

"Всички наши зрители ще видят новите водещи на "Тази сутрин" на 4 септември, когато сутрешният блок започва в 6,30 ч", лаконично заявиха от пиар отдела на Би Ти Ви. И добавиха: "А предаването "Тази събота" започва на 7 септември, водещият ще бъде обявен допълнително". За наследник на Виктор Николаев се обсъжда Георги Любенов.

24 часа
От 1 октомври само цифрова телевизия
Цифровата телевизия предстои да тръгне на 1 октомври. Така само след месец аналоговият сигнал ще остане в историята. Това каза за "24 часа" зам.-министърът на транспорта Георги Тодоров с уговорката "евентуално".

Той очаква до 12 септември да бъдат подписани договорите с доставчиците на декодерите за втората вълна от хората, които имат право на тях. Дори да има обжалване на търга, ще се върви към предварително изпълнение, но това ще ни вкара в приключение, казва Тодоров. Решение за спирането на аналоговия сигнал ще трябва да вземе органът по цифровизацията, което вероятно ще стане на 13 или 16 септември.



Защо минаваме на цифрова телевизия?
Защото е качествена промяна в приемането и гледането на телевизия. Разбира се, и защото има европейска директива. На практика всички развити държави вече се цифровизираха. Уеднаквяването на тв стандартите е повече от важно в глобалния свят, за да приемаме телевизия отвсякъде и да излъчваме дори и за чужбина, като качеството се запазва.

"Прекрасно показва телевизорът. Все едно досега не съм гледала телевизия, такъв кристален образ има", казва Мария Илиева от с. Сребърна. Тя има лятна къща там и се застоява по няколко седмици в годината, затова няма намерение да се абонира за кабелна телевизия. Антената, с която лови ефирната, е била достатъчна. Сега - още повече. "Преди хващах 3, сега гледам 7 програми само с антена и декодер", казва тя. А качеството по думите е несравнимо, макар да няма модерен приемник.

Засега мултиплексите излъчват 7 телевизии - БНТ 1, БНТ 2, Би Ти Ви, Нова тв, Тв 7, "Нюз 7" и "България он ер". Очаква се каналите да станат 11 и това е само за първия етап от цифровизацията. Когато мултиплексите се увеличат с още 3 комплекса, програмите ще нараснат.

От този феномен - много безплатни канали с отлично качество, са доволни и хората от селата край Плевен. Те масово са минали на цифрова телевизия.

В същото време повечето от тях, които имат къщи в градовете и са на село само от време на време, в постоянните си домове гледат кабелна телевизия.
5% от населението обаче няма да имат достъп до цифров сигнал, т.е. няма да гледат телевизия. Всъщност това е и най-големият проблем на цифровизацията засега. Петте процента отговарят на близо 400 000 души. Немислимо е да ги оставиш завинаги без телевизия.
Правото на информация е защитено в конституцията и държавата в лицето на обществените медии БНТ и БНР е длъжна да го осигури за всички свои граждани. Да, съдържанието е най-важното, но ако няма кой да го разпространява до зрителите, то става безсмислено.

Именно с този аргумент държавата в лицето на Министерството на транспорта засега отлага цифровизацията, която от 6 месеца насам всеки ден телевизиите рекламират. Причината са недоставените декодери в една голяма част от страната, което би лишило хората от телевизия.

Актьорът Любомир Ковачев рекламира 6 месеца старта на цифровизацията.

Този месец тръгва нова реклама на цифровизацията - с нея ще се обясни, че 5% от населението няма да имат цифров сигнал. Експертите казват, че толкова хора сега пък не получават аналогов. Става дума за отдалечени села, като например село Огоя, откъдето има оплакване, че гражданите няма да могат да получават никакъв сигнал. В Германия процентът на цифрово покритие е 80, в Испания - 75.

След старта на цифровизацията ще се направи анализ колко населени места и колко хора в тях нямат достъп до телевизия. Ще се прави и финансово-икономически анализ
колко ще струва на държавата 100% от хората да имат достъп
до ефирна телевизия. Зам.-министърът Тодоров казва, че единият вариант е да се търси европейско финансиране през следващия програмен период, който започва от догодина, за да се изграждат предаватели на "затъмнените" места. Другият вариант е със сателитни чинии или с кабелни оператори.

Започнала препродажба на декодери

Bторичен пазар на декодери започва да се създава през последните седмици. Хора, които имат право на тях, ги вземат, но тъй като са на сателит или на кабел, ги препродават на половин цена - ако струват 39 лв., ги дават за 20, казаха от транспортното министерство.

Към 12 септември се очаква да започне раздаването и на втората вълна декодери. Човек, който има ваучер, може да си вземе устройството и на другия край на държавата, но от магазин на един от търговците, спечелили търга.

В момента комисия в министерството преглежда ваучерите, които вече са отчетени от търговските вериги, изследват дали няма фалшиви. Едва след експертизата ще ги платят на търговците. Въпреки че на ваучера пише 60 лв., това е прогнозната стойност, важи цената, която е вписана на гърба. А тя е тази, с която търговецът е спечелил търга. Ако декодерът е за 39 лева, икономисаните пари се връщат в бюджета. От догодина право на безплатно устройство ще имат и новите енергийно бедни.

Ваучерите ще важат до 30 ноември. А изплащането им от държавата ще приключи до края на годината.

В Германия 20% от клиентите на кабели се отказаха

"Би Ти Ви Лейди" и "Диема" вероятно ще са допълнителните програми, които големите телевизии ще качат на мултиплексите.

За тях Би Ти Ви и Нова тв ще трябва да плащат такса пренос на собствениците на цифровите комплекси. Колко ще им струва, е търговска тайна, казват и телевизиите, и мултиплексите.

Вероятно ще има една част зрители, която ще се откаже да плаща ежемесечна такса и ще мине на мултиплекс. В Германия това са направили около 20% от абонатите на кабел и сателит, след като цифровизацията там стана преди няколко години.
У нас експертите не очакват сериозен спад в кабелния бизнес заради отлив на абонати.

Една от причините е, че услугата все пак е по-евтина, отколкото в Германия. А и операторите разшириха отдавна бизнеса си, като предлагат пакети 3 в едно - тв програми, телефон и интернет.

Сега между 80 и 85% от домакинствата у нас гледат телевизия по кабел или сателит.
Кабелизацията е изключително голяма, отчитат всички медийни експерти, като сравняват данните с европейските държави и САЩ.

Цифровата телевизия позволява на една честота да се излъчват повече програми. За аналоговия ефир многото програми бяха проблем, тъй като не достигаха честотите. Цифровият позволява на една честота да бъдат пуснати от 4 до 8 програми.

Въпреки това 11-те канала, за които се очаква да бъдат качени на мултиплексите, все още са по-малко от пакетите на кабелните оператори, но тези програми имат две съществени предимства - качество и безплатно гледане.

Факт е, че качеството на цифровата телевизия се предлага и от кабелните и сателитните оператори, но цената за пълния пакет програми, част от които са HD, е около 50-60 лева. Абонатът ги плаща, но често реално гледа 10-15 телевизии, въпреки че има достъп до 100.

Роми бият екип на Спешна помощ
Роми от велинградския квартал "Асфалтова база" биха фелдшер и шофьор на линейка.
Драмата се е разиграла към 23,00 ч в неделя. На телефона на "Спешна помощ" в курортния град се получило обаждане за бременна в тежко състояние и екипът на звеното веднага се запътил към посочения адрес.

 Там обаче фелдшерът и шофьорът били посрещнати от група афектирани мъже, които се нахвърлили върху двамата с юмруци и ритници, като крещели, че екипът се е забавил и в това време близката им щяла да умре. Заради екшъна веднага на място са били изпратени два дежурни полицейски автопатрула, които разтървали ядосаните нападатели от лекарския екип. Родилката била откарана в общинската болница, където й е оказана помощ.

От полицията уточниха, че няма задържани за инцидента, тъй като разпитаните дали противоречиви показания. Самите потърпевши не могли да направят точни описания на биячите, тъй като били много на брой, а и било тъмно на улицата, където станало мелето.

Сега
НОИ иска пенсионната възраст да расте с продължителността на живота
Броят на болничните листове продължава да се увеличава въпреки рестриктивните мерки към работодателите
Обсъжда се възможност годините за излизане в пенсия да се обвържат с продължителността на живота, обяви вчера управителят на НОИ Бисер Петков пред Нова тв. Вариантите според него са два - да се отчита продължителността за минал период или да се гледа прогнозата за предстоящата продължителност на живот. Според Петков хората имат право да правят своите разчети кога да се пенсионират и подобен подход ще им даде тази възможност.

Идеята не е нова и е дебатирана още при реформата през 2000 г., но засега никое управление не е посмяло да я приложи, тъй като на практика това означава постоянно увеличение на пенсионната възраст. "Всичко е на етап обсъждане в Консултативния съвет и няма нищо конкретно. Но аз отдавна съм казал, че това е начинът пенсионната система да спре да зависи от политическите решения на управляващите и да стане по-предвидима, като даде възможност на хората да си правят сметката", коментира за "Сега" социалният министър Хасан Адемов.

Един от най-добрите ни социални експерти Йордан Христосков, който е бивш управител на НОИ, също отдавна лансира обвързване на пенсионната възраст и продължителността на живота като задължително условие за предвидимост на системата. Според него трябва да се следи три години колко ще живеят хората и в следващите три пенсионната възраст да се увеличи с толкова. По данни на НСИ очакваната продължителност на живота за периода 2007-2009 г. е била 73 г. и 5 месеца, а за 2010-2012 г. вече е 74 г. По сега действащото законодателство възрастта се увеличава с по 4 месеца на година до 2020 г.

Не е ясно дали ако се направи подобна връзка, годините за пенсия ще се изчисляват отделно за мъжете и за жените. Жените живеят много по-дълго от мъжете, а се пенсионират по-рано. Европейската комисия и повечето социални експерти у нас настояват пенсионната възраст да се изравни за двата пола. Нито едно правителство обаче не е посмяло да го направи.

БСП вероятно ще застане и сега твърдо против идеята за по-дълъг трудов стаж. В парламента вече е внесен техен законопроект, който трябва да спре увеличението на възрастта за пенсия и на изискуемия стаж. Това е предизборно обещание на червените и те дадоха да се разбере, че нямат намерение да се отказват от него, независимо от цената и критиките от Брюксел.

Шефът на НОИ Бисер Петков призна, че рестриктивната мярка от средата на 2010 г., с която първите три дни болнични се прехвърлиха на работодателите, за да се спестят пари от общественото осигуряване, вече не дава резултат. За първото полугодие на годината са изплатени с 20 млн. лв. повече за болнични от плана. Броят им расте както през 2012 г., така и през тази година. "Безспорно един от факторите е повишаване на заболеваемостта на населението", твърди Петков. Според него друга причина може да са и продължаващите опити на работодатели с проблеми да принуждават служителите си да вземат болнични. Петков твърди, че анализи на НОИ показват по-голям брой болнични във фирми с икономически проблеми.

Ръстът на болничните обаче има и обективно обяснение. От 2012 г. болничните за грип са пет дни вместо три, което означава, че два дни от тях вече влизат в статистиката на НОИ. По-дългите болнични пък могат да се обяснят с факта, че много хора вече ходят на лекар чак когато състоянието им се усложни, тъй като от работодателя се получават по-малко пари за първите три дни - само 70% от надницата. Не може да се каже и че бизнесът "разболява" нарочно служителите си, тъй като според справка на НОИ сериозно е нараснал и броят на тридневните болнични от 360 600 през 2010 г., когато е въведена мярката, до 426 000 през 2012 г. А това може да се обясни единствено с повишена заболеваемост на населението.

МВР призна, че битовата престъпност заплашва националната сигурност
Вътрешният министър обяви проблема за огромен и съобщи, че само за година 130 000 души са били жертва на бандити
След като дълги години шумно и показно громеше организирания бандитизъм, МВР най-накрая призна, че всъщност битова престъпност в България е в гигантски размери.

"Битовата престъпност е огромен проблем, който вече касае националната сигурност", обяви в прав текст вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев пред ТВ7. Той представи данни от официалната статистика, според които над 130 хил. души са пострадали за една година от битова престъпност. "Действителните жертви са много повече, но те не информират полицията, защото й нямат доверие. Според мен, ако 130 хил. семейства страдат за една година, проблемът трябва да получи внимание", каза вътрешният министър.

Проблемът с битовата престъпност се подценява години наред от вътрешното министерство и от специалните служби. Тя отдавна се е превърнала в драма заради огромния брой неразкрити през годините престъпления, основно кражби и грабежи. Само преди няколко месеца отговорни фактори от прокуратурата обявиха, че в момента има около 400 000 спрени дела за кражби заради неразкрит извършител. През последните години в България се обявяват между 130 000 и 160 000 престъпления годишно. За 10 години това прави над 1.5 млн. престъпления и поне толкова жертви. Отделно от това се смята, че необявената битова престъпност - престъпленията, за които никой не съобщава в МВР, са поне още толкова. Това означава, че вероятно няма българско семейство, което да не е пострадало от кражба или грабеж.

Йовчев обяви, че вече са предприети мерки за овладяване на битовата престъпност и техният ефект щял да се усети до два-три месеца. Сред тях е изграждането на интерактивна карта за проблемните населени места. Друга мярка е създаването на възможност за бърза реакция на патрулите след подаден сигнал, а третата е работата с извънщатни сътрудници. Те са под ръководството на МВР и в тясна връзка с местната администрация. Така жителите ще могат да съдействат на полицията, като ще имат средства за комуникация с нея. Обсъждало се и дали да бъдат въоръжени, но министърът е против. Предстои мерките да се обсъдят с асоциацията на общините. Очаквало се и силен ефект от въвеждането на интегрираното видеонаблюдение за контрол над всякакви инциденти.

Стандарт
Типови договори за обществени поръчки
Изискват от кандидатите най-много 50% от нужните за изпълнение средства
Типови договори ще бъдат въведени в обществените поръчки. В правилника за прилагане на Закона за обществените поръчки (ЗОП) ще бъде посочено минимално задължително съдържание на договорите, като ще има и препоръчителни образци на самите договори и на приложенията към тях. Това гласят промените в ЗОП, внесени от Министерския съвет в парламента.

Промяната се прави по предложение на бизнеса. Досега често е имало случаи, при които в договора за поръчка не се посочват изисквания за изпълнението, отговорност за неизпълнение, ред за усвояване на банковите гаранции, липсвали са данни за фирмите, които участват в обединението изпълнител и др. По този начин с досегашния закон некоректни фирми биха могли да спечелят поръчка със занижени цени, а след това да не изпълнят ангажимента си.

Голяма част от промените в закона са насочени към това да се даде шанс на малките и средните фирми да кандидатстват за обществени поръчки. Промените бяха изготвени под ръководството на вицепремиера Даниела Бобева след консултации с бизнеса. Част от промените например предвиждат да отпадне изискването за минимален оборот на кандидатите. Възложителят ще има право да поставя изисквания към финансовото състояние на кандидатите, само ако за изпълнението на поръчката е необходим определен ресурс за осигуряване на материали, консумативи, заплати, данъци и осигуровки, гласят промените в закона.

Освен това максималният ресурс, който може да се изисква от кандидатите, няма да надвишава 50% от прогнозната стойност на обществената поръчка.

Това ще даде шанс на малки и новосъздадени фирми да участват в обществените поръчки, гласят мотивите. Малките фирми дори ще могат да набавят изисквания ресурс чрез договори с други компании. Освен това възложителите няма да може да поставят изисквания от кандидатите, които не са пряко свързани с обществената поръчка. Това се прави, тъй като досегашната практика показва, че с цел извършване на измами възложители поставят завишени изисквания към кандидатите или изисквания, които могат да бъдат изпълнени само от конкретна фирма, гласят мотивите на МС.
Намаляват се и административните изисквания към бизнеса. Възложителите на обществени поръчки няма да могат да искат от кандидатите документи с информация, която може да бъде намерена по служебен път. Няма да се изисква доказване на обстоятелства, които се съдържат в публични регистри, или на данни, които вече са събрани или създадени от държавен орган, гласят промените.

Искат категории за плажовете

Плажовете могат да бъдат категоризирани, ако се приеме идеята на бизнеса за разделяне на пясъчните ивици според характеристиките им. Концесионерите са предложили промяната на среща с регионалния министър Десислава Терзиева. Стопанисващите ивиците са посочили като причина за високите цени на чадърите и шезлонгите солените държавни такси, които плащат всяка година за временното притежание на плажовете. Вероятно плажовете ще бъдат разделени според типа - градски, курортни и извън населени места, като концесионната такса ще зависи от категорията. При по-малки разходи за стопанисващите фирми естествено би било и цените на чадър и шезлонг да са по-ниски. Целта не е да се разделят ивиците за по-плажеспособни гости и по-малко платежоспособни, а да се гарантира по-добра услуга, обясни Терзиева. Глоби от 130 000 лв. са наложени през този сезон за нарушения на концесионерите, показват предварителните данни от проверките на 91-те отдадени плажа. Сред най-големите проблеми е недостигът на спасители, констатиран на 20 ивици.


Осигуряват лекарите поне на хиляда лева
Вдигат праговете за пенсия средно с 4 процента
Над 13% ще скочат осигурителните прагове за лекари и медицински сестри догодина. Това са договорили синдикати и работодатели в хуманната медицина. Така минимумът, върху който догодина ще се начисляват вноските за пенсия и здраве на докторите, ще е 650 лв., ако работят в ДКЦ, или 960 лв., ако се трудят в болница. Мед. сестрите пък ще се осигуряват съответно върху 430 лв. или 680 лв.

Преговорите между синдикати и работодатели за минималните осигурителни доходи за 2014 г. приключиха. Споразумения са сключени за 44 от общо 84 икономически дейности и засягат 1,1 млн. работещи. Средното увеличение за тях е 4,1%. За 9 сектора социалните партньори са приели, че нивата ще останат без промяна. Сред тях са добива на въглища, нефт и природен газ, строителни материали и неметални суровини, преработката на месо. Към символични повишения по-ниски от 1% са производството на хляб, тестени изделия и мелничарски продукти и на основни метали. В търговията, където са заети 328 хил. души, е договорено 3 процентно средно увеличение. В строителството, където работят 117 хиляди - те се вдигат средно с 3,2%, а в туризма - с 1,8%.

Преговорите са водени при действащата в момента минимална заплата - 310 лв. На този праг масово се осигуряват ниско квалифицираните работници. Минималните осигурителни прагове ще бъдат обсъдени и на консултативния съвет по модернизация на пенсионната система, обясниха от социалното министерство. Едва след това министърът на труда Хасан Адемов ще реши дали административно ще повиши праговете в секторите, където не са водени преговори.

Монитор
Сензационна находка на археолозите в Перперикон
Изровиха близнак на вампира от Созопол
Възможно е да открием и нежната им половинка, твърди проф. Овчаров

Вампир изскочи от гроб в Перперикон вчера. Той си прилича като брат близнак с открития през 2012 г. край Созопол скелет на човек, прободен срещу вампирясване. Това съобщи проф. Николай Овчаров, който заедно с екипа си се натъкна на него. 

Сензационната находка излезе наяве при проучване на средновековно погребение.

Ученият поясни, че информацията засега е оскъдна, тъй като е разкрит само горният слой от гроба. Той обаче се надява до ден-два, когато бъде открита по-голяма част от него, да излязат наяве и тайните на вампира. 

Засега специалистите могат да кажат само, че става дума за мъж на около 35-40 години. От няколко монети на повърхността става ясно, че погребението се датира към ХIII - XIV век.

Казвам, че намереният скелет е почти като “близнак” на созополския, защото в лявата му страна, между долната част на шията и гърдите, е забит масивен палешник (острата предна част на ралото), каза проф. Николай Овчаров.

В други случаи имаме пробождания с гвоздеи, пирони, колове и други остри предмети  в гърдите, в областта на сърцето.

Засега само в Созопол е открит покойник, прикован именно с палешник, както е практикувано и при този в Перперикон.

Вампирът все още не е изваден от гроба му. Разчистен е само горният слой пръст и камъни върху тялото му, но в достатъчна степен да се види, че според съвременниците на покойника той е бил обладан от тъмни сили, поясни проф. Николай Овчаров. Забиването на остър предмет в тялото през Средновековието е целяло да бъде отрязан пътят на мъртвеца към живите.

Смятало се е, че така вампирясалият няма да се промъква по тъмно в домовете на хората и да пие кръвта им, докато те спят, поясни ученият. 

Археологът и колегите му все още не могат да кажат дали вампирът е бил от знатно потекло, или е имал обикновен произход.

Това ще стане ясно, когато се разчисти гробът в дълбочина.

 Напълно възможно е под скелета да има повече монети, което вече ще е белег, че
човекът не е бил от народа обясни проф. Николай Овчаров и допълни, че заради каменистия терен и богатството на находки в древния Перперикон екипът му напредва бавно и внимателно.

Засега в България се откриват само мъже вампири. 

Това обаче не означава, че отнякъде няма да изскочи и вампирка. Няма причина да няма и жени, още повече че по етнографски данни вампирите са и от двата пола, коментира за „Монитор” проф. Николай Овчаров. 

По думите му въпрос на време е да се открие и дама със забит кол или желязо в гърдите.

821 хил. дела срещу борчлии за 7 г.
Частните съдебни изпълнители събират по 500 млн. лв. на година
Най-много са производствата срещу строителни фирми

Частните съдебни изпълнители събират средно по 484,3 млн. лв. годишно от неизрядни длъжници. За времето от 2006 г. до края на миналата година събраната сума достига 3,4 млрд. лв., а образуваните дела са над 821 хил., показват данни на Камарата на частните съдебни изпълнители. Оттам обясниха, че традиционно всяка година се увеличава броят на образуваните производства. Само през първата половина на тази година по предварителни данни постъпилите дела са около 100 хил. на брой.

От фирмите за събиране на вземания предупреждават още, че спадът в събираемостта на борчовете през летните месеци се отразява в ръст на на съдебните дела, започнати през следващите 3-4 месеца. „Причината за това е фактът, че кредиторите пристъпват към стартиране на съдебно събиране в случаите,

когато длъжникът не възстанови регулярните си плащания коментира пред „Монитор” Нина Станчева, управител на „Агенция за събиране на вземания”.

Според частните съдебни изпълнители обаче увеличението на заведените дела няма сезонен характер. „При колекторските фирми може и да оказват влияние летните месеци, но при нас зависи от това кога банките ще решат да си изкарат едно вземане като просрочено”, коментира Валентина Иванова, председател на Съвета на Камарата на частните съдебни изпълнители. Според нея най-често се водят изпълнителни дела по линия на междуфирмената задлъжнялост. „Това е сериозен проблем. Всяка една фирма може да бъде и кредитор и длъжник едновременно, защото по веригата има да дава и да взема. По отношение на длъжниците по-голям брой са строителните фирми”, обясни Иванова. По думите й значителен брой дела се водят и заради просрочени потребителски кредити които са значително повече от нередовните ипотечни заеми.

Междувременно от регистъра на публичните продажби става ясно, че в момента нови собственици се търсят за 3925 имота на закъсали длъжници. Обявените на търг превозни средства са 125, а продажбите на друг вид имущество са 394. По принцип в публичната продан могат да участват както физически, така и юридически лица. Тя се прави на принципа на търг с тайно наддаване. Предложенията с цените се подават в канцеларията на районния съд по местонахождение на имота. Те трябва да бъдат поставени в запечатан плик, заедно с квитанция за внесения депозит. Той е 10% от началната тръжна цена на имота или вещта, обявена за продан. Депозитът се внася по сметка на съдебния изпълнител.

Експерти припомнят, че купувачът се обявява на първия работен ден, следващ края на проданта. Отварянето на предложенията се прави в сградата на съответния районен съд и там могат да присъстват всички участници. След обявяване на най-високото предложение може да има и устно наддаване. Началната цена на наддаването е най-високата предложена писмена стойност. Победителят трябва да си приспадне депозита и да плати цялата дължима сума в срок от 7 дни след приключване на проданта по сметка на частния съдебен изпълнител.