Атака внесе в Парламента проект за пълен неутралитет при конфликт в Близкия изток

Народните представители от Атака Калина Балабанова и Николай Александров внесоха в деловодството на Народно събрание проекта за решение за обявяване на пълен неутралитет и неизпращане на български военни контингенти при евентуален военен конфликт в Близкия изток.


Атака внесе в Парламента проект за пълен неутралитет при конфликт в Близкия изток

Възможността от включване в конфликтната зона на международни субекти като Иран, Русия и Китай би поставил страната ни в неблагоприятно положение и мишена за военни и терористични удари на българска територия, се казва в мотивите към проекторешението. На този етап България не разполага с ракетен отбранителен щит. Този факт поставя държавата ни в невъзможност да защити суверенитета, живота, здравето и собствеността на българските граждани от една подобна заплаха.



Прякото или косвено участие на Република България в подобен конфликт автоматично ще превърне държавата ни в сигурна и легитимна цел за терористични удари на българска територия от страна на организации като Хизбула. Въпреки сериозните разходи от страна на държавата ни в сферата на антитерористичната дейност, в резултат на небалансирана външна политика ние се превърнахме в жертва на терористичния удар в Сарафово.

Евентуално включване на български военен контингент в конфликтната зона от страна на българското правителство разбира се би довело до сериозни финансови разходи за държавата ни. Тезата за подобряване на оперативната съвместимост между българските военни формирования и чуждестранните ни партньори не би бил достатъчно силен аргумент поради факта, че българските войници и офицери вече натрупаха нужния опит  в редица съвместни операции в държави зад граница, както и в множество общи военни учения.

През вековете българите са водили предимно отбранителни и освободителни войни. Смятаме, че България не трябва да участва в една агресия, която  цели единствено присвояването, ограбването и колонизирането на ресурсите и благата на чужда държава.