Министър Терзиева дава бившия шеф на ВиК Добрич на главния прокурор

За нарушенията, които са констатирани по време на управлението на Радослав Русев са сезирани още Агенцията за държавна финансова инспекция и Главна инспекция по труда, съобщи в Добрич министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева. През септември в дружеството влиза Главният инспекторат на Министерски съвет да разследва нарушенията.

Министър Терзиева дава бившия шеф на ВиК Добрич на главния прокурор

След смяната на Радослав Русев е установено, че дружеството е в лошо финансово-икономическо и производствено-техническо състояние. Отчетените загуби на ВиК Добрич били некоректно отразени в документацията, каза министър Терзиева. Тя съобщи, че общата сума на задълженията на дружеството към различни доставчици и от натрупани кредити е 28 730 000 лева. В отчета на Русев фигурирали с 2 млн. лв. по-малко.



Според Десислава Терзиева е недопустимо загубата на вода по преносната мрежа да е 84%. Освен това, Русев не е предприел енергийноефективни мерки, а напротив – разходите за ток били 834 000 лева средно на месец.  По повод разпространено от него открито писмо срещу уволнението му, министърът съобщи, че той й е представил програма за развитие на дружеството едва след отстраняването му от длъжност. Оставя неразплатени суми към Енерго-Про в размер на 1 659 802 лв.

Новият управител Юлиян Иванов подписва на 9-ти август споразумителен протокол за разсрочване на това задължение. След това Енерго-Про предявява иска за допълнителна сума от 738 000 лв. В рамките на 15 дни от встъпването си в длъжност, Иванов успява да събере и внесе по сметката на ЕРП-то 1 030 000 лв. В началото на септември той ще представи своята оздравителна програма за ВиК Добрич на министъра.

Според Десислава Терзиева 25% от загубите във ВиК дружествата в страната са от неплащане на консумирана вода – това е основният им проблем.

Днес в областна управа беше подписан нов споразумителен протокол между Енерго-Про и ВиК, за разсрочие на плащането на дължими суми за консумирана и незаплатена ел. енергия. Страните се споразумяха дължимата сума в размер на 1 546 675.73 лв. да бъде изплатена в срок до 28.02.2014 г. на шест вноски, като първата от тях - 300 000 лв., трябва да се погаси до 30.09.2013 г.