От НФСБ настояват за бързо отваряне на границата при Северняк

Опасенията им са, че новоизграденият пътен участък ще остане неизползваем, заради липсата на КПП, а връзката е крайно необходима за оживлението на крайграничния регион

От НФСБ настояват за бързо отваряне на границата при Северняк

Регионалният координатор Костадин Костадинов и председателят на Национален фронт за спасение на България в Добрич Иван Кушнеренков организираха днес среща с журналисти на тема „Развитието на трансгранични инфраструктурни проекти на територията на област Добрич”.

На 26 септември м.г. правителството одобри решение за разкриване на 2 нови пропусквателни пункта на границата ни с Румъния (припомнете си тук). Към момента е рехабилитиран участъкът от пътя от Александрия до Северняк, като ремонтът приключи през юни. Все още обаче не е започнала работа по новият път от 1300 метра, който трябва да свдърже селото с границата – от румънска страна съоръжението е изградено преди месеци. Еднокилометровата отсечка в нашата област трябва да е готова през октомври.

Това, което притеснява членовете на НФСБ е, че не се знае кога ще бъде изграден контролно-пропусквателения пункт, заложен в инвестиционния проект. Опасенията им са, че той няма да заработи, подобно на други пет трансгранични пътища в страната, т.е. пътища за никъде, като Маказа, който е готов от 2 години, но стои неизползван, заяви пред журналисти Костадин Костадинов.

В Румъния има 1500 фирми със 100% български капитал, докато румънските фирми у нас са едва 200, 1400 са със смесените, съобщи Костадинов.  Над 2 млрда евро е обменът между двете страни, в полза на България. Румънските туристи са друга важна причина да се действа максимално бързо за новото КПП. Единственият шанс на изоставените, обезлюдени крайгранични села е отварянето на границата, което ще доведе до оживление и в центъра на Добруджа с КПП-та в общините Крушари и Кайнарджа.

От НФСБ изпращат писма до министерствата на транспорта, регионалното развитие, външно и вътрешно, с искане за ясен ангажимент кога ще бъде отворена границата. Те настояват за информация за сроковете и контрол върху изпълнението от държавното ръководство.