Добруджански фолклорен събор "Богородица" ще се проведе в края на седмицата

На 24 и 25 август ще се проведе XVIII–то издание на Добруджански фолклорен събор "Богородица", организиран от Община Генерал Тошево и НЧ "Светлина – 1941".

Добруджански фолклорен събор "Богородица" ще се проведе в края на седмицата

Тази година ще участват над 65 певчески състава и 70 индивидуални изпълнители.



По традиция събор "Богородица" е сцена за изява на самодейни, певчески и танцови състави от цяла Североизточна България. С най-много фолклорни групи и участници ще се представят областите Добрич, Варна, Шумен и Силистра. Освен на автентичен фолклор, гостите на събора ще могат да се насладят на изпълнения на бесарабските българи от Ансамбъл за народни песни и танци „Родолюбие”, гр. Тараклия, Република Молдова, както и ансамбъл „Кадъйнча”, с. Червеноармейское (Кубей),  Болградски район, Република Украйна. Очаква се на сцената да се изяват състави и от съседна Румъния, от Негру вода, Наводари и Мангалия.   

Добруджански фолклорен събор "Богородица" цели  опазване, съхраняване и популяризиране фолклорното богатство на Добруджа, а регламентът му няма конкурсен характер. С изданията си през годините, народният фестивал се утвърди като най-мащабното събитие от Културния календар на Община Генерал Тошево и вече две десетилетия  създава мостове  между поколенията, като стимулира интереса на младите към българското народно творчество и традиции.    

Всички почитатели на  автентичния фолклор могат да му се насладят в събота и неделя (24 и 25 август) от 10 ч. до 17. ч. в Лятно кино – Генерал Тошево.