Евродепутатът от Добрич Антония Първанова посъветва Бойко да отстрани Цветанов

Евродепутатът от Добрич Антония Първанова посъветва Бойко да отстрани Цветанов
Мисля, че премиерът има достатъчно силен инстинкт за политическо оцеляване. Не е въпрос дали ще жертва вътрешния министър Цветан Цветанов, а кога ще го направи. Колкото по-скоро, толкова по-малко щети ще има по отношение на себе си и на политическата партия, която представлява. Това коментира пред Информационна агенция КРОСС Антония Първанова, евродепутат и член на Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа /АЛДЕ/. Ако премиерът не предприеме мерки, значи се идентифицира с действията на Цветанов, а те ясно бяха определени като злоупотреба с власт и служебно положение и нарушение на законите в България, подчерта тя.

Антония Първанова направи коментар и по отношение на снощния дебат в Европейския парламент относно използването на СРС-та в България: „Интересните са две неща. Първо - че дебатът не беше по повод на питане на депутати, а беше по повод на изявление на Комисията във връзка със скандала с подслушванията в България, което показва, че комисията продължава да наблюдава този скандал и процесите около него - това пролича и от изказването на комисаря, който представи позицията на Комисията.

 

Той много ясно заяви, че Комисията ще продължи да наблюдава процесите в България по отношение на СРС-тата, както и защитата правата на гражданите. Мисля, че оттук нататък няма никакви съмнения, че България е разглеждана като страна, която има какво да направи в тази сфера. Също така стана ясно, че проблемът не е само с подслушванията, проблемът е и с полицейския произвол. Мисля, че този дебат е само началото от процеса на прилагане на европейското законодателство в размера и духа на европейските принципи.

 

България трябва да се съобрази точно с този стил на прилагане, а не да залита към неконтролируемо развихряне на полицейски акции. Еврокомисарят Андрис Пиебалгс каза, че изглежда така, сякаш българското законодателство отговаря на европейското, но тъй като има злоупотреба с това законодателство и съответно комисията ще продължи да извършва мониторинг. При това изявление на комисията не беше поставено толкова под въпрос нарушението на европейското законодателство, а злоупотребата в ущърб на гражданите и в противоречие на Европейската харта, Хагската конвенция и на Лисабонския договор. Изявленията на министъра на вътрешните работи и действията на полицията са злоупотреба с власт и злоупотреба със законодателството. Има полицейски произвол.

 

България е страна, срещу която има 27 дела, спечелени в Съда за правата на човека в Страсбург, за полицейски произвол. България е страна, в която по отношение на СРС-тата държавата не може да гарантира защита на информацията от тези СРС-та. Освен това, има тенденция на повишаване на използваните СРС-та, а в същото време - намаляване на ефективността.

 

 България е страна, в която гражданска инициатива е проверявана от ДАНС и гражданите биват притискани да се отказват от подписите си. България е страна, в която се извършват показни полицейски акции с използване на свръх сила, която е неадекватна на ситуацията. България е страна, в която граждани, участващи в мирни протести по повод на икономически проблеми, биват викани в последствие в полицията - не защото нарушават реда, а за да дават обяснение.

 

България е страна, в която излиза декларация на управляващата политическа партия, в която се казва, че организираната престъпност и политическата опозиция действат съвместно, те са врагове на ГЕРБ, а който е враг на ГЕРБ, е враг на държавността. Само че тази реторика някой трябва да обясни на хората с твърде малък опит, които се опитват да управляват държавата и то го правят лошо, че такава реторика е от стила на Мусолини, на Хитлер.

 

Това прозвуча в ЕП от колегите от други страни, че това силно ги притеснява. Италианците заявиха, че това не е подходящо за страна-членка на ЕС в 21 век. Ролята на евродепутатите и въобще на депутатите е да защитават гражданите, а не политическата си партия. Освен това, в ЕП и ЕК беше изпратен доклад от Института за модерна политика. Този доклад с факти доказва, че България, която от 2001 г. хармонизира своето законодателство, в момента дехармонизира това законодателство чрез закони, приети в парламента, т.е. това, което ние сме приели като закони, отговарящи на директиви, сега го поправяме и приемаме такива поправки в българските закони, които започват да противоречат на европейското законодателство.

 

Въпросът е дали българският парламент го прави от незнание и некомпетентност или българският парламент /правителството, защото то внася закони/, го прави нарочно. Ние започваме да се държим неадекватно. България е единствената страна, която има подобно законодателно поведение и това е притеснително. Ние се държим като страна, която е изключена от ЕС и приемаме мерки за дехармонизиране на законодателството".


Източник: КРОСС
Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+