Добрич - водещ в черната класация на самоубийствата

Само през изминалата година 3005 българи са посегнали на живота си, 766 са завършили със смърт. Летните жеги отключват депресиите е самоубийствата скачат, предупреждават експертите. Петгодишно момче е най-малкият самоубиец у нас, най-възрастният е жена на 97 години. Това сочат регистрите на Националния център по обществено здраве.

Добрич - водещ в черната класация на самоубийствата

Младежите най-често гълтат свръхдоза хапчета заради любовна мъка, а старците избират бесилото заради болест или самота. Другите най-предпочитани методи за самоубийства са самоотравяне с химични средства, хвърляне от височина и порязване с хладно оръжие, разкри пред "Телеграф" д-р Владимир Наков от сектор "Психично здраве" към Националния център по обществено здраве . При опитите с огнестрелно оръжие пък е интересен феномен. През 2010 г. е регистриран спад на тези случаи с 25%. Година по-късно обаче има ново увеличение с повече от 50%, посочи д-р Наков.

Любовната мъка, раздяла и самота са един от най-честите поводи за самоубийства. Следват липсата на работа и препитание, семейни проблеми и конфликти, телесно или психично заболяване или други. Според д-р Наков населението ни е разделено на уязвими групи, които се идентифицират като приоритетни в в Националната програма за превенция за самоубийствата. Като лица с висок риск и суицидно поведение се определят хора с психични и тежки саматични заболявания, ученици от 10 до 18 год., военнослужещи, служители на МВР, медицински професионалисти, членове на "близкото обкръжение" на лица, извършили опит за самоубийство, жени във фертилна възраст, безработни мъже от 25 до 50 год., възрастни самотни хора и затворници. По отношение на пол и възраст пък данните показват, че към самоубийство прибягват по-често по-възрастните мъже и по-млади жени. Средната възраст на самоубиеца от мъжки пол е 47 години, а при дамите - 37 г.

Черната класация за самоубиствата в страната водят градовете Добрич, Ловеч и Разград.

Най-пресният случай за опит за самоубийство стана в метрото в София. Самоубийцата леля Даре от "Надежда" е оставила предсмъртно писмо на мъжа си, преди да тръгне на работа. Тя най-вероятно е посегнала на живота си, защото страда от онкологично заболяване.

Дарина е работила в отделението по кардиология. Тя имала рак на дебелото черво и от година и половина била в болничен. Преди време идвала в отделението да види колежките си и била отчаяна, защото нямала пари да се лекува.