Наближава нощта на падащите звезди

Наближава нощта на падащите звезди
На 12 срещу 13 август ще падне ежегодният дъжд от звезди – Персеиди.

Те вече валят, от 17 юли, но не толкова забележимо. Максимумът им ще е в нощта на 13 август. От стотици години хората вярват, че когато видят падаща звезда, ще се сбъдне тяхно желание. Това прави нощта на падащите звезди и нощ на сбъднатите мечти.

Тогава в небето ще могат да се видят по около 100 бели, бързи метеора на час, разказа пред БТА Пенчо Маркишки от Института по астрономия към Българска академия на науките. Всъщност науката оборва теоритята за сбъднатите желания. Според Маркишки т. нар. "падащи звезди" са метеори и нямат нищо общо с истинските звезди. Персеидите, както и всички останали метеорни потоци, са остатъци от опашката на някога минала комета през вътрешната част на Слънчевата система.

Под действието на слънчевите лъчи, от ядрото на приближаващата се комета започват да се отделят частици, пара, газ и прах. Те образуват опашките, с които са известни кометите, като дължината им е милиони километри.

След минаването на кометата, в продължение на десетилетия и дори столетия, частици от опашката й продължават да се разсейват в пространството.

Докато през 2012 и 2011 г. условията за наблюдение на Персеидите бяха неблагоприятни, заради пълната Луна, през тази година ще има добри възможности, коментира Маркишки.

В нощта срещу 13 август лунният диск ще бъде осветен 33 процента, а Луната ще залезе в 23.03 часа в София и около 19 минути по-рано в Източна България (Варна), посочи специалистът.

Това са добри условия за наблюдателите, тъй като при пълнолуние, се създава светъл фон на небето, което пречи да се виждат по-слабите обекти.

След залеза на Луната, до края на нощта, Персеидите ще могат да се видят ясно в малките населени места и сред природата.

Уличното осветление и праховото замърсяване в големите градове, създават светлинно сияние, което пречи на ефективното наблюдение на метеорния поток.

Ако сте на подходящо място обаче, след като Луната наближи хоризонта - около 22,30 часа, до 24.00 часа, условията за наблюдение на Персеидите ще са отлични.

Много добра ще е видимостта и до края на нощта.


Източник: bNews
Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+