Спират съкращенията в Българската армия; 30% от хората по света на БГ кисело мляко

Свидетел сочи връзка между Новите килъри и Наглите, Охранителна фирма съди Жоро Милионера за 100 000 лева

Спират съкращенията в Българската армия;  30% от хората по света на БГ кисело мляко

24 часа

40 000 двойки чакат дарена яйцеклетка

Поне 40 000 двойки у нас се нуждаят от дарена яйцеклетка, за да имат шанс за бебе. Това каза специалистът по репродуктивна медицина д-р Георги Стаменов.

Донорската програма е последната стъпка в лечението на стерилитета. Все повече жени се включват като дарители безвъзмездно и анонимно, казаха координатори по донорство.

Те най-често са на възраст между 30 и 34 г., с висше образование и добра професионална кариера, сочи профилът на дарителките. Задължително условие е да са станали майки поне веднъж.

В 99 на сто от случаите имат подкрепата на съпруга си, което е изключително важно, уточни д-р Стаменов.

Жените могат да бъдат донори, докато с техни яйцеклетки се стигне до 5 успешни бременности, включително и собствените им деца.

24 часа

Служителки в паспортните служби крият от клиентите, че има ПОС терминали

Служителите от паспортните служби и КАТ в страната масово не уведомяват гражданите, че могат да си спестят банковите такси при издаване на лични карти, задгранични паспорти и шофьорски книжки.

"24 часа" съобщи в понеделник, че в службите за издаване на лични документи и подразделенията на КАТ в в столицата и по-големите градове са монтирани общо 402 ПОС терминала.

Проверка на вестника установи обаче, че хората не подозират за възможността да платят директно на гише, като си спестят банковата такса.

Труд

Свидетел сочи връзка между Новите килъри и Наглите

Трима от "Новите килъри" са участвали поне в две отвличания, за които се води дело срещу бандата на "Наглите". Това съобщил един от свидетелите на прокуратурата, чиито разказ бе цитиран преди дни в съдебната зала.

На разпит пред съдия мъжът обяснил, че в похищението на Васил Маникатов са участвали соченият за тартор на "Новите килъри" Валентин Янев-Вальо Бореца и хората му Симеон Николов-Мони Дебелия от Вакарел и Радослав Раденков-Ради от Нови хан.

Свидетелят разяснил също, че групата на Бореца получавала информация за полицейски акции. Бандата научавала и кога даването на откупи се наблюдава от ченгетата.

Все още не е ясно дали въз основа на показанията на този свидетел ще бъдат повдигнати обвинения.

Труд

Охранителна фирма съди Жоро Милионера за 100 000 лева

Охранителната фирма G4S, в която работеше осъденият за присвояване на 1,4 млн. лв. Георги Енев, ще заведе дело срещу него за 100 000 лв. На 22 юни миналата година мъжът, станал известен като Жоро Милионера, открадна парите от инкасо автомобил, който трябвало да пази.

Преди дни Енев бе осъден на 8 години затвор за престъплението си. Той призна изцяло вината си, но и до днес мълчи къде са парите. Единственото му имущество е мотопед, който вече бе конфискуван от държавата.

Охранителната фирма не търси от него всички откраднати пари, тъй като сумата е застрахована и трите банки, на които е била, вече са я получили обратно от застрахователната компания. Малка част от парите обаче не са покрити от защитата на полицата и са платени от G4S.

Стандарт

Социолози с две заплати

По две заплати вземали социолозите от НЦИОМ, за да мерят рейтингите на властта. Това разкри одит за работата на центъра от 1 януари 2012-а до 30 юни 2013 г. За едно и също проучване анализаторите вземали заплата два пъти - по трудов и по граждански договор. Социолозите си раздавали бонуси с парите, спечелени от частни поръчки, макар да са длъжни да ги отчетат в хазната. Освен това за година и половина са изплатили на външни лица 211 879 лв. без подписан договор. Проверката показала, че част от наетите анкетьори са роднини на служители в НЦИОМ. Заради тези нарушения шефът на парламента Михаил Миков ще сезира прокуратурата. Председателят на Народното събрание стои твърдо зад идеята НЦИОМ да бъде закрит.

Стандарт

Чобанов: Ще пращам сметките на президента

До два дни президентът Росен Плевнелиев ще се произнесе дали налага вето върху поправките в бюджета. Това съобщи снощи администрацията на държавния глава, уточнявайки, че Плевнелиев е получил разчетите едва вчера следобед.

Над два часа вчера финансовият министър Петър Чобанов защитаваше пред Росен Плевнелиев актуализацията на бюджета. След срещата на четири очи ковчежникът заяви: "Може би ще уведомявам в оперативен порядък г-н президента какви нови искания за разходи идват към мен. Даже ще посъветвам министрите да го копират в кореспонденцията, за да се види, че ситуацията наистина е доста сериозна и тази актуализация на бюджета не се прави от прищявка".

По думите на Чобанов Росен Плевнелиев посочил, че има нагласа за "някакъв тип вето". Запитан какви са аргументите на президента политически или бюджетни, Чобанов отговори: "По-голямата част остават политически".

Монитор

30% от хората по света на БГ кисело мляко

Над 2 млрд. души в света консумират кисело мляко, приготвено от оригинална българска закваска, съобщи изпълнителният директор на единственото държавно предприятие в млечната индустрия Васил Зографов. Уникалният продукт с произход България се изнася в Канада, Япония, Китай, Тайланд, Финландия и други страни. „Клиентите ни са много повече в чужбина, отколкото у нас", казва специалистът. Истинското българско кисело мляко трябва да бъде произведено със стартерни култури, които растат у нас, уточни Зографов. Тайната на българската закваска е, че съдържа живи микроорганизми на два бацила ­ лактобацилус булгарикус, известен още като българската пръчица и термофилният стрептокок. На тяхната симбиоза се дължи специфичният вкус и аромат на оригиналното българско кисело мляко, категорични са експертите.

Сега

Мафията в България пере пари чрез казина, барове и автокъщи

Всички сфери, в които през последните години се реализират доходи в България, са използвани от организирани престъпни групи и за пране на пари. Това става ясно от последния юнски доклад на Бюрото за борба с наркотиците към Държавния департамент на САЩ за легализирането на мръсни пари в различни държави по света. Според документа на практика няма област, в която мафията да не е разпростряла пипалата си, за да изпере придобитите от наркотици, проституция, контрабанда, оръжие, данъчни измами и източване на банкови сметки.

"Казина, нощни клубове, автокъщи и в по-малка степен търговци на едро са най-честите обекти, свързани с прането на пари в България", се посочва в документа. Другите области, където престъпните групи предпочитали да легализират средствата си, са туризмът и организирането на различни игри, включително и онлайн залаганията. Причината България да продължава да е притегателна сила за мръсните капитали са все още развиващият се финансов сектор, големият дял на сивата икономика и високият дял на кешовите разплащания.

Дума

Спират съкращенията в Българската армия

Военният министър Ангел Найденов променя армейски планове, с които ще бъдат отменени планирани съкращения, съобщиха от МО вчера. Ще бъде спряна реорганизацията на специалните сили в Пловдив, които трябваше да се трансформират от бригада в полк и да бъдат уволнени 300 души. Прекратява се и реорганизацията в авиобазата в Безмер, при която трябваше да останат без работа 200 военнослужещи и 20 цивилни служители.

Военното поделение във Враца, което бе закрито по време на управлението на ГЕРБ, ще бъде възстановено през 2014 г., съобщи Найденов. По думите му се предвижда за година финансовите средства за личен състав и текуща издръжка на военното формирование да са в рамките на 4 800 000 лв., а щатният състав - от около 250 души. Поделението ще участва в национална отбрана, подготовка и участие в мисии и подпомагане на населението при бедствия и аварии, подчерта Найденов. Той припомни, че при закриването му бяха съкратени около 500 човека.