Асфалтираха 7 километра в индустриалната зона по трансграничен проект

Община Добрич успешно приключи дейностите по проект «SMART - Устойчивост, мобилност, достъпност в трансграничния регион Констанца - Добрич - транспортна инфраструктура». 8 милиона евро бяха успешно инвестирани в реконструкция на три пътни отсечки в Добрич и пътно оборудване в Констанца.

Асфалтираха 7 километра в индустриалната зона по трансграничен проект

Днес в Тедива се състоя заключителната конференция по проекта, на която присъстваха кметът Детелина Николова и председателят на ОбС Добрич Ангел Табаков, зам. кметът Надежда Петкова, представители на Областен съвет Констанца и Николета Минку от Съвместния технически секретариат за подкрепа и поддръжка по програмата в Кълъраш.





Община Добрич и Областен съвет Констанца реализираха втория си общ проект с европейско финансиране. Той е на стойност 7 834 096, 25 евро и цели подобряване достъпността до транспортната инфраструктура в двата региона. Проектът „SMART" е финансиран безвъзмездно по ОП "Трансгранично сътрудничество България - Румъния 2007 - 2013", която се управлява от румънското министерство на развитието, благоустройството и жилищата в Букурещ.


За Община Добрич финансирането е в размер на 4 508 616, 25 евро. Дейностите бяха насочени към реновиране на пътни отсечки в Добрич и доставка на пътно оборудване в Констанца. Община Добрич реконструира напълно важни пътни отсечки, които имат роля на транспортен вход-изход на града в посока Констанца. По тях преминава основният пътникопоток в двете посоки от Констанца към Добрич. Отсечките осъществяват връзката с индустриалната зона в града, където са концентрирани множество икономически обекти, а също и с централната градска част. Трансграничният поток вече се движи по изцяло обновените бул. „25 септември" в участъка между Военни гробища и околовръстен път, улица „Калиакра" и улица „Поп Богомил", с обща дължина 6783 метра.



Със своите 3 325 000 евро от проекта, Областният съвет в Констанца е закупил 19 транспортни съоръжения и уреди, чрез които да бъде улеснен трафика и стокообмена между двете области. Повечето от тях са много функционални – за разчистване на сняг и при пътни инциденти, за опесъчаване; роторни машини с висока проходимост, вкл. до 10 метра под вода; 4 пикапа за мониторинг и контрол на трафика; 3 пожарни, една многофункционална кола в помощ на Гражданска защита и 6 линейки с различно оборудване. Представителите на Областния съвет в Констанца пожелаха никога да не се налага да бъдат ползвани, но при необходимост, машините са на разположение и на Добрич.


Две от колите, които ще следят трафика


Проектът стартира през 2011 г. и продължи 25 месеца. В рамките на проекта се изработи още проучване, анализ и оценка на трафика в трансграничната зона Добрич - Констанца, както и съвместна стратегия за подобряване на трансграничната мобилност. Стратегията и добрите партньорски  взаимоотношения са предпоставка за реализиране на още инициативи с регионално значение в рамките на бъдещата трансгранична оперативна програма.