От БСП са несъгласни с бюджета на Добрич

Задълбоченият анализ на отчета на Бюджет 2010 и проекта за Бюджет 2011 на Община Добрич показва тревожни тенденции, заяви на пресконференция днес областният и общински лидер на БСП Владимир Калчев.

От БСП са несъгласни с бюджета на Добрич

Социалистите на са съгласни с изпълнението на планираните собствени приходи за миналата година. Според Калчев липсва последователна политика за развитието на местния бизнес в Добрич. Той постави въпроса и колко лихви ще се платят по общинския банков дълг, защото според него това не е ясно. Недопустимо е общинската администрация да се дофинансира от местните приходи, допълни председатялт на БСП - Добрич.


 

Той посочи, че заложените за тази година 800 000 лева за спорта в Добрич, от които 600 000 лв. за футбол и 300 000 лева за изграждането на паметник на ген. Иван Колев ще затруднят бюджета в края на 2011 г. Владимир Калчев заяви, че когато се отдават средства за спорт, трябва да има безпристрастност, защото освен футбол в града ни има и други спортове като хандбал, волейбол, бокс. БСП ще подкрепи предложението на Тодор Спиров от бюджета да бъдат осигурени 10 000 лв. целева субсидия за шахматния клуб. 

 

Предложеният бюджет на Община Добрич за тази година е неамбициозен, заяви на пресконференцията общинският съветник Деян Дяков. Като източник на допълнително финансиране той посочи възможността дългогодишните ползватели на общински жилища да ги закупуват. По този начин, според него през тази година в хазната могат да влязат още 2 500 000 лева. 

 

Дяков заяви още, че съвместно с другите общини в региона ще се изработи предложение, което ще бъде внесено в Народно събрание, Министерски съвет и Президентство, 7 септември или 25 септември да бъде обявен за Ден на Добруджа и датата да има статут на национален празник.

 

През юни ще станат ясни кандидатите за кмет на БСП по места в областта, както и листите за общински съветници, съобщи още областният и общински председател на партията Владимир Калчев. В момента отлив от БСП в региона няма, заяви той във връзка с въпроса дали има такъв в посока АБВ. Калчев допълни, че не е чул и новата организация да има структура в Добрич. Отлив от БСП е имало в посока към ГЕРБ през 2009 г. след изборите, поясни той.

 

Преброяването означава доста сериозна изненада за Добрич, пък коментира Деян Дяков. Общината скоро ще попадне в друга категория - с население под 100 000 човека, и това ще се отрази на субсидиите на града. Общинският съветник изнесе и цифри, които показват намаляване на средните и големи предприятия в Добрич, за сметка на дела на микро и малките фирми.

 

Делото за синята зона в Добрич е насрочено за 23 март във Върховен Административен съд , съобщи още на брифинга Владимир Калчев. Жалбата срещу платеното паркиране е заведена от него и съдът в Добрич вече се произнесе по нея.