Потвърдиха 13 години строг затвор за изверг, гаврил се 6 часа със старица

Окръжен съд – Добрич потвърди наложеното на 47-годишния Андон Сл. Илиев от Районен съд – Ген. Тошево наказание 13 години лишаване от свобода при първоначален строг режим. Той е осъден също да заплати на пострадалата от трите му деяния обезщетение за причинените й неимуществени вреди в общ размер 12 000 лв.

Потвърдиха 13 години строг затвор за изверг, гаврил се 6 часа със старица

Андон Илиев обжалва пред въззивния съд присъда от 13.02.2013 г., с която Районен съд – Ген. Тошево го е признал за виновен в това, че на 27.11.2012 г. в с. Спасово, община Ген. Тошево, е влязъл в чуждо жилище, собственост на 80-годишната тогава жена, като употребил за това сила, въоръжен с нож. Същия ден той е извършил действия с цел да възбуди и удовлетвори полово желание без съвкупление с пострадалата, като стореното е особено тежък случай. Той направил и опит да се съвкупи с жената, като я принудил към това със сила и заплашване, като деянието е останало недовършено поради независещи от него причини. Съдът е оправдал Илиев, че е извършил третото деяние в условията на опасен рецидив.



Първоинстанционният съд е разгледал делото по института на съкратеното съдебно следствие и е наложил наказания за всяко от деянията. За първото Илиев е осъден на 3 години и 4 месеца лишаване от свобода. За второто е получил 6 години и 8 месеца лишаване от свобода, а за третото - 8 години и 8 месеца лишаване от свобода при строг режим. След като е групирал трите наказания, Районен съд – Ген. Тошево е определил на 47-годишния общо наказание от 8 години и 8 месеца при строг режим. Решаващият съд е увеличил това наказание с още 4 години и 4 месеца и определил Илиев да изтърпи 13 години лишаване от свобода при строг затворнически режим.

Недоволен от присъдата той я обжалва пред въззивния съд и моли, наказанието му да бъде намалено, предвид направените от него пълни признания.

По делото са приети две съдебно-медицински експертизи на пострадалата и една на подсъдимия. Последната показва, че той няма психични отклонения, но е емоционално нестабилна личност, към момента на деянието той е могъл да разбира свойството и значението на постъпките си и да ръководи действията си. В инкриминирания период той се е намирал в обикновено алкохолно опиване от средна към тежка степен, което не го е лишило от възможност да разбира и ръководи постъпките си.

Въззивният съд намери, че съобразявайки се с установените факти, Районен съд – Ген. Тошево законосъобразно и обосновано е направил своите изводи и е признал Илиев за виновен в нарушаване на неприкосновеността на жилище нощем и въоръжен, в блудство и опит за изнасилване и го е оправдал по обвинението, че деянието е извършено при условията на опасен рецидив.      

Окръжен съд – Добрич смята за безспорно установено, че липсват смекчаващи вината обстоятелства, за да бъдат намалени наказанията на подсъдимия.

Законосъобразно първата инстанция е групирала трите наказания, определила е за изтърпяване най-тежкото от тях и го е увеличила. По отношение на това въззивният съд обръща внимание на особената тежест на трите извършени от Илиев престъпления. Дързостта, с която е влязъл в чужд дом посред нощ, изключителната последователност в нанасянето на удари върху пострадалата самотница, за да постигне целеното съвкупление, всичките му отвратителни по своето съдържание действия спрямо жена на 80 години, включително продължителността им – повече от 6 часа, цялото му поведение - от влизането в къщата до напускането й, представлява един изключителен дързък душевен и физически тормоз върху жена, която може да му бъде майка и независимо от нейните молби да я остави на мира.

Тези факти мотивират Окръжен съд – Добрич да приеме, че наказанията на Илиев са определени правилно, при явна справедливост и са съобразени с изискванията на Наказателния кодекс за обща и лична превенции, които трябва да се постигнат по това конкретно дело.

Въззивният съд счете, че уважените граждански искове са основателни, а определеното обезщетение е справедливо. Решението е окончателно.