Децата са по-можещи в уеб, отколкото в живота

Повечето от тях имат способности да играят на компютър, но не и да карат колело, разкри глобално проучване

Децата са по-можещи в уеб, отколкото в живота

Повечето от малките деца могат да играят на компютър, но не и да карат колело, признават техните майки. 58% от децата на възраст между две и пет години знаят как да играят базова компютърна игра, докато колело могат да карат 52%, разкри глобално проучване на AVG сред майките онлайн.

 

63% от децата в изследваната категория са способни да включват и изключват компютъра, а 69% могат да използват мишката. За сравнение, едва една пета от малките плуват сами, 11% могат да си вържат връзките на обувките без чужда помощ и 20% знаят как да извършат спешно телефонно повикване.

Една четвърт от децата могат да използват браузър, 16% навигират между уеб сайтове, 15% познават поне един уеб адрес и 19% боравят със смартфон или таблет. В аспекта на реалния живот, 39% от децата знаят своя домашен адрес, 27% могат да закусват сами и 37% - да напишат първото и последното си име.

Проучването разкрива също, майките над 35 години по-добре учат децата за нещата от реалния живот, като например закуска или каране на колело.

Няма полово разделение при малките момчета и момичета, когато става въпрос за технологични умения. Според проучването, почти еднакъв процент от момчетата (58%) и (59%) момичетата могат да играят компютърни игри, както и да се обаждат по мобилния телефон (28% срещу 29%).

Изследването алармира, че децата не получават необходимите умения за реалния живот. Родителите трябва да дадат на децата си балансирана комбинация от знания за „живота” и технически умения, съветват експертите.