Кабинетът спешно ще гласува актуализацията на бюджета, плаща първо на бизнеса и болници

НАП: До 31 юли платете стари дългове от 2012 г.; Въдици и чаршафи на търг...

Кабинетът спешно ще гласува актуализацията на бюджета, плаща първо на бизнеса и болници

24 часа



 

Искате нов закон в ЕС - съберете 1 милион подписа

Европейските граждани вече имат по-силен глас след влизането в сила на Лисабонския договор. Ако съберат 1 милион подписа, те могат да предложат на Европейската комисия промяна в законите на съюза. Това става с помощта на Европейската гражданска инициатива. Тя е едно от главните нововъведения на Договора от Лисабон и е изключително важна за пряката демокрация в съюза.

Предложенията могат да се правят в области като околна среда, селско стопанство или обществено здравеопазване, в които ЕК има правомощия да предлага законодателство. Сред инициативите, които се организират в момента, са "Европейската инициатива за медиен плурализъм" и инициативата "Висококачествено европейско образование за всички".

Всяка инициатива стартира от комитет от 7 граждани, жители на 7 различни държави от 28-те страни - членки на съюза. След като инициативата бъде регистрирана на уебсайта на Европейската комисия, комитетът трябва да започне да събира заявления в нейна подкрепа. За 1 г. той трябва да събере необходимите 1 милион подписа.

 

 

НАП: До 31 юли платете стари дългове от 2012 г.

До 31 юли тази година всеки, който е пропуснал да декларира и плати данъци, например върху доходите си като физическо лице, които е трябвало да внесе до 31 декември 2012 г., сега може да ги обяви и преведе сумите, като попълни новия образец на данъчна декларация - 4001. Това казват от Националната агенция за приходите.

До 31 юли всеки, който получава доходи от наем и е дал апартамента си на друго физическо лице, нотариуси, адвокати, стоматолози и еднолични търговци, които се самоосигуряват, трябва да подаде нова декларация по чл. 55, ал. 1, обясняват още данъчните. Новият образец на декларацията се подава три пъти годишно. Сроковете съвпадат с тези за авансово плащане на налога - последния ден на всяко тримесечие.

Декларацията се подава и от всяка фирма, която изплаща на физически лица други доходи, извън тези по трудов договор и е задължена да удържи данъка.

 

Труд

 

Кабинетът очаква още дългове

Правителството очаква просрочията на държавата към бизнеса тази година да се окажат с 40%-50% по-високи в сравнение с началото на 2013 г. Затова с актуализацията на бюджета ще се заделят допълнителни средства за покриването им, научи "Труд" от източници от финансовото министерство.

Актуализацията на бюджета, която се очаква да бъде гласувана днес на заседание на правителството, предвижда 160 млн. лв. да бъдат насочени основно за разплащания към бизнеса. От тях трябва да се извадят към 11 млн. лв., които ще отидат за подпомагане на тютюнопроизводителите, и 5-6 млн. лв. за ремонт на болници. Това означава, че около 145 млн. лв. ще се насочат към фирми със забавени плащания по договори с министерствата.

 

 

Над 5000 лева месечно и си европеец

България категорично остава най-бедната страна в Евросъюза, показва ново мащабно социално изследване на Евростат, публикувано преди дни.

Статистиката е недвусмислена: заплатите ни са най-ниски, а рискът от бедност най-висок. Освен това сме сред шампионите по социално неравенство - делът на зле платените расте. През 2010 г. средната годишна заплата в България е била 4618 евро. Най-близо до нас е Румъния, където средната годишна заплата е била 6098 евро.

Само в още две държави от ЕС през 2010 г. е имало годишни заплати под 10  хил. евро. Това са Литва и Латвия, съответно с 7138 евро и 8357 евро. В същото време средната заплата в общността е 30  833 евро или 2569,42 евро на месец, които са равни на 5025,34 лева.

 

Стандарт

 

Вадят миньорите след седмица

Още цяла седмица може да е нужна на спасителите, за да стигнат до затрупаните миньори в рудник "Ораново". Това обяви шефът на екипа Валентин Костадинов вчера. Тонове скали и вода се изсипаха върху четирима работници там във вторник и ги затрупаха. Спасителите откриха двама от тях загинали, другите още се издирват. До момента е разчистена половината галерия, разясни Костадинов, обявявайки, че никой не знае още колко трябва да се копае, за да се стигне до затрупаните Иван Лазаров и Николай Михайлов. Спасителите са прокопали 26 метра досега, а до края на мината има още толкова. Шефът на спасителите допълни, че работата е много трудоемка, защото калната маса е лепкава. Все по-сериозен проблем са и скалните късове, които трябва да бъдат разбивани, което забавя процеса. "Спасителите напредват с не повече от 2,5 метра на денонощие", обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев.
Кабинетът плаща първо на бизнеса и болници

Актуализация на бюджета гласува на извънредно заседание в понеделник кабинетът "Орешарски". Веднага след това законът ще бъде внесен в парламента, като целта е да се приеме възможно най-бързо, съобщи финансовият министър Петър Чобанов.

Кабинетът ще се разплати първо с бизнеса и болниците. Това по сметки на финансовото министерство трябва да стане до 15 август. "Някои инвестиционни разходи трябва да бъдат направени за болници, които са в изключително лошо състояние", обясни Чобанов. И даде пример с лечебница за деца астматици, където има мухъл по стените.

Монитор

 

Въдици и чаршафи на търг

Съдия-изпълнители във Велико Търново са принудени да запорират и да продават рибарски такъми, кухненски съдове и дори спално бельо на длъжници. За да успеят да съберат колкото може по-голяма част от необслужваните кредити, изпълнителите обявяват на търг почти цялата движима собственост на длъжника. Така търговете на съдия-изпълнители в някои случаи заприличват на търгове на аукциони или на евтин битпазар.

В една от обявите комплект от три въдици с два резервни пълни комплекта от рибарски такъми - макари, кукички, плувки и тежест, се продават за 50 лв. Крачна шевна машина "Сингер" е с обявена начална цена 60 лв. Гордостта на звукозаписната техника на соца грамофон "Респром" с комплект плочи се харчи за 40 лв., а култовият мотоциклет „Иж" с кош и две метални каски - за 500 лв.

Продават се и съвременни марки нова и употребявана черна и бяла техника: телевизори, перални, хладилници и фризери, микровълнови и др. на цени от 20 до 1200 лв. Освен техника на търговете понякога излизат и чаршафите и възглавниците от спалнята на длъжника.

Сега

 

Кабинетът спешно ще гласува актуализацията на бюджета

Кабинетът спешно ще гласува на извънредно заседание днес актуализацията на бюджета за 2013 г. Целта е законопроектът да бъде вкаран веднага в Народното събрание и да бъде приет възможно най-бързо. Това каза финансовият министър Петър Чобанов пред "Дарик" радио през уикенда. Очаква се депутатите да излязат във ваканция в началото на август. Това означава, че имат само две седмици, за да гласуват промените и да се преборят с евентуално президентско вето. Вчера Реформаторският блок отправи призив към държавния глава да върне закона.

Дума

 

Драгомир Стойнев: Очакваме износ на над 7 милиарда квтч ток

С намалението на таксата, която пречеше на износа на електроенергия, се отпушва износът и очакванията са да изнесем над 7 млрд. киловатчаса ток. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по БНР, съобщиха от Министерския съвет. "Това е допълнителен приход", отбеляза министърът. Стойнев каза още, че намалението на цената на тока е доказателство, че правителството следва своята управленска програма. Ние още в началото заявихме, че няма да допуснем увеличаване на цената на електроенергията както за крайните потребители, така и за бизнеса, каза Стойнев. Средно с около пет на сто намаление на цените на тока от 1 август предложи преди дни Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.