КНСБ: Абсурдни решения в здравеопазването създават социално напрежение

КНСБ: Абсурдни решения в здравеопазването създават социално напрежение
На проведената късно снощи работна среща, председателствана от зам.-министъра на труда и социалната политика Красимир Попов, не се стигна до конкретно решение на проблемите, които създава новоогласеният Класификатор на професиите и длъжностите в България, съобщиха от КНСБ.

Представителите и експерти от МТСП, НАП, НОИ, работодателските организации и КНСБ не постигнаха договореност за решение на особено тежкия проблем в областта на здравеопазването. Административното решение да се изравнят медицинските сестри и лекари в една група с един минимален осигурителен праг от 780 лв. поставя под въпрос не само финансовата стабилност на болничното здравеопазване, но и създава допълнително напрежение между съсловните групи в него, коментират от КНСБ.

Недоумение буди поведението на представителите на НАП, които съветват мениджмънта на болниците да осигуряват на по-високите осигурителни минимални прагове от 780 лв., а да изплащат по-ниски възнаграждения? За да изпълняват необмислените промени, ръководителите на болнични заведения в страната са започнали да преназначават медицински сестри на по-ниската длъжност помощник-медицинска сестра, в нарушение на Закона, за да могат да ги осигуряват на договорения вече праг от 540 лв.
КНСБ и работодателските структури настояват министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов спешно да свика заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, след като преговорите снощи бяха провалени, за да се вземе бързо решение за създадената конфликтна ситуация.

Източник: КРОСС
Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+