Филиал на социалния патронаж в Тервел ще захранва нуждите на 5 села

МИГ Тервел - Крушари одобри още два социални проекта, касаещи възрастните хора

Филиал на социалния патронаж в Тервел ще захранва нуждите на 5 села

Те са по мярка 321 на Стратегията и са адресирани към разширяване на социалните услуги в тервелско. Община Тервел кандидатства в МИГ с общо три проекта, като първият от тях бе одобрен в края на юни. След като вече всички проекти са одобрени, ще започне работа по обществените поръчки, чрез които ще се изберат изпълнителите на строителството и доставките по проекта, съобщават от местната администрация.



Първият от двата новоодобрени  проекта е на обща стойност 140 000 лв. без ДДС. От тях 125 000 лв. без ДДС се осигуряват по Стратегията на МИГ, а други 15 000 лв. ще се осигурят от Община Тервел. Проектът включва строителство на стойност 125 хил. лв. без ДДС , доставка на кухненско оборудване за 14 хил. лв. и строителен надзор. Целта на проекта е да се преустрои пустеещата двуетажна сграда на бившата селска здравна служба в с. Коларци и в нея да се изгради филиал на домашния патронаж, дневен център за възрастни и лекарски кабинети - за стоматолог и за личен лекар. Освен домашен патронаж, в кухнята - майка, която ще се обзаведе по проекта, ще се приготвя топла храна и за ползващите услугата "социална трапезария". Новата придобивка, която ще стане факт чрез този проект, ще бъде от полза за хората в селата Коларци, Ангеларий, Сърнец, Балик и Оногур. В тези села досега не са се предлагали социални услуги за възрастни хора, по причина на това, че те са отдалечени от общинския център и транспортирането на храна за тях е твърде скъпо.

Вторият проект е насочен към действащия Дом за стари хора в с. Полк. Савово. Той е на стойност 25 500 лв. без ДДС. Чрез него ще се устрои разсадник към дома. За целта свободно дворно място срещу дома ще бъде оградено, ще се доставят и монтират беседка за почивка и сглобяемо помещение за инвентар. Ще се закупят мотофреза и мотокултиватор. В градината ще се произвежда разсад за озеленяване на общински тревни площи, а възрастните хора ще могат да почиват и общуват на открито, извън дома.