Здравната каса пред колапс; Край на бюлетините - ще се гласува вече с бележка от машина

Опасната заблуда „мажоритарни избори"; Освободиха спорен шеф от АЕЦ...

Здравната каса пред колапс; Край на бюлетините - ще се гласува вече с бележка от машина

24 часа

Депутатът Щерев разследван за пране на милиони: След ареста ми от офиса изчезнаха 2 млн. лв.

Щерьо Щерев от ДПС е поредният депутат, който остава без имунитет. През 2008-а той е арестуван в офиса си с два куфара, пълни с 900 хил. лв. Пет години го разследват като лидер на организирана престъпна група за пране на пари. Засечени са преводи за десетки милиони към Япония, Малта, Бразилия, Виетнам. Наказателното производство срещу него е спряно на 3 юни тази година, дни след като се заклева като депутат...

24 часа

Край на бюлетините - ще се гласува вече с бележка от машина

Комисията за изготвяне на нов изборен кодекс е "за" смяната на бюлетините с бележки, подобни на касовите. Гласоподавателят ще натиска бутон на машина, при което вотът му ще се отчита електронно. А от устройството ще излиза разпечатка, която ще се пуска в кутията вместо бюлетина.

Това съобщи в интервю за "24 часа" зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова, която оглавява и комисията за изработването на новите изборни правила.

С готвената промяна в технологията на гласуването се избягват "вратичките" за манипулиране на вота, категоричен е зам.-шефът на парламента.

Труд

Здравната каса пред колапс

Здравната каса е пред финансов колапс. Болниците, зъболекарите и онкологиите са в преразход, а събираемостта на здравните вноски е паднала с 5%.

Това стана ясно от отчет на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Пламен Цеков пред депутатите от здравната комисия.

До 31 май т.г. от предвидените 1,189 млрд. лв. на болниците са платени 622,8 млн. лв., което се равнява на 52,4 на сто от годишния план. За същия период на м.г. на лечебните заведения са били преведени с близо 80 млн. лв. по-малко или 546, 6 млн. лв. (т.е. 46,8% от годишния план).

Труд

Освободиха спорен шеф от АЕЦ

Само ден след като беше обявено назначението на Георги Христозов в съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй", той е бил освободен. Това съобщи собственикът на централата - Българският енергиен холдинг (БЕХ), чийто съвет на директорите Христозов оглавява от седмица. На овакантеното от него място в борда на АЕЦ ще се върне освободеният Валентин Груев. Всички тези рокади все още не са вписани в Търговския регистър.

В сряда от икономическото министерство съобщиха, че са получили искане от Софийска градска прокуратура за отнемане на достъпа до класифицирана информация на Христозов, защото е бил осъждан. Той има разрешение за достъп до информация от 2010 г., но за едно от най-ниските нива - "поверително". То се получава от шефа по сигурността на информацията в теца. В момента Христозов все още се води изпълнителен директор на "ТЕЦ Марица изток 2 ", показа проверка на "Труд" в Търговския регистър.

Стандарт

Отпушват пътя до 2 морета

Ще стигаме по-бързо и до Черно, и до Бяло море още от юли. На 12-и ще бъде официално открита изцяло завършената магистрала "Тракия", съобщи регионалният министър Десислава Терзиева в интервю за "Стандарт". Така от София до Бургас ще пътуваме само 3 часа. През следващия месец предсрочно ще бъде пусната и отсечката между Долна Диканя и Дупница от магистрала "Струма". Тя пък ще скъси пътя до гръцкото море. 17-километровото трасе по график трябваше да бъде отворено едва на 1 септември. За да се облекчи летният трафик към съседите, това ще бъде сторено 3 месеца по-рано от предвиденото, каза Терзиева. През следващите дни ще стартира работата и по отсечката между Дупница и Благоевград. Държавата вече успя да отчужди трасетата, нужни за изграждането.

Стандарт

Волен иска да арестува

След ден отсъствие от парламента Волен Сидеров се върна с гръм и трясък. Той се появи в кулоарите с полицейска палка. "Тя е за помияри", изкрещя на влизане лидерът на "Атака", като обяви за "шафрантии" посрещналите го журналисти.

Въпреки проливния дъжд стотина протестиращи отново обсадиха Народното събрание, но този път те бяха държани на солидна дистанция, за да нямат шанс да уцелят с домати и яйца депутатите. Така парламентът тръгна без батални сцени и с кворум, осигурен от "Атака".

Новите вицепремиери на Пламен Орешарски - Даниела Бобева и Цветлин Йовчев бяха одобрени от втори опит. Още в залата хората на Сидеров призоваха Йовчев да "пипа по-твърдо" срещу протестиращите. Волен обаче реши лично да даде пример, как трябва да се въведе ред в държавата.

Монитор

5000 учители решават за Ботев и Вазов

5000 учители по български език ще обсъждат дали да се съкратят произведенията на Ботев и Вазов от учебниците по литература. Засега промени няма да има. Проектите на учебните програми, които скандализираха обществото миналата седмица, ще продължат да се обсъждат от всички литератори в цялата страна. Те ще гласуват и за това кой роман да се учи в 12-и клас - „Тютюн" или „Осъдени души". Предвижда се и да бъдат анкетирани по мейла кои автори и произведения да останат и кои да се заменят.

Преса

Опасната заблуда „мажоритарни избори"

В страната продължават обществените вълнения. Хиляди граждани се събират по улици и площади, предявявайки в категорична форма своите искания. Исканията са, общо взето, оправдани. Но много от тях се приплъзват в неправилна насока. Иска се смяна на политическата система, във връзка с което се иска приемането на нова конституция. Очевидно не се разбира какво може и какво не може да даде на хората една нова конституция. Каквато и да е, конституцията не е в състояние сама по себе си да даде работа на безработните, да нахрани гладните, да излекува болните, да образова неграмотните.

От общото искане за нова конституция се преминава към конкретни предложения, които, ако се приемат, ще решат, както се смята, всички възникнали проблеми. Предлага се в частност да се изостави пропорционалната и да се премине към мажоритарната избирателна система. Тя предлагала възможността гражданите да избират не партии, а отделно оценявани граждани. Така в парламента ще се окажат единствено високоморални личности с доказани професионални качества, толкова необходими за всеки политик и държавник.

Сега

БСП, ДПС и "Атака" поискаха твърда ръка срещу протестите

В пристъп на паника и безсилие управляващите заговориха за по-твърди мерки срещу протестите и обвиниха медиите за растящото напрежение в обществото. В безпрецедентно обръщение към нацията, излъчено в сряда вечерта, председателят на Народното събрание Михаил Миков (БСП) обяви, че изборите не решават нищо, че демократичен изход от ситуацията няма и че начинът на отразяване на протестите около парламента допринасял за ескалирането им. Парламентарният шеф съобщи, че е поискал от министъра на вътрешните работи "да осигури нормалната работа" на НС. За същото настояват ДПС и "Атака". ГЕРБ отново не влезе в парламента.

Дума

Кой спира тока?

Управляващото мнозинство подготвя хубави филми. Щял да се сложи ред в енергетиката. Детските щели да бъдат увеличени. Пенсиите щели да бъдат индексирани. Държавата щяла да поеме осигуровките на наети млади хора. Да, ама в киносалона "България" токът за тези филми спря. Пускат други филми, които сме гледали и са ни омръзнали. Само че сме в киносалона. Нямаме избор. Вървят хора измежду редовете и ни шепнат, че имало такива филми, за които казахме в началото. Нови филми.

Добре де, ама някой спря тока за тях. Нищо няма да разберем, нищо няма да научим, нищо няма да видим, ако ни шепнете. Не можете ли да проверите кабелите? Да не би операторите да спират тока, когато имат в ръцете си тези филми, а да го пускат само тогава, когато някой им набута това, което те си харесват?