Добрич се сбогува с жълтите плочи, ремонтът на центъра продължава и през зимата

Топлото време позволи дейностите по мащабния ремонт на центъра на Добрич да продължат и през февруари. Всеки подходящ ден и през зимните месеци се използва за усилена работа от изпълнителя на проекта. Очаква се до края на август тази година пешеходната зона на Добрич да се сдобие с една напълно нова визия и градът ни да посрещне своя празник - 25-ти септември, с изцяло обновен център.

Добрич се сбогува с жълтите плочи, ремонтът на центъра продължава и през зимата

Средствата по проект „Реконструкция на бул. 25-ти Септември - пешеходна зона" се осигуряват безвъзмездно от Оперативна програма „Регионално развитие". Проектът е на стойност малко над 5 милиона лева. Община Добрич ще го съфинансира с 252 000 лева. Проектът предвижда мащабна реконструкция на пешеходната зона от площад „Тракийски" до градски парк „Свети Георги". Така наречените „жълти плочи" не са ремонтирани от времето на тяхното изграждане през 80 - те години. Дейностите по проекта започнаха в края на лятото на 2010 г.

 

Цялата площ, която ще бъде ремонтирана и благоустроена е 40,7 дка. Ще се извърши реконструкция на над 29000 квадратни метра пешеходна настилка. Ще се създадат зелени площи и ще се засадят декоративни дървесни видове и храсти, като общо подобрената паркова среда и озеленени площи са в размер на 11 200 квадратни метра. Върху цялата територия ще се изградят 4 броя детски площадки с монтирани детски съоръжения, включително за деца с увреждания. Проектът предвижда още рампи за хора в неравностойно положение, както и монтиране на 89 енергоспестяващи осветителни тела, 76 броя пейки, 14 броя перголи, 865 метра градински бордюри. Променя се значително визията на района около площад Свобода. Там се изграждат градинки и малка сцена, която ще може да се ползва ежедневно за изяви от талантите на Добрич. Върху цялата зона ще бъде обособено 569 метра велотрасе и ще се монтират велостойки за велопаркинги.  Велоалеята по центъра ще бъде широка 2,6 м. Целта на Община Добрич с този проект е да подобри жизнената среда, социалния комфорт, достъпа на хора в неравностойно положение и да се повиши конкурентоспособността на Добрич.

 

Познатите жълти плочи ще бъдат заменени с клинкерни плочи. Основните цветове на центъра на Добрич ще бъдат охра, керамично червено, гранитено. Клинкерните плочи са произведени в Португалия. Размерите им са 25х25 см. и дебелина 2 см.

 

remont2_600

 

remont4_600