ВАС потвърди окончателно решението на КЗК за стартиране на водния цикъл в Добрич

Припомняме, че поръчката за част от изграждането на новата водопреносна мрежа беше обжалвано от Обединение Добрич 2012

ВАС потвърди окончателно решението на КЗК за стартиране на водния цикъл в Добрич

Припомняме, че предметът на процесната обществена поръчка е “Реконструкция и рехабилитация на водопроводна и канализационни мрежи на Добрич, Етап І” по Проект “Интегриран проект за подобряване на водния сектор в гр. Добрич – Фаза І”, финансиран по Оперативна програма “Околна среда 2007 – 2013”, като се обжалва решението за класиране и определяне на изпълнител в частта му по обособена позиция № 2 - Реконструкция и рехабилитация на водопроводна мрежа на Добрич, етап І, обхващащ: “Водоснабдяване” съгласно Приложение № ІІ с обхват по конкретно посочени улици.

Има области в обществените отношения които са с приоритетно значение, се казва в решението на Върховния административен съд. В случая се касае за водоснабдяването на град Добрич, което безспорно е в интерес на голяма част от хора – както постоянно живеещите, така и временно пребиваващите в тази част от територията на общината. Няма спор, че снабдяването с чиста питейна вода представлява жизнено важна дейност, а общественият интерес от защитата на живота и здравето на неопределен брой хора е с предимство пред интереса на отделната личност и на конкретния правен субект, независимо дали той е икономически или правен.


Именно спецификата на предмета на обществената поръчка налага тя да продължи със сключването на договор за възлагане на изпълнението, защото забавянето на процедурата ще доведе до неблагоприятни последици за самото население на град Добрич. Тези обстоятелства са достатъчни за обосноваване на предварителното изпълнение и без да се вземе предвид факта, че финансирането на проекта се осъществява по Оперативна програма “Околна среда 2007 - 2013 г.”.


В контекста на изложеното, твърденията в жалбата, които не са и доказани, са неоснователни и обжалваното определение на КЗК следва да бъде оставено в сила.


Определението е окончателно. Още по темата вижте тук.