600 евро глоба за белгиец, напсувал македонския премиер

Македонски съд глоби с 600 евро белгийски гражданин за псувни и обиди спрямо длъжностно лице, като вероятно става въпрос за премиера на Македония Никола Груевски, съобщава местната телевизия „А1".

600 евро глоба за белгиец, напсувал македонския премиер
Македонският албанец с белгийско гражданство Агим Таири бе признат за виновен, задето псувал на висок глас премиера или сътрудници на службата му за сигурност. В събота Груевски бе в град Илинден, където на тържествена церемония положи първия камък в основите на новия дом на културата. Съдът гледа делото спешно и за няколко часа глоби белгийския поданик с 600 евро заради „нарушаване на реда" и „обида на длъжностно лице".

 


Таири категорично не признава вина и твърди, че полицаите и съдията не са вникнали в ситуацията. Той обеща да получи справедливост с помощта на белгийското посолство. Според Раде Спасовски, приятел на Таири, подсъдимият действително се е изразил нецензурно на обществено място, но това е било казано на шега, в приятелска беседа с него самия и не е било насочено към премиера или охранта му. „Стояхме на тротоара, не се бяхме виждали от 10 години.

 

Той ме напсува на албански, аз му го върнах на македонски. Премиерът минаваше наблизо и се обърна, като че ли думите бяха казани за него", обясни Спасовски. „Съдийката ми каза да платя 600 евро. Казах, че нямам толкова у себе си и тогава тя каза, че ще стигнат и 500 евро", на свойя ред обясни ситуацията Таири и обеща да обжалва.