Откриха осмото чудо на света на дъно на езеро

На дъното на новозеландското езеро Ротомахан изследователите са открили остатъци от уникалните кварцови Розови тераси, смятани за осмото чудо на света. До наводнението през 1886 година Розовите тераси, заедно с Белите тераси са ограждали бреговете на езерото.

Откриха осмото чудо на света на дъно на езеро

Те са част от голяма геотермална система и по техните стъпала се е стичала вода, изхвърляна от горещите гейзери. Розовите тераси са придобили цвета си  от желязото и мангана, съдържащи се във водата на гейзерите, но е възможно и заради термофилите, живеещи във водния източник, пише CNews.

 

Тези кварцови тераси са били открити за първи път от мисионери през 1843 година и веднага привлекли вниманието на хората по света. Но на 10 юни 1886 година изригването на вулкана Таравер и последвалите силни земетресения са потопили двете тераси, като са ги погребали под дебел слой тиня на дълбочина 60 м под водата.

 

Оттогава никой не можеше да каже дали са разрушени или до сега лежат на дъното на езерото. Екип изследователи от няколко държавни лаборатории в Нова Зеландия реши да отговори на този въпрос. С помощта на подводни апарати, оборудвани със сонари и фотокамери те са изследвали дъното на езерото и открили част от Розовите тераси- две долни каскади, покрити с наноси с кафяв цвят.

 

Горната част на терасите или е разрушена, или е затрупана под тинята, а тя е толкова много, че сонарите не могат да преминат през нея. При това изследователите не открити нито следа от Бялата тераса.