Готвят акция за пилетата на пазара

Имаме проблеми с качеството на хляба. Това заяви в предаването „Тази сутрин" на бТВ земеделският министър Мирослав Найденов. Другата седмица той ще покани хлебопроизводители, за да обсъдят стандартите за хляба. Целта е насъщният да е качествен, колкото преди 20 години.

Готвят акция за пилетата на пазара

Министър призова производителите да се спекулират с цената на хляба. „На всички ни е ясно, че ядем най-некачествения хляб. Ядем хляб от нискокачествена пшеница, за която се използват подобрители. Ясно е, че хлябът, който ядем, не е този който заслужаваме ние и нашите деца", възмути се министърът.


 

Мирослав Найденов каза за пореден път, че у нас няма зърнена криза. Налични са около 1,5 млн. тона пшеница, от които ще имаме излишък. „Имаме достатъчно. Имаме, ако някой реши да изнася", каза той.

Готви се съвместна акция с асоциацията на птицевъдите, а инициативата идва от браншовата организация, съобщи още земеделският министър.

 

„Една част от това, което се продава като пилешко, е и нещо друго", каза Найденов и обясни, че с микроигли се инжектират животински разтвори в пилетата, за да тежат повече. „Имаме сведения, че в някои случаи 30-40% са такива разтвори, особено в малките разфасовки".

 

Мирослав Найденов каза още, че се вземат мерки да не се стигне отново до блокада на българо-гръцката граница от недоволни фермери от южната ни съседка. „Трета поредна година по едно и също време. Този сезон земеделските производители в Гърция няма какво да правят, но защо да е на наш гръб"?, възмути се той.

 

България ще прави нота до Брюксел и Атина.
Земеделският министър заяви още, че е недопустимо да изтичат разговори, в които е замесен премиера и ключови фигури на властта. Найденов не изключва в публичното пространство да изтекат и негови разговори.