Парламентът „отряза ушите на МВР”, извънпарламентарните партии – без субсидии...

Назначенията във властта са сред водещите теми на петъчните вестници.

Парламентът „отряза ушите на МВР”, извънпарламентарните партии – без субсидии...

„Министър-председателят Пламен Орешарски назначи 17 заместник-министри.
Професионалисти в секторите, за които ще отговарят са новоназначените заместник-министри. Те са юристи, икономисти, инженери с дългогодишен опит. Повечето от тях владеят по няколко езика - английски, руски, френски и немски." - в. „Стандарт".

„В списъка липсват заместниците на министрите на вътрешните работи Цветлин Йовчев и на правосъдието Зинаида Златанова, както и инвестиционното проектиране Иван Данов и на регионалното развитие Десислава Терзиева.
В списъка на Орешарски липсват и зам.-министри на енергетиката и на транспорта и  информационните съобщения.
В сряда премиерът обеща до края на седмицата да обяви назначенията. Но сред обявените имена липсват депутатите, които със сигурност ще станат заместник-министри или областни управители.
Очаква се те да бъдат назначени утре или в понеделник, за да има време Централната избирателна комисия да излезе с решение кои влизат на тяхно място в парламента, за да не се отрази на кворума в Народното събрание..." - в. „Дневник".

„Премиерът Пламен Орешарски назначи 17 зам.-министри в късния следобед вчера. Осем от тях са били заместници и по времето на тройната коалиция. Това са Тодор Чуров, Светлана Дянкова, Мукаддес Налбант, Неджми Али, Бюрхан Абазов, Лазар Лазаров, Чавдар Георгиев, Анна Янева.
Двама са заместниците във външното министерство - инвестиционният посредник Ангел Величков и дипломатът от кариерата и шеф на Постоянното представителство на България в НАТО Тодор Чуров. Изключената от партията на Меглена Кунева Движение "България на гражданите" Людмила Петкова, по-известна като Елкова, става заместник на Петър Чобанов във финансовото ведомство. Бившият евродепутат от ДПС, народен представител и ексзам.-министър на МО Неджми Али отново се връща в отбраната. Другият зам. на Ангел Найденов - Иван Иванов, е президент на Конфедерацията на обществените организации от сигурността и отбраната. До миналата година е бил шеф на Дирекция "Човешки ресурси" в МО, но напусна заради разногласия с предшественика на Найденов Аню Ангелов.
Председателят на столичната организация на БСП Анна Янева се връща в икономическото ведомство като заместник.

Напълно комплектован е вече екипът на социалния министър Хасан Адемов, който ще работи със Светлана Дянкова, Росица Янкова и Лазар Лазаров. Лазаров ще отговаря за политиката по доходите и осигурителните отношения. Бившият депутат от СДС Светлана Дянкова е работила като експерт към ресорната комисията в НС и е помагала в работата на бившия шеф на комисията, а сега министър Хасан Адемов. Тя би трябвало да поеме условията на труд. Росица Янкова е бивш шеф на Агенцията по заетостта и е по-известна с фамилията Стелиянова. От нея се очаква да се справи с трудностите на пазара на труда и да отговаря за ОП "Развитие на човешките ресурси".
На Таня Андреева в здравеопазването ще помагат урологът от Александровска болница Чавдар Славов и шефът на частната болница "Софиямед" Бойко Пенков, който е и вторият шеф на НЗОК.
Замесеният в скандални заменки в края на управлението на тройната коалиция Бюрхан Абазов се завръща като заместник в аграрното ведомство. Друг кадър на ДПС - Мукаддес Налбант, е назначена за зам.-министър на образованието и науката. Налбант бе заместник с ресор средно образование и при тройната коалиция. Работила е като преподавател по философия в средни училища в Момчилград и Кърджали.
Чавдар Георгиев се връща в Министерството на околната среда и водите. Пресаташето на ДПС
Велислава Кръстева е назначена от Орешарски за зам.-министър на културата. Другият заместник на Петър Стоянович е Васил Василев, който е директор на драматичния театър в Ловеч и беше номиниран за депутат от гражданската квота на БСП. Мая Тодорова е назначена за заместник във ведомството за младежта и спорта. Досега тя беше главен експерт там." - в. „Сега".

„Със свое решение Министерският съвет назначи областни управители на Благоевград, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив, Търговище, Велико Търново, Разград, Стара Загора и Ямбол. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Това са:
Муса Палев - областен управител на област Благоевград - висшето му образование е в областта на социалната педагогика и организацията и управлението на социално-педагогическите дейности. Специализира бизнес администрация. Владее английски и руски език.
Иван Каракашки - областен управител на област Кюстендил - от 2005г. до 2009г. е бил зам.-областен управител на Кюстендил. Завършил е Национална спортна академия в София. Владее руски език.
Иван Йорданов - областен управител на област Пазарджик - от декември 2009г. до сега е бил адвокат към Пловдивската адвокатска колегия. От януари 2008г. до ноември 2009г. заема поста директор на Дирекция „Административно, правно и информационно обслужване" на община Пазарджик. Завършил е ПУ „П. Хилендарски" със специалност право. Владее английски и немски език.
Венцислав Каймаканов - областен управител на област Пловдив - до момента е бил съдружник и търговски представител на дружество в сферата на производството. В периода 2003г. - 2009г. е бил изпълнителен директор на „Пловдив - Юрий Гагарин БТ" АД. Завършил е Техническия университет в София със специалност „Технология на машиностроенето и металорежещи машини". Владее английски и руски език.
Емел Расимова - областен управител на област Търговище - от 2007г. до сега е била зам.-кмет на община Попово. От 2004г. до 2007г. е била председател на Общинския съвет на Попово. Завършила е Варненския свободен университет със специалност социален мениджмънт и социални дейности. Владее руски език.
Георги Рачев - областен управител на област Велико Търново - бил е председател на Общинския съвет в Горна Оряховица. Работил е в сферата на автомобилния транспорт. Магистър е по икономика и управление на транспорта. Владее руски език.
Стоян Ненчев - областен управител на област Разград - бил е председател на Етичната комисия на Адвокатската колегия в Разград. Избран е за народен представител в Седмото Велико Народно събрание. От 1983г. до 1992г. е бил окръжен прокурор в Разград. Завършва юридическото си образование в Софийския университет „Св. Климент Охридски". Владее руски и френски език.
Живка Аладжова - областен управител на област Стара Загора - до сега е била Главен инспектор към Областна дирекция по безопасност на храни - гр. Стара Загора. Завършила е Тракийския университет. Магистър е по зооинженерство със специалност „Управление на системите за безопасност и качество на храните". Втората й магистърска степен е по специалност „Стопански управление, административен и здравен мениджмънт" във Великотърновския университет. Владее английски и руски език.
Николай Пенев - областен управител на област Ямбол - до сега е бил общински съветник в Общинския съвет в Ямбол. От 2008г. до 2009г. е бил областен управител на област Ямбол. По образование е магистър-електроинженер. Владее руски и английски език..." - в. „24 часа".

Работата на парламента също е сред най-отразяваните теми.

„По-малко пари да се отделят за партиите, които са останали извън парламента, предлагат депутати. Днес бе прието предложението на Волен Сидеров напълно да бъдат премахнати субсидиите на политическите формации, които не са прескочили прага. От "Атака" искат извънпарламентарните партии да останат и без държавни помещения. Предложението обаче ще бъде прецизирано преди второ четене.
От БСП и ДПС се обявиха, че може да подкрепят вдигане на прага за субсидия до два или три процента вместо досегашния един. Депутатът от БСП Георги Кадиев предложи субсидията да се раздели на две части. Вместо досегашните 12 лева партиите да получават по шест плюс 50 000 лева за вкаран депутат. Така на всички партии ще бъдат намалени средствата. Това означава, например, че ГЕРБ ще вземат около 1,8 млн по-малко, а БСП 1,2 млн. Парите за партиите извън парламента пък ще паднат наполовина. Народните представители го обосноваха с тезата, че те имат по-малко разходи. Депутатите приеха още парите да не следват депутата. Така, ако някой народен представител напусне своята група, парите ще останат в нея." - в. „Стнадарт".

„Отцепил се от дадена парламентарна група депутат няма да може да прехвърля субсидията си към друга група.
Това предвиждат промените в Закона за политическите партии, които бяха приети на първо четене.
Идеите, внесени от левицата, целят да се ограничи партийното номадство.
Националистите предлагат извънпарламентарните сили да не получават държавно финансиране, като идеята мина през пленарната зала на първо четене, но с уговорката, че ще се прецизира...
"Всички в тази зала сме убедени, че политическото номадство най-накрая трябва да бъде прекратено и това е пътят - парите да останат в партията, от която е избран напускащият или изгоненият народен представител, обществото очаква това от нас", поясни Хамид Хамид от ДПС.
Парламентът прие на първо четене и предложението на националистите субсидия да се полага само за партиите, минали 4-процентната бариера, и влезли в парламента.
Мая Манолова поиска по-дълъг срок преди обсъждането на второ четене на проекта, като се чуе мнението и на извънпарламентарните партии, получаващи субсидия, както и на гражданския сектор. По думите ? 25% от хората, които са гласували на изборите, са останали непредставени в парламента." - в. „24 часа".

„Парламентът прие на първо четене промените в закона за специалните разузнавателни средства, който предвижда изваждането на СДОТО (Специализирана дирекция "Оперативни технически операции") от МВР и превръщането й в държавна агенция към Министерски съвет, като реално дебат по предложенията нямаше.
В първата част депутатите от БСП и ДПС влязоха в сблъсък с бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, чиято основна тема беше обвинението срещу Цветанов, използването на СРС-та и срещите на народни представители от ДПС с Цветанов.
След 30-минутна почивка, тонът се успокои и депутатът от ДПС Христо Бисеров обяви, че между двете четения ще бъдат внесени някои от предложенията на главния прокурор Сотир Цацаров по законопроекта. Едно от тях е сходно с призива на Българския хелзинкски комитет (БХК) от миналата седмица пред съдията, който разрешава използване на СРС, да се предоставят всички материали по делото.
Главният прокурор дава идея да бъде разписано как ще действа и принципът на финансовата обвързаност. Той е заложен в измененията, вкарани от депутатите, като според него всеки заявител на специални разузнавателни средства ще плаща през бюджета си всяко заявление. Цацаров предлага да има квоти на отделните заявители и когато те подават сами, да си контролират как се разходват квотите..." - в. „Дневник".

„БСП, ДПС и "Атака" отрязаха "ушите" на МВР
С интриги и скандали тръгна преформатирането на службите за следене и подслушване, което се оказа най-важният приоритет за новата власт. Вчера депутатите приеха на първо четене промените в Закона за специалните разузнавателни средства (СРС), които предвиждат изваждането на специализираната дирекция "Оперативни технически операции" (СДОТО) от структурата на МВР и обособяването й в самостоятелна държавна агенция към МС. Тепърва ще се решава кой да назначава шефа на новото звено - дали парламентът или правителството, стана ясно по време на дебатите. Възстановява се и закритото от ГЕРБ Национално бюро за независим и действен контрол над цялата дейност по използването и прилагането на СРС, чиито петима членове също ще се избират от парламента. За първи път се въвежда и принципът "парите следват СРС", т.е. заявителите на спецсредства ще плащат от собствения си бюджет за всеки случай на проследяване и подслушване.
По време на двучасовото обсъждане депутатите от ГЕРБ, които гласуваха против промените, проявиха непривична свръхактивност. Позицията на управляващите от БСП и ДПС пък беше "вие нямате право да говорите по темата".
Основните критики на ГЕРБ бяха, че реформата се прави прибързано, без обществено обсъждане и финансова обосновка и предлаганите мерки няма да повишат ефективността на използваните СРС...
Изказването на разследвания за незаконно подслушване бивш шеф на МВР Цветан Цветанов допълнително разгорещи страстите. Той заяви, че няма установени незаконни подслушвания и призова депутатите от БСП и ДПС да се придържат към доказателствата. "Това, което се твърди, че в последните 4 г. има злоупотреби, засега са само твърдения на определени политици, но не и на компетентните органи. В прокуратурата не се говори за незаконно подслушване, а се говори за някакво твърдение за неупражнен контрол", посочи Цветанов." - в. „Сега".

Действията на прокуратурата и съдебната власт във връзка с незаконните подслушвания също са във фокуса на всекидневниците.

„Съдии и прокурори влязоха в задочен спор вчера по една гореща тема - кой направи така, че в сряда бившият вицепремиер Цветан Цветанов бе разхождан с часове из прокуратурите, преди да му бъде повдигнато обвинение.
"Никой в прокуратурата не е искал да прави цирк, заявиха пред "Труд" от държавното обвинение.
Прокурорите разказаха, че имали договорка със Софийски градски съд (СГС), ръководен от приятелката на Цветанов Владимира Янева, да бъде изпратен съдия в спецпрокуратурата на столичната улица "Черковна", за да даде той пред него показания. В последния момент от СГС отказали. Това наложило Цветанов да бъде пратен от ул. "Черковна" в Съдебната палата.
Разходката дотам не свърши работа. Съдия Мина Мумджиева, която трябваше да проведе разпита на Цветанов, отказа да го стори с мотив, че останалите обвиняеми не са в залата.
"Този мотив не ни се вижда състоятелен", контрираха подчинените на Сотир Цацаров.
"Напротив - възразиха от съда. - Член 222, ал. 3 от НПК казва, че разпит като този на Цветанов се провежда по правилата на съдебното следствие. А по тези правила ход на делото не се дава, ако някой от подсъдимите не е призован."
Владимира Янева категорично отрече пред "Труд", че прокуратурата е получила в последния момент отказ от СГС да изпрати съдия на "Черковна"."
Съдия Мина Мумджиева е отказала на прокуратурата да разпита обвиняемия в спецпрокуратурата, тъй като досъдебното производство се води от Софийска градска прокуратура (СГП) и разпитът трябва да се проведе в Съдебната палата - каза тя и подчерта: - Резолюцията на съдията докладчик е подписана още на 10 юни, което означава, че тя не е отказала да отиде на "Черковна" в последния момент."
Друга бе версията на зам.-шефа на СГП Роман Василев..." - в. „Труд".

„Разследващите записа от къщата на Борисов в Банкя са били подчинени на Кокинов". Това заяви каза бившият директор на Национална следствена служба Бойко Рашков пред ТV7 по повод повдигнатото обвинение на Цветан Цветанов.
"Резултатът от този запис е, че Николай Кокинов е пострадалият, а Мирослав Найденов и Бойко Борисов не са извършили престъпления. Въпросът, който според мен е интересен, е, че колегите, които разследваха този случай са били пряко подчинени на Кокинов. Така идва въпросът доколко той е влияел на тези разследващи. Не ми се иска да вярвам, че те ще имат смелостта да прикриват факти оттук нататък", каза още Рашков.
Разсъждавайки и върху обвинението на прокуратурата, което е повдигнато на Цветан Цветанов, по чл.285, бившият шеф на НСС каза, че по този длъжностен състав може да бъде обвинен всеки човек, ако не осъществява контрол над подчинените си.
"Ако се съберат в хода на процеса още доказателства, може да му бъде повдигнато и друго обвинение. С това обаче не приключва разследването", обяви Рашков.
Той не приема обясненията, които направи Цветанов пред журналистите. "Обвинението не касае подслушването и не разбирам защо колегата Менков акцентира на него. Прокурорът и разследващите не са длъжни да представят доказателствата на Цветанов и адвоката му. Тези оплаквания нямат правна стойност и по никакъв начин не са нарушени правата на Цветан Цветанов", обясни Рашков.
Относно това, че адвокатът на Цветанов е защитавал и братя Галеви, Рашков каза, че това е въпрос на личен избор..." - в. „Труд".