Екстрадират швейцарец, издирван в родината си за сексуални престъпления

Окръжен съд – Добрич допусна незабавна екстрадиция на 46-годишния Мартин Дикенман от град Люцерн, Швейцария и предаването му на компетентните власти там за изтърпяване на наложено му наказание лишаване от свобода.

Екстрадират швейцарец, издирван в родината си за сексуални престъпления

Съдът потвърди взетата спрямо швейцареца мярка за неотклонение задържане под стража до фактическото му предаване.



Решението на Окръжен съд – Добрич е окончателно и не подлежи на обжалване. До 24 часа то ще бъде изпратено на Министъра на правосъдието, който трябва да уведоми швейцарските власти. Решението ще бъде предадено за изпълнение на Върховна касационна прокуратура.

Пресцентърът на съда припомня, че Дикенман бе задържан под стража на 22.04.2013 г. във връзка със заповед за арест, издадена на 12.04.2013 г. от Федералната служба Правосъдие в гр. Берн. Впоследствие в Окръжен съд – Добрич са получени молба за екстрадицията му, придружена с присъда на Криминалния съд на гр.Люцерн и решение за потвърждаването й от Върховния съд на кантон Люцерн от 20.12.2012 г.

Дикенман е издирван за изтърпяване на наказание 3 години и 6 месеца лишаване от свобода. То му е наложено за блудство и други сексуални действия, както и за липса на грижи за малолетни деца. Те са били многократно извършени в периода октомври 1992 г. – ноември 2010 г. Присъдата е потвърдена от Върховния съд на кантона Люцерн на 20.12.2012 г.

Дикенман заяви днес пред Окръжен съд – Добрич, че желае да бъде предаден на швейцарските власти и след изтърпяване на наказанието да се върне по легален начин възможно най-бързо при семейството си в България.

Окръжен съд – Добрич взе предвид даденото от Дикенман доброволно съгласие за екстрадицията му, представените от швейцарските власти искане за екстрадиция и две съдебни решения, и като установи, че не са налице основания за отказ и отлагане, допусна предаването му на Федералната служба Правосъдие в гр. Берн.