Общината ще изчака решението на ВАС по поредното обжалване на водния цикъл, въпреки че КЗК разреши старт на проекта

След връщането на процедурите за изпълнители по реконструкцията и строителния надзор по проекта за водния цикъл на Добрич от Върховния административен съд, в края на април се проведоха нови конкурси за възлагане на обществени поръчки.

Общината ще изчака решението на ВАС по поредното обжалване на водния цикъл, въпреки че КЗК разреши старт на проекта
Едно от решенията е обжалвано пред Комисията за защита на конкуренцията. Класираният на първо място от предходния търг участник Обединение „Добрич 2012” оспорва новото решение на възложителя, което не печели, като неправилно и незаконосъобразно.

Антимонополният орган допуска предварително изпълнение на решението на кмета преди произнасянето по същество по спора, заради високата обществена значимост на проекта и сроковете, които трябва да се спазят, за да се осъществи в настоящия програмен период.

Въпреки това, местната администрация ще изчака окончателното решение на Върховния административен съд, защото според новите разпоредби на Закона за обществените поръчки, общината може да бъде глобена с 10% от стойността на поръчката, съобщи зам.-кметът Надежда Петкова. До края на седмицата ще стане ясно дали Обединение „Добрич 2012” ще обжалва определението на КЗК.

Очакванията на Надежда Петкова са до 2 седмици договорът по проекта да бъде подписан в МОСВ, а до два месеца да започнат строителните работи. Припомняме, че правителството в оставка даде съгласие за отпускане на средствата и подписване на договора още в началото на март (виж тук).
 
Строителството трябва да приключи до края на следващата година, а разплащането по проекта е до края на 2015 г. Малко над 80 км. водопроводна мрежа ще бъде подновена с изпълнението му, както и 4 км. канализация и колектори. Ще се реконструира и пречиствателната станция за отпадни води в село Врачанци.