КТ Подкрепа: Тролейбусен транспорт - Добрич се източва и води към умишлен фалит

Публични средства, предназначени за социалния превозвач, се пренасочват в дъщерната фирма на общинското предприятие

КТ Подкрепа: Тролейбусен транспорт - Добрич се източва и води към умишлен фалит

За орязването на социалните придобивки в Тролейбусен транспорт ЕООД е сезирана ПК по транспорт в ОбС. На 9 май се е състояла среща между съветниците и синдикалисти, която не удовлетворява последните.



Имаме съмнения, че предприятието умишлено се води към финансов колапс и фалит, заяви Маргарита Нейкова – председател на Синдикален регионален съюз към КТ Подкрепа – Добрич. Общинската фирма Тролейбусен транспорт е собственик на Автобусен транспорт. Дъщерното търговско е създадено с решение на ОбС Добрич. В нарушение с Наредбата за упражняване на правата върху общинската собственост, чрез парични вноски Тролейбусен транспорт прехвърля около 148 800 лв.  на Автобусен транспорт. Не намерихме решение на ОбС за това, каза още Нейкова. Всяка година се отпуска субсидия за изминат пробег на база извозени пътници. Би следвало тези средства да постъпят в общинското предприятие, но чрез еднолични решения инж. Митко Митев прави финансови операции между двете дружества, защото е управител и на Тролейбусен транспорт ЕООД и на Автобусен транспорт ЕООД.


Около 400 000 лв. са отклонени от електротранспортното предприятие в автобусното през последните 4-5 години, чрез еднолични решения на управителя и в нарушение на Наредба № 2 на финансовот министерство от 31.03.2006 г.

 

За всички нарушения, разкрити от синдикалистите са сезирани Окръжна прокуратура, Сметна палата, Държавен финансов контрол, Агенцията по обществени поръчки. До момента само от ДФК има отговор, че според тях има повод да бъде извършена проверка на двете дружества.


Неправомерно се използва труда на тролейните работници – кондуктори, механици и администрация работят за автобусен транспорт, без назначение и договори там. В дъщерното дружество законно работят 11 души – управител и 10 шофьори. Щатът на Тролейбусен транспорт е 101 души. Кое е юридическото лице, което ще понесе отговорност при евентуална трудова злополука, питат синдикалистите.


Материално техническата база също се използва за потребностите на автобусния превозвач без прозрачен механизъм на отчетност.


При обсъждане на новата транспортна схема в четвъртък стана ясно, че много от линиите се припокриват и са неефективни, но това не е от липсата на пътници, а в орязване на разписанието и часовете за работа, за да доведе до изкуствена загуба тролейното дружество, заяви Маргарита Нейкова. От 1–ви юни е в сила ново разписание на Митко Митев, според което в неделя линиите на тролеите се обслужват от автобуси. Това влиза в противоречие с договора по обществената поръчка, която е спечелена от Тролейбусен транспорт. Това накърнява интересите на трети фирми, които вероятно биха проявили интерес към обслужването на тези линии, коментираха работещи в общинската фирма.

 

troley_600
 

В последните 3 години в Тролейбусен транспорт не е раздавано работно облекло, работниците там никога не са получавали СБКО и лични предпазни средства, разликата в средното възнаграждение в двете фирми е 90 лв. в ущърб на общинската, съобщи юристът на КТ Подкрепа Мирослав Димитров (СРЗ в Автобусен транспорт е 544 лв., а в Тролейбусен транспорт 455 лв., сочи справка за 2011г.). Той съобщи още, че се нарушава времето за почивка на шофьорите, осигуровките им не се внасят редовно, като всичко това се обяснява с липсата на пари. Според него публичните средства от субсидията за тролейбусния транспорт се харчат нерегламентирано.


Има разминаване в данните в годишните финансови отчети по няколко пера за 2010 и 2011 г. на тролейната фирма, като за 2012 г. те не съвпадат с внесената в ОбС докладна за финансовите резултати на дружеството.


По тези проблеми е сезирана и кметът Детелина Николова, но отговор не е постъпил. Първите подадени сигнали за нередности в дружествата са от 2-ри април. Следва нов сигнал до ПК по транспорт към ОбС и лично до председателя Ангел Табаков, както и до Федерацията на транспортните работници към КТ Подкрепа и до президента на конфедерацията д-р Константин Тренчев, който е подаден на 17-ти май.  


Аз подозирам, че се подготвя нова измама на гражданите на Добрич чрез новата транспортна схема, заяви бившият шеф на Тролейбусен транспорт и председател на Асоциацията на предприятията от градския електротранспорт в България Иван Костов.  Според него идеята на общината за закупуване на електробуси, които щели да заменят тролеите е твърде оптимистична, защото масово производство на електробуси в света няма, вкл. и в Китай те са в сферата на разработките.

 

Той подозира, че местната администрация ще използва това като предпоставка за демонтиране на контактната мрежа и продажба. Стойността й заедно с кабелната мрежа към 2000 г. е била 700 000 лв., дължината й е 50 км. От година контактните вложки на тролеите не са от въглен, а от алуминий, което допълнително умишлено амортизира системата, заяви Костов. От 48 коли са останали 23. Неконтролируемо са бракувани 25 плюс 7 тягови двигателя от 2004 г. досега.


След задълбочен анализ на Министерството на транспорта на състоянието на 15-те тролейни дружества в страната, чрез МОСВ и еврофондовете, през април м.г., са били отправени покани към общините за участие в проект за обновяване на парковете им. По принцип съвременен тролей с климатик струва 450 000 евро. Условията за кандидатстване по проекта са били за заплащане само на ДДС върху стойността на машините. Безплатни нови коли вече има в София, такива ще получат Плевен, Бургас, Варна и Стара Загора. Кметът на Добрич е отказала включване в програмата на този етап.

 

p5200085_600