Кабинетът стартира с 2,4 млрд. лв. на червено, опашка за постове

Нов модел за цената: От 1% намаление до 2% по-скъп ток за бита

Кабинетът стартира с 2,4 млрд. лв. на червено, опашка за постове

Токът за хората в Североизточна България ще поевтинее с 1%, а за тези в Западна и София ще се увеличи с 2,1%.


За пловдивчани и за другите абонати на ЕВН поскъпването ще е с 0,5%.

Това ще са крайните цени за населението, ако новото правителство приеме модела, изготвен от екипа на служебния икономически министър Асен Василев. Вчера той представи подробно предложението си пред Обществения съвет по енергетика.

Настроенията в залата обаче бяха противоречиви. "Виждам посърнали физиономии", констатира сам Василев. Той обаче не изглеждаше притеснен от тях, защото според него само по този начин може да се преодолее дефицитът в енергетиката, от който в момента губим по 2 млн. лв. всеки ден или между 800 млн. и 1 млрд. лв. годишно.

 

24 часа

Зинаида Златанова за еврофондовете: Ще опитам загубите да са минимални

"Ще се опитам загубите да са минимални. Нека се запозная детайлно с информация. Служебното правителство е направило много подробен и добър анализ, с който ще се запозная. Досега имаме усвоени 29% от средствата за целия период, а само за 2013 година имаме да усвоим 20%. Най-тежките усилия свързани с усвояването на европейските фондове ще бъдат сега", така отговори вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова на въпрос дали ще имаме проблеми с усвояването на европейски средства в тв предаването "Панорама" на БНТ. И добави: "Европа не е само пари и фондове, Европа е солидарност, права, върховенство на закона и всичко, за което поколения европейци са се борили".

 

Труд

Опашка за постове

Едва на третия ден на правителството  "Орешарски" ведомствата вече са обсадени от кандидати за държавната администрация. В няколко  министерства са шокирани колко много "стари муцуни" са декларирали готовност да помагат, пращайки автобиографиите си.

Веднага след като мина гласуването в парламента, заваля дъжд от CV-та. Само за два дни получих над 200 оферти писмено и по телефона, а при министъра знам, че са още повече, заяви пред "Труд" източник от Министерството на транспорта. По думите му се самопредлагат предимно кадри със съмнителна репутация, които през последните години са отпаднали от държавната хранилка.

 

Труд

Депутатите приеха промените в закона за ДАНС

Народното събрание прие промените в Закона за Държавна агенция „Национална сигурност" (ДАНС). Те бяха подкрепени от 114 депутати, „против" гласуваха 83.

Промените предвиждат прехвърляне на функциите и структурата на ГДБОП от МВР към ДАНС. Агенцията става правоприемник на всички активи и пасиви на ГДБОП, в това число и на персонала на досегашната главна дирекция.

Промените възстановяват правомощията на органите на ДАНС да извършват разследвания в пълния обем на тази дейност по смисъла на НПК. Председателят ще определя със заповед разследващите агенти по смисъла на нова разпоредба в НПК. Регламентират се и действията по извършване на задържане и на обиск на лице.

 

Стандарт

Царят пак си иска Кричим

Царят пак си поиска двореца "Кричим". Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза атакуват Върховния касационен съд с искане да се възобнови делото за собствеността на имота и ниви от 371,5 дка, научи "Стандарт". В момента с имението се разпорежда финансовото министерство. Царят вече два пъти губи битката за "Кричим" и нивите около него в Окръжния и Апелативния съд в Пловдив. През юни миналата година ВКС потвърди тяхното становище. Сега обаче адвокатите на Сакскобургготски смятат, че имат достатъчно аргументи да оборят досегашните решения на магистратите. Вероятно става въпрос за нови документи, предполагат юристи. В имота в Кричим освен двореца има Австрийска къща, конюшня, цветарник и бункер.

 

Стандарт

Дупка от 1 млрд. зрее в бюджета

Очаква се бюджетът за годината да приключи с 1 млрд. лв. по-малко приходи от планираното, тъй като разчетите са правени при завишена прогноза за ръста на икономиката. Това каза финансовият министър Петър Чобанов пред бТВ. "Това е изключително сериозен проблем. Прогнозите на приходните агенции са за неизпълнение на данъчните приходи с около 1 млрд. лв., което означава, че при планирането на бюджета има известни пропуски. Пропуски могат да се търсят и в работата на приходните администрации. Но част от причините са развитието на икономиката, тъй като в бюджета беше заложен един далеч по-оптимистичен растеж, който ако бъде продължена политиката до момента, няма как да се сбъдне.

 

Монитор

Кабинетът стартира с 2,4 млрд. лв. на червено

Новият кабинет е поел властта с пасиви от 2,4 млрд. лв., стана ясно от изявление на премиера Пламен Орешарски в ефира на bTV.

„Една от първите цифри, които ми съобщиха, е, че приходните агенции очакват неизпълнение на приходите със суми от порядъка на 1 млрд. лв. В разходите едва ли ще съумеем да направим чак такива спестявания. Аз вече поех ангажимент през есента да направим подсилване на бюджетите на най-бедните български граждани, свързани с първокласниците, както и с енергийните помощи през октомври. Ще бъдем в напрежение тази година, все още вярвам, че можем да си съберем дефицита, както е по-закон. Нашият стремеж ще бъде да свием тази дупка от 1 млрд. лв. на по-малко. Предстои доста сериозна работа с приходните агенции, така че да нормализираме тяхната дейност. Общото ми впечатление е, че има доста отслабване на администрацията", заяви Орешарски.

 

Преса

Стойчев и Станка искат отново да сложат пагони

Петър Стойчев и Станка Златева готвят завръщане от политиката в спорта. Двамата големи състезатели ще се опитат да възстановят и постовете си в структурите на МВР. Като състезател на „Левски" световният шампион в плуването беше старши лейтенант, преди да оглави спортното министерство в служебния кабинет, но се наложи да напусне. Същата съдба сподели и Златева. Петкратната световна златна медалистка беше кандидат за депутат от ГЕРБ в Сливен, но не успя да попадне в парламента. По пътя към жълтите павета обаче Златева даде оставка от МВР като офицер.

Двамата шампиони възнамеряват да възстановят и спортните си кариери. Преди да попадне в Спортната палата, Стойчев се готвеше за световното първенство в Барселона през юли. Вероятно той няма да успее да възстанови формата си толкова бързо, но е възможно да стартира в някое състезание от Световната купа по маратонско плуване.

 

Сега

Държавата задържа цената на тока за бита за сметка на бизнеса

В опит да нормализира енергийната система министерството на икономиката предлага нов модел на ценообразуване в сектора, който предвижда драстичен скок на цената за индустрията и замразяване на стойностите за бита. Проектът, който е дело на служебния министър на икономиката Асен Василев, бе представен вчера на обществения съвет към Министерството на икономиката и енергетиката. Моделът предвижда още държавата да ограничи покупката на електроенергия от неефективните тецове "Бобов дол" и "Брикел" на бизнесмена Христо Ковачки. Те ще трябва да излязат на свободния пазар. Обмисля се и ограничаване на субсидиите за топлофикациите.

 

Дума

Орешарски до седмица казва за състоянието на бюджета

До седмица ще информирам обществеността за истинското състояние на бюджета. Това обяви премиерът Пламен Орешарски. Той обаче допълни, че не прави това, за да се оправдава с лошото наследство, а просто да се изясни картината. Първото впечатление на новия премиер е, че ситуацията е по-мрачна, отколкото е очаквал.

"Една от първите цифри, които ми съобщиха, е, че приходните агенции очакват неизпълнение на приходите със суми от порядъка на един милиард лева. В разходите едва ли ще съумеем да направим чак такива спестявания", коментира Орешарски.

"Все още вярвам, че можем да си съберем дефицита, както е по закон. Ще засилим приходната част, убеден съм, че в края на годината ще има резултати, но е рано за твърди ангажименти", изрази надежда той. Орешарски увери, че предстои доста сериозна работа с приходните агенции така, че да се нормализира тяхната дейност. Общото ми впечатление е, че има доста отслабване на администрацията, добави той.