Добричлии ще протестират в Румъния срещу шистовия газ

Българи и румънци заедно ще протестират срещу надвисналата екологична катастрофа над Златна Добруджа.

Добричлии ще протестират в Румъния срещу шистовия газ

За 5 юни, сряда, в северната ни съседка е предвиден мащабен национален протест на много места в страната срещу проучванията и добива на шистов газ.


 

Припомняме, че Румъния клекна пред интересите на американския петролен гигант Шеврон, който получи разрешение да търси шистов газ в черноморския регион около Констанца, включително и точно до граничното село Вама Веке, което е на 10 км. от Дуранкулак. 

 

Много българи ще се включат в протеста. За град Добрич сборният пункт на колите е на пътя за Варна, до Паметника на Загиналите Добруджанци (над Лебеда) на 5 юни, сряда, в 8.30 часа. Към добричлии ще се присъединят и противници на шистовия газ от Шабла, Каварна, Балчик и други населени места в нашата област. Те ще се включат в акцията до Вама Веке в Румъния.

 

Желаещите да помогнат и да се включат в протеста граждани могат да се свържат с организатора за Добрич Синтия Недялкова на тел. 0888 789 488.

 

Публикуваме и целия призив на Синтия Недялкова към нашите читатели:

 

"Скъпи съграждани, скъпи приятели, Добруджа е заплашена от унищожение! Шистовият ад се отваря под нозете ни! Този път пламъците на ада се подават от другата страна на границата ни с Румъния. Искат да съсипят земята ни, природата ни и нас самите! Всички знаете, че там където се прилага хидравличния разрив за добив на шистов газ, пейзажът се превръща в пустинен, в лунен, хората боледуват и умират, а на лекарите е забранено да поясняват причините за заболяванията и кой от всичките 600 химикала, какво заболяване причинява!

 

Американски и други добивни компании знаят много добре какво причиняват на хората и природата, но те са водени само от една цел, а именно забогатяване, все по-големи печалби, като именно за тази цел им трябват все-по големи площи, територии и държави! Тези добивни компании, независимо от каква националност са, са и много богати, толкова много, че си купуват и учени и политици, които да се превърнат в техни глашатаи. Никой не се интересува от нас, обикновените хора! За нас са само лъжите за по-богат живот, за някаква имагинерна енергийна независимост, т. е. независимост от едни, а зависимост от други с цената на болести и унищожение! Но аз казвам така: ние нямаме парите им, но ние сме много! Борбата ни в момента е борба на малките хора срещу големите пари! Борбата ни е за нашето поколение, за нашите деца, дори за нашата Държава! Защото какво представлява една Държава без територия и без хората си?! Ние няма да бъдем това поколение, което ще позволи България да бъде изтрита от лицето на земята! Не! В името на Ботев, Левски и всички герои на България, които оставиха костите си по нашите земи, ви призовавам да направим още едно усилие, да се присъединим към протеста в Румъния, който ще се състои на 05.06.2013г, срещу безумното решение на тяхното продажно правителство да даде на Шеврон да дупчи земята им и да трови общата ни вода, точно на разлома Вранча, на границата ни, от другата страна!

 

Само, че този път нека отидем в Румъния, във Вама Веке, на 7 км от границата ни! Знам, че денят е работен, че всеки от нас е финансово притеснен, но нека да направим сега това, защото след време ще е късно и тогава много повече усилия ще имат много по-малък или никакъв ефект!

 

Днес в навечерието на деня на Ботев и всички загинали за свободата на България призовавам всички хора от Добруджа, а и отвсякъде да запишем имената си в нашата история, та да казват един ден нашите поколения, че именно благодарение на техните предци България е оцеляла под заплахата на този съвременен геноцид, който ни готвят транснационаните компании.

 

Хора, приятели, съмишленици, Българи, нека тръгнем на 05.06. в 9.00 часа от Добрич с автомобили, с мотори кой с каквото може, към Дуранкулак. Нека по пътя ни да се присъединят всички ония най-заплашени от дейностите в Румъния хора от пограничните региони и да отидем в Вама Веке, защото румънците ни молят за подкрепа, защото те ни се възхитиха, че постигнахме безсрочен мораториум искат да им помогнем да се спасим заедно от тази съвременна опасност, наречена „проучване и добив на шистов газ!

 

Призовавам земеделците от пограничните региони да се присъединят към нас с техните машини със служебни и лични автомобили, защото златният ни чернозем е заплашен и техният бизнес също! Призовавам всички онези, които нямат автомобили, но имат горещи сърца също да се присъединят към нас с българския трибагреник, за да се гордее България с нас!

 

Призовавам Варна, Каварна, Балчик, Генерал Тошево, Кардам, Рогозина и всички градове и села от нашата Североизточна България да се присъединят към нас!

 

Призовавам всички родолюбци от цялата страна, да организират протести и по места, за да стане ясно на всички, че България е горда Държава, че ние Българите не сме за продан и ще спасим себе си, както и ще помогнем на Румънците да се избавят от призрака на шистовия газ!

 

Среща в Добрич на пътя за Варна, до Паметника на Загиналите Добруджанци (над Лебеда) на 05.06.2013г. в 8,30 часа, със знамето на България, със свирки и тромби, пеш и с автомобили (особено важни са автомобилите), рокери с мотори (също важно). Тръгване в 9.00 часа.

 

Синтия Недялкова

 

Очаквам връзка с мен и на тел. 0888789488

 

В навечерието на втори юни, посвещавам този протест на Великите Ботев, Левски и всички загинали предци, за да ни има нас! Поклон пред Светлата им памет!"