Изплатиха над 90 хиляди лева забавени заплати след намесата на Инспекция по труда - Добрич

През месец май Дирекция Инспекция по труда - Добрич е извършила 118 проверки, предимно в секторите търговия на дребно, селско стопанство, строителство на сгради, ресторантьорство.

Изплатиха над 90 хиляди лева забавени заплати след намесата на Инспекция по труда - Добрич

Установени са общо 523 нарушения. 238 от тях са по спазване изискванията за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд в предприятията. За отстраняване на констатираните нарушения са предприети 499 принудителни административни мерки. За нарушенията, от които са произтекли вредни последици за работниците и служителите, са съставени 21 акта.



При проверките са установени 6 наети лица без предварително сключен писмен трудов договор.

 

В резултат на наложени принудителни мерки от Инспекция по труда през този месец са изплатени забавени трудови възнаграждения в размер на 92 689 лева.


От началото на 2013 година Дирекция ИТ - Добрич е извършила 607 проверки, при които е установила 2316 нарушения. Дадени са 2187 предпидсания за отстраняването им и са съставени 115 акта за нарушение. За този период в инспекцията са постъпили 156 жалби срещу некоректни работодатели. Установени са неизплатени възнаграждения в размер на  189 354 лева, а изплатените забавени трудови възнаграждения от началото на годината след намесата на ДИТ - Добрич  са в размер на 281 172 лева.